Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Actualitate

Tinerii bikeri şi skateri din Vulcan bat câţiva kilometri, până la Petroşani pentru a putea să-şi exerseze pasiunea

Publicat

pe

Înnebuniţi după biciclete şi „placă”    

Sunt vânaţi pur şi simplu şi priviţi ca nişte ciudaţi de care trebuie să te fereşti. Poliştii locali îi urmăresc, lumea îi huleşte, iar cei din primărie îi condamnă pur şi simplu.

Şi nu vobim, aşa cum aţi crede, de nişte adolescenţi care încalcă vreo lege, deşi e plin Vulcanul de ei. Vorbim de copiii care au făcut o pasiune pentru sport şi mişcare în aer liber. Chiar ei!

Cu trenul sau bicicleta spre Petroşani…

Doc Recent, un astfel de grup, format din elevi de liceu, ni s-a adresat, mânaţi de convingerea că poate cineva îi va auzi şi pe ei. Sunt tineri, frumoşi şi pasionaţi de sportul pe care îl practică. Fie că sunt bikeri sau skateri, toţi au acelaşi punct comun: zeci de ore de antrenamente, bătături în palme şi frica de autorităţile de la Vulcan. Ei vin cu trenul sau pe biciclete până la Petroşani, acolo unde există singurul parc dotat corespunzător. „Luăm trenul, urcăm în el bicicletele şi, de multe ori, sunăm după părinţi să vină să ne ia. Mereu ne ceartă, iar uneori chiar mergem pe drum fără să le spunem, de la Petroşani la Vulcan, că nu mai avem tren”, povesteşte un adolescent, elev la un liceu din Petroşani.

Tinerii au găsit amenajat un mic spaţiu în Parcul Central „Carol Schreter” din Petroşani şi, chiar dacă nici acesta nu e prea mare, tot e ceva, faţă de Vulcan, acolo unde toată lumea îi ameninţă. „Copilul meu e pasionat efectiv de acest sport, iar noi l-am încurajat, ca părinţi. Din păcate, aici la Vulcan, poliţia locală îi ameninţă cu amenzi, că nu este un spaţiu amenajat şi atunci ei se folosesc de scări, borduri. Pe de altă parte, părinţii copiilor mai mici îi gonesc şi ei, ca nu cumva să îi lovească, şi ne întrebăm cu toţii ce e de făcut?”, spune mama unui adolescent.

Advertisement

Certaţi de părinţi, ignoraţi de autorităţi

Tinerii lucrează zilnic ore în şir. Îşi fac temele şi apoi, fie iarnă, fie vară, trag de ghidonul bicicletei, ori se dau pe skateboard. „Nu e uşor. Ce ştiu eu să fac acum, am învăţat în câţiva ani. Mai studiem şi pe internet mişcările. Ne place acest sport şi vrem mai mult, chiar dacă avem bătături mari în palme, vânătăi şi chiar dacă afară e cald sau frig. Ne-am dori, aici, la Vulcan, un astfel de parc, cum e la Petroşani, ca să nu o mai supăr pe mama şi pe tata. Ei sunt îngrijoraţi când plec la Petroşani, mai ales că se întâmplă atâtea lucruri cu tineri ca noi”, spune un alt elev. Acesta nu a ascuns faptul că a fost pălmuit de un părinte fiindcă s-a dat cu bicicleta şi a încercat un turc prea aproape de copilul său mic.

Administraţia de la Vulcan a făcut un mic pas, iar în week-endul trecut, a închis circulaţia pe bulevardul principal al oraşului. Însă, pe aceşti copii nu-i ajută cu nimic, pentru că nu pot oricum să exerseze mişcările şi trick-urile în acest spaţiu. Toţi visează să ajungă la „Românii au talent”, dar sunt dezamăgiţi de faptul că, în Vulcan, nu au unde să exerseze pe biciclete sau skateboard.

Actualitate

Plimbări de poveste. Mocănița de la Crișcior circulă la fiecare sfârșit de săptămână, până în septembrie

Publicat

pe

Redactat de

Mocănița de la Crișcior, din Țara Moților, oferă plimbări de poveste turiștilor și localnicilor, și în această vară. Trenul „pufăie” pe șine, de la începutul acestei luni, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 14 septembrie.

Călători mici și mari sunt invitați la o plimbare de poveste cu mocănița de la Crișcior, veche de peste un secol.

