Comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani. Însă toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român.
Noi descoperiri arheologice
Pe teritoriul comunei care are o suprafață totală de peste 73 de kilometri pătraț și unde se poate pleca spre valea Râului Mare și înspre Munții Retezat, pot fi văzute urmele cetății dacice de la Zeicani sau situl arheologic de la Breazova, iar în Sarmizegetusa este deschisă o secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane de la Deva. Dar tot tot Capitala Daciei Romane rămâne punctul principal de atracție, aici făcându-se lucrări de restaurare. „Urmărim cu interes lucrările de restaurare și, totodată, la susținem. Aceste lucrări se derulează printr-un proiect cu finanțare europeană, prin Consiliul Județean, și au termen de finalizare luna noiembrie a acestui an. Mă bucur că au fost făcute noi descoperiri arheologice în Amfiteatru, datate de specialiști ca fiind după cele două războaie daco – romane, în jurul anului 150 d.Hr., dar și că sunt șanse mari ca, începând de anul viitor, aici ar putea fi organizate spectacole în aer liber. De asemenea, în afara Amfiteatrului, alte două proiecte vor fi realizate în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu fonduri atrase prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Unul dintre acestea vizează restaurarea intrarării în Forul lui Traian și conservarea unor monumente, iar al doilea crearea unui spatiu expozitional de aproape 1.000 de metri pătrați la intrarea în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Sunt convins că, odată cu implementarea acestor proiecte, fluxul de turiști va crește, ceea ce va aduce numai beneficii localității noastre”, a declarat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.
În folosul comunității
Lăsând deoparte importanța istorică a așezării, trebuie spus că administrația publică locală din această comună hunedoreană are câteva proiecte realiste, care vor fi de folos întregii comunități. „Ne completăm parcul de utilaje pe care le folosim la activitățile gospodărești din comună. Mai exact, vom achiziționa o vidanjă, drujbe și un tocător, precum și piese care să le atașăm la buldoexcavator sau la tractor, fiind vorba de cupă și lamă. În curând va începe refacerea drumurilor din Sarmizegetusa, care au fost afectate de operațiunile de introducere a rețelei de canalizare. Aceste lucrări de la canalizare vor continua și în Hobița – Grădiște și Breazova. Totodată, ne apropiem de finalizarea lucrărilor de reabilitare la patru cămine culturale din comună, fiind vorba despre cele din localitatea de reședință și din satele aparținătoare Păucinești, Zeicani și Breazova”, a precizat primarul din Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.
Fără probleme la școli
Și în comuna hunedoreană ssarmizegetusa s-au făcut pregătiri pentru ca anul școlar 2023-2024 să înceapă în cele mai bune condiții. „Unitățile de învățământ sunt pregătite, așa cum se cuvine, pentru începerea anului școlar, iar activitățile didactice se vor desfășura fără probleme. Reamintesc că avem depus un proiect pentru eficientizarea energetică a clădirilor de utilitate publică. Pentru unitatea de învățământ din centrul de comună avem un proiect de eficientizare energetică, prin montare de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și anveloparea exterioară a imobilului. De asemenea, sunt în dezbatere publică proiecte similare și pentru clădirile în care funcționează celelalte instituții ale statului din comună, pe proiectele depuse în acest sens. La acest capitol al protecției mediului înconjurpător doresc să precizez că, prin Agenția Fondului de Mediu (AFM) avem un proiect aprobat pentru stații de încărcare a autovehiculelor electrice, iar pe Programul Național de Redresare și Rezilență (PNRR), am fost cuprinși în lista – sinteză pentru achiziționasrea de microbuze școlare ecologice”, a mai spus primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa Leontin Dorin Hibais.
