Actualitate
Tehnică austriacă pentru realizarea tunelurilor de pe A1

Tunelurile de pe A1, săpate după o tehnică austriacă.
PORR și UMB, cele două companii de construcții responsabile de lucrările de pe Autostrăzile Sibiu-Pitești (Lotul 4) și A1 Lugoj-Deva, au decis să utilizeze metoda NATM (New Austrian Tunneling Method) în construirea tunelurilor, în locul forajului cu utilaje(cârtițe) TBM (Tunnel Boring Machine) utilizat în mod obișnuit pentru tunelurile feroviare.
Tunelul de pe Lotul 4, situat în zona Dealului Momaia între Curtea de Argeș și Tigveni, va avea o lungime de 1,35 km, în timp ce tunelul de pe lotul Holdea din zona Hunedoara – Coșevița – Margina, pe A1 Lugoj-Deva, va avea o lungime de 2,1 kilometri.
Lucrările cu metoda NATM încep cu execuția portalului, injecția de ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări. Apoi, se montează armătura și se căptușește tunelul.
Actualitate
Incendiu în camera tehnică a unei locuințe din Nălațvad

Pompieri ai Punctului de Lucru Totești, din cadrul Detașamentului Hunedoara, au intervenit, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la centrala termică a unei construcții din Nălațvad, localitate componentă a orașului Hațeg.
Echipajele de stingere ai intervenit prompt și au stins focul care amenința să se extindă. Nu s-au înregistrat victime.
În urma incendiului a ars interiorul camerei tehnice, pe o suprafață de aproximativ 28 metri pătrați, unde se afla centrala folosită ca sursă de încălzire.
Cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost producerea unui scurtcircuit la instalația electrică a centralei.
Actualitate
Fotbal: Campionatele județene juvenile, în plină desfășurare

În sezonul 2023-2024 Hunedoara a avut două medaliate în competițiile naționale de fotbal destinate echipelor de fotbal de juniori care au câștigat campionatele județene. CSM Deva a câștigat competiția la U17, iar Viitorul Șoimuș a fost a treia la U19.
A început play-off-ul la U19
Cele două competiții la nivel județean se află în plină desfășurare. În campionatul U19 s-a ajuns în play-off, unde s-au calificat primele patru clasate la finele sezonului regular. Aceste patru echipe sunt, în ordine, Jiul Petroșani, Viitorul Șoimuș, Minerul Lupeni și CFR Simeria, acestea intrând în play-off cu jumătate din punctele realizate în sezonul regular. Din play-off s-a jucat prima etapă, rezultatele înregistrate fiind Minerul Lupeni – Jiul Petroșani 0-5 și Viitorul Șoimuș – CFR Simeria 2-2. După aceste rezultate, pe primul loc se menține Jiul Petroșani, cu 24 de puncte, urmată de Viitorul Șoimuș (20), CFR Simeria și Minerul Lupeni (ambele cu 16). În play-off se joacă fiecare cu fiecare, tur-retur, rezultând șase etape. În runda a doua, programată pentru joi, 17 aprilie, se vor disputa meciurile CFR Simeria – Minerul Lupeni și Jiul Petroșani – Viitorul Șoimuș. De asemenea, s-a jucat și prima etapă din play-out, acolo unde sunt prezente echipele de pe locurile 5-9 din sezonul regular, rezultatele înregistrate fiind Inter Petrila – Minerul Uricani 6-0 și Gloria Geoagiu – Retezatul Hațeg 5-2, în vreme ce Victoria Călan a stat. În play-out se joacă un singur tur, fiecare cu fiecare, rezultând cinci etape, în care fiecare participantă va juca două meciuri acasă și două în deplasare, iar în una va sta. Ordinea în clasament este, după o etapă, Inter Petrila (12 puncte), Gloria Geoagiu (11), Victoria Călan (10), Retezatul Hațeg (5) și Minerul Uricani (3). În etapa a doua, una în care stă Gloria Geoagiu și programată tot joia viitoare, se dispută meciurile Minerul Uricani – Victoria Călan și Retezatul Hațeg – Inter Petrila.
Ultima etapă din cel de-al treilea tur de la U17
În campionatul U17 sunt cinci participante și aici se joacă două tururi și două retururi, rezultând 20 de etape, iar fiecare formație dispută 16 jocuri, 8 acasă și 8 în deplasare, și va sta 4 runde. Competiția se află înaintea etapei a XV-a, ultima a celui de-al treilea tur, iar ordinea în clasament este CSM Deva, cu maxim de puncte posibile, 33, Aurul Brad (24), Viitorul Șoimuș (13), CFR Simeria (10) și Șoimul Băița (0). Joi, 10 aprilie, de la ora 17:30, sunt programate meciurile CFR Simeria – Viitorul Șoimuș și Șoimul Băița – CSM Deva. Toate aceste competiții juvenile sunt organizate de Asociația Județeană de Fotbal Hunedoara.
Actualitate
Primăvara aduce activități educative și de curățenie în Parcul Național Retezat: trasee tematice pregătite pentru vizitatori

În contextul Lunii Pădurii, Administrația Parcului Național Retezat continuă seria activităților dedicate protecției mediului și educației ecologice. Recent, echipele din teren, alături de partenerii locali, au derulat lucrări de întreținere și curățenie pe două dintre traseele tematice din zona Nucșoara, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara: „Pădurea și omul” și „Natura lângă noi”.
Traseul „Pădurea și omul”, amenajat în apropierea Centrului de vizitare APNR Nucșoara, a fost realizat de rangerii din cadrul Rangerii Din Romania ARR în colaborare cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR). Acesta include o porțiune din celebrul traseu de drumeție Via Transilvanica – segmentul Terra Dacica – și oferă o experiență educativă în mijlocul naturii, evidențiind relația profundă dintre om și pădure. Vizitatorii sunt încurajați să vină echipați corespunzător pentru teren, întrucât traseul presupune o parcurgere activă în aer liber.
Al doilea traseu, „Natura lângă noi”, este dedicat persoanelor cu dizabilități și se află în incinta Administrației Parcului Național Retezat din Nucșoara. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Țara Hațegului și Societatea Română de Sălbăticie, având ca scop facilitarea accesului la natură pentru toate categoriile de vizitatori.
Deși lucrările de întreținere continuă, ambele trasee sunt deschise publicului. Reprezentanții Parcului Național Retezat invită turiștii, elevii și localnicii să participe la activitățile de educație ecologică organizate la Centrul de vizitare din Nucșoara. Acestea includ teme legate de biodiversitate, schimbările climatice, protecția pădurilor și rolul administrației parcului în conservarea patrimoniului natural.
Inițiativa face parte din eforturile permanente ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și ale Parcului Național Retezat de a încuraja o relație armonioasă între comunități și natură, prin educație, implicare și respect față de mediul înconjurător.
FOTO: FACEBOOK PĂARCUL NAȚIONAL RETEZAT
- Actualitatecu 2 zile in urma
Acțiune de amploare a polițiștilor la Brad și în împrejurimi. Peste 400 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite
- Actualitatecu 3 zile in urma
Adrenalină la cote maxime și motoare turate, la Geoagiu -Băi. A început “The ROCK Trophy 2025”!
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul, succes mult mai clar decât îl arată scorul
- Actualitatecu 3 zile in urma
Fraudă de peste un milion de lei cu parfumuri vândute on-line, identificată de inspectorii DGAF
- Actualitatecu 2 zile in urma
De astăzi: Extrasele de carte funciară pentru proprietari nu se mai plătesc
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Târgul Colecționarilor” revine la Deva. Evenimentul ajunge la ediția 71
- Actualitatecu o zi in urma
Pădurile cu orhidee din Retezat, spectacole naturale de descoperit în „Luna Pădurii”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Suspans în Liga 4 de fotbal Hunedoara