În această vară, trenul circulă în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 2 iulie- 14 septembrie 2024, cu plecări din Gara Crișcior, la orele 11:00, 13:00 și 15:00, și din Brad, de la Gara CFR, la orele 12:00, 14:00 și 16:00 (cursa de la ora 16:00 nu are retur).

Mocănița străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar plimbarea durează în jur de 45 de minute. Şi asta pentru că bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de 100 de ani, circulă cu o viteză de circa 15 kilometri la oră.

Sursa foto: Calea Ferata Ingusta Crișcior – Brad/Facebook

Calea ferată pe care circulă mocăniţa a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza.

Pe lângă plimbarea cu mocănița, turiștii mai pot vizita Atelierul de locomotive din Crișcior și Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa.

Advertisement

Prețul unui bilet pentru plimbarea dus-întors este de 30 de lei pentru adulți, respectiv 20 lei pentru copii. Cei care doresc să facă o plimbare cu mocănița de la Crișcior sunt rugați să facă rezervări la numărul de telefon 0745-932.108.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Maeștri ai taragotului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, au urcat pe scenă la Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit, din nou, la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. De la eveniment nu putea să lipsească Pera Bulz, originar din localitate, unul dintre cei mai renumiți instrumentiști de la noi și printre puținii români care au primit titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”.

Sărbătoarea Taragotului” s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor solişti de valoare. Alături de mari maeștri ai taragului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, nelipsit de la această manifestare anuală desfăşurată la Vaţa de Jos, au mai urcat pe scenă, în faţa asistenţei numeroase, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară.

Astfel, i-au încântat pe cei prezenți maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Totpati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, Gabriel Demian, alături de interpreții invitați în recital Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu, Vlad Lință. De acompaniament s-a ocupat orchestra condusă de prof. Ionel Coza. Evenimentul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara/Facebook

Cu multă bucurie, am participat la „Sărbătoarea taragotului” de la Vața de Jos. Evenimentul cultural aflat la ediția a XII-a a adus pe scenă mari maeștri ai taragotului, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară. Spectacolul a fost pe deplin apreciat de publicul numeros prezent la această sărbătoare a cântecului popular românesc și a tradițiilor. (…) Vața de Jos este comuna natală a taragotistului Pera Bulz, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. Cu ajutorul taragotului, Pera Bulz a făcut cunoscută lumii întregi moștenirea culturală a Țării Zarandului”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

 

 

Advertisement

La festivalul emblematic din Vața de Jos a fost prezentă și deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, alături de alți colegi de-ai săi liberali. „Sunetul inconfundabil al taragotului a răsunat și anul acesta în inima stațiunii Vața, acolo unde virtuozi ai muzicii populare românești și-au dat întâlnire la Sărbătoarea Taragotului. Am asistat la un adevărat regal al taragotului, alături de păstrători ai folclorului autentic și mă bucur că această tradiție este continuată și transmisă din generație în generație. Am fost prezentă la Sărbătoarea Taragotului din comuna Vața alături de colegii din PNL Hunedoara și de locuitorii din această zonă care au arătat de fiecare dată respectul cuvenit păstrătorilor folclorului autentic” .

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos s-a aflat, anul acesta, la ediția a XII-a.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Vața de Jos.

Citeste mai mult ...

Actualitate

O singură ofertă pentru modernizarea singurului liceu din Petrila

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a organizat recent o licitație pentru modernizarea Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși”, vizând îmbunătățirea eficienței energetice a instituției.

În urma acestei proceduri, o singură ofertă a fost depusă de o asociere formată din două firme, pentru implementarea proiectului finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul, intitulat „Lucrări de intervenție la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din orașul Petrila, județul Hunedoara, în scopul creșterii eficienței energetice”, are o valoare totală de 4.003.850 de lei și este identificat prin codul unic C10-I3-2258.

Printre măsurile planificate se numără izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor cu modele energetice performante, modernizarea sistemului de încălzire și instalarea unor surse de energie regenerabilă. Aceste intervenții au drept scop reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la un mediu mai sănătos și durabil pentru elevi și personalul colegiului. În plus, proiectul va genera economii semnificative în costurile de întreținere pe termen lung, benefice pentru bugetul local.

Implementarea acestui proiect ambițios reprezintă un pas important pentru comunitatea locală, evidențiind angajamentul administrației din Petrila de a promova sustenabilitatea și eficiența energetică în instituțiile de învățământ.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate