Connect with us
Data: 10/09/2024
.

Actualitate

Telegondola şi telescaunul spre staţiunile de munte din Valea Jiului „şomează”

Publicat

pe

Investiţii rentabile doar iarna

Proprietarii instalaţiilor de transport pe cablu din staţiunile de munte ale Văii Jiului nu au de lucru pe timp de vară.

Asta pentru că nimeni nu îşi permite să plătească personalul de deservire şi nici costurile energiei electrice nu pot fi acoperite în sezonul de vară, când turiştii sunt prea puţini.

Alternativele la schi ar porni instalaţiile

În Parâng, telescaunul funcţionează doar în week-end, când este afluenţă de turişti ori când vine vreun grup mai mare de amatori să urce în staţiune. Asta pentru că acolo se poate ajunge acum doar cu maşini de teren şi singurul mijloc de transport pentru turişti este telescaunul.

Advertisement

În Pasul Vâlcan, lucrurile stau la fel, iar investiţia inaugurată acum câţiva ani de fostul ministru Elena Udrea stă în garaj, pentru că e pornită din raţiuni economice, doar când vin mulţi turişti în zonă.

În ceea ce priveşte staţiunea Straja, primarul Lupeniului Cornel Resmeriţă recunoaşte că nu poate plăti costurile de exploatare ale instalaţiei pe timp de vară şi crede că o soluţie ar fi crearea de alternative la schi. „Straja, Parângul sau Pasul Vâlcan au nevoie de foarte multe investiţii pentru a le pune pe picioare şi pe perioada verii. Aici mă refer la un complex sportiv, cu bazine de recuperări, ca să poţi atrage turiştii, aşa încât să meargă treaba şi vara”, a precizat Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni. Acesta a mai spus că întreţinerea telegondolei ar costa lunar cam 15.000 de lei, iar aici intră costul energiei electrice şi al personalului care ar trebui să desevească instalaţia.

Telegondola din Straja nu a mai funcţionat din iarnă, dar primarul susţine că nu va porni instalaţia dacă aceasta va merge pe pierdere, dar aceasta va funcţiona la evenimentele organizate în munte sau când vin turiştii.

Nicio instalaţie de la munte nu e rentabilă vara şi asta din lipsa investiţiilor în alternative la sezonul de schi, când acestea funcţionează la capacitate maximă.

 

Advertisement

Cifră:

Actualitate

Vești bune din comuna Ghelari

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

Cursurile au început într-o școală modernizată

Și aici, în Ghelari, s-au reluat, din această săptămână, cursurile școlare. Practic, anul școlar 2024-2025 este primul complet în care elevii din Ghelari vor studia într-o școală modernizată. „Proiectul câștigat și finanțat pentru comuna noastră, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost implementat. Astfel elevii se pot bucura de noul laborator de informatică adaptat standardelor anului 2024. Așadar, valoarea proiectului este de 333.433 lei fără TVA, dintre care 124.396 lei au fost alocați pentru reînoirea mobilierului, iar 209.037 lei fără TVA pentru echipamente IT și laboratorul de informatică. Totodată, prin proiectul implementat ”Dotare Școală Gimnazială Ghelari”, finanțat în totalitate de către PNRR cu costuri zero din partea Primăriei și a Scolii Gimnaziale Ghelari, se dorește aducerea învățământul în anul 2024 adaptat la nevoile elevilor și în concordanță cu tendințele actuale. Cu siguranță cursurile vor fi mai interactive cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală (VR) prin care copiii pot descoperi o lume nouă”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Pași importanți la rețeaua de apă

În Ghelari se află în implementare un proiect important. „Se lucrează la proiectul „Alimentare cu apă, stații de tratare și sistem de canalizare, stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sistemele de captare a apelor pluviale”. Acest proiect a fost depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” și are o valoare de 49 de milioane de lei. Suntem în grafic cu acest proiect”, a menționat Emerson Iancu Toma, primarul din Ghelari.

Locuri ce merită a fi văzute

Despre comuna Ghelari ar mai fi de spus că amplasarea ei oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, iar aici pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din localitatea de reședință, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Pe 8 septembrie 2024, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mică, un prilej de bucurie și rugăciune în întreaga țară. Tradițiile străvechi, slujbele speciale și pelerinajele organizate în această zi marchează importanța acestei sărbători în sufletele credincioșilor, care o cinstesc pe Maica Domnului ca ocrotitoare și mijlocitoare a harurilor divine. Atmosfera spirituală reunește comunități întregi în biserici și mănăstiri.

A fost zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam,  unde a fost serbată ocrotitoarea, Maica Domnului, ocazie cu care un frumos sobor de preoţi a săvârşit taina Sfântului Maslu.
Printre credincioșii prezenți în număr mare la eveniment s-au aflat: dr. Gheorghe Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), Iulius Firczak – deputat U.C.R.R., Maria Bocicor, președintele Filialei Hunedoara a U.C.R.R. și consilier local U.C.R.R. la Zam.

Atmosfera spirituală reunește comunități

„Doamne ajută! În data de 8 septembrie a acestui an, de Naşterea Maicii Domnului, biserica din Pojoga şi-a serbat ocrotitoarea, pe Maica Domnului, Naşterea Maicii Domnului, ocazie cu care un frumos sobor de preoţi, alături de credincioşi, am săvârşit Taina Sfântului Maslu.
Iar după aceasta, sigur, am participat cu toţii la o gapă frăţească la căminul din localitate. Masa şi toate cele ce au fost necesare pentru hram au fost făcute de domnul preşedinte al rutenilor, domnul dr. Firczak Gheorghe, căruia îi mulţumesc din suflet pentru tot sprijinul şi ajutorul pe care îl conferă tuturor activităţilor pe care noi le desfăşurăm în Parohia Pojoga, cu Filia Sălciva şi datorită faptului că în aceste două sate este o comunitate închegată de ruteni, comunitate ce domnul Firczak Gheorghe o reprezintă şi sigur, nu doar pe acestea, ci toţi beneficiem, ruteni şi localnici, de ajutorul pe care domnul preşedinte îl oferă, ori de câte ori, îl solicităm. Îi mulţumim şi dânsului, mulţumim şi domnului deputat Iulius Firczak, pentru că şi dânsul a fost prezent alături de noi la această sărbătoare a satului.
Le mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi şi dumneavoastră pentru buna colaborare şi interesul cu care sigur de fiecare dată veniţi în ajutorul şi sprijinul nostru.

Domnului deputat Iulius Marian Firczak, i-am acordat o icoană, ca un simbol şi chiar i-am oferit-o pe Maica Domnului, pentru că domnul Iulius Firczak mai poartă şi numele de Marian, ceea ce îl face să fie un sărbătorit în data de 8 septembrie. Ca o recunoştinţă din partea noastră şi ca un lucru de bun prisos, am crezut de bine să-i dăm o icoană cu Maica Domnului, care sigur, să-l sprijine, să-l ajute, să-l ferească de ispite, greutăţi, necazuri şi să fie totdeauna aşa sub sprijinul şi ocrotirea Maicii Domnului”, a declarat Preotul Paroh Florin Suba.

 

Advertisement

„De fiecare dată sunt alături de comunitatea de ruteni și români din satele Pojoga, Sălciva și nu numai. Mă bucur că am putut sa fiu prezent, și de această dată, la această sărbătoare creștină și cu această ocazie doresc să le mulțumesc tuturor celor prezenți. Totodată, mulțumesc din suflet pentru darul prețios, icoana Maicii Domnului, pe care preotul paroh Florin Suba mi-a oferit-o în semn de recunoștință și ocrotire. Acest gest îmi aduce o profundă bucurie și mă onorează. Icoana va rămâne un simbol al legăturii noastre sufletești și al valorilor pe care le împărtășim. Fie ca rugăciunile noastre să fie mereu însoțite de binecuvântarea și ocrotirea Maicii Domnului!”

Cu stimă și prețuire, deputat Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Iulius Marian Firczak

Citeste mai mult ...

Actualitate

Zi de meciuri în faza județeană a Cupei României

Publicat

pe

Redactat de

Miercuri, 11 septembrie, de la ora 17:30, se vor desfășura ultimele meciuri din etapa a doua din grupele fazei județene a Cupei României la fotbal. Aceste meciuri sunt din grupele 3 și 4.

La Certej și Vulcan

În grupa 3 se dispută jocurile ACS Certej – Victoria Călan și CSM Vulcan – CFR Simeria. Dintre acestea echipa din Certej evaluează în eșalonul al cincilea, iar celelalte competitoare joacă în Liga 4. În prima etapă Vulcanul a câștigat la Călan, cu 3-1, iar Simeria a trecut, acasă, cu 4-2 de Certej. În ultima etapă se vor juca meciurile Certej – Călan și Vulcan – Simeria.

Duel la distanță între Geoagiu și DMO

În grupa 4 vom asista la un dialog la distanță între primele clasate din Liga 4, Gloria Geoagiu și Unirea DMO. Ambele combatante vor evolua pe teren propriu cu echipe din Liga 5, DMO urmând a juca cu Real Sântandrei, iar Geoagiu cu Ponorul Vața. În prima etapă Geoagiu a câștigat cu 13-0 la Sântandrei, iar DMO s-a impus la Vața cu scorul de 6-0. Meciurile ultimei runde vor fi Vața – Sântandrei și derby-ul DMO – Geoagiu.

Sistemul de desfășurare

Sunt patru grupe de câte patru formații fiecare în această fază a competiției. Se joacă fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, gazdele fiind stabilite prin tragere la sorți. În sferturile de finală sunt calificați direct cei de la Aurul Brad, finaliști ediția trecută. Din grupe merg mai departe câștigătoarele și cele mai bune trei clasate de pe locurile secunde. În grupa 1 conduce Retezatul Hațeg, cu 6 puncte, urmată de Dacia Orăștie și Zarandu Crișcior, ambele cu 3, și Minerul Uricani, cu 0. În grupa 2 clasamentul este Șoimul Băița (6 puncte), Inter Petrila, Unirea General Berthelot (ambele 3) și CSM Deva (0).

Citeste mai mult ...

Actualitate