Actualitate
Tradiția, dusă mai departe la Ilia. Ansamblul Folcloric “Mureșul” din comună „s-a prins în joc”, din nou

Activitatea Ansamblului Folcloric „Mureșul” din comuna Ilia a fost reluată, după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie. Cu o generație nouă de copii și tineri, împărțiți în două grupe, săptămânal, micii și mai marii dansatori, se pregătesc, în ritmuri populare, să strălucească pe scenă la viitoarele spectacole și festivaluri de folclor. Repetițiile au fost reluate, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Ilia, din dorința de a valorifica şi duce mai departe obiceiurile şi tradiţiile folclorice specifice comunei, păstrate cu mândrie.
La Ilia, există o mână de oameni care se străduiesc să păstreze nealterate frumoasele obiceiuri și tradiții de pe aceste meleaguri. La inițiativa profesorului Radu Jurca, director la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia, și cu sprijinul total al conducerii administrației publice locale, activitatea Ansamblului Folcloric „Mureșul” din localitate a fost reluată.
Repetițiile au loc de două ori pe săptămână, la Căminul Cultural din Ilia – pus la dispoziție de autoritățile locale – acolo unde elevii înscriși, de la ciclul primar și până la cel liceal, împărțiți în două grupe, învață pași de dans popular, sub îndrumarea atentă a coregrafului Cosmin Bârcean.
Primăria comunei Ilia, susținătoare a activităților culturale, a aprobat, prin hotărâre de Consiliu Local, încheierea unei colaborări cu instructorul de dans Cosmin Bârcean, care îi învață acum pe copii dansurile populare.
„La Căminul Cultural din Ilia se întâmplă lucruri frumoase și sperăm noi și mai frumoase în viitor. Ideea reînființării Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia îi aparține profesorului Radu Jurca, care, în urmă cu vreun deceniu și jumătate – pe atunci, tânăr absolvent de conservator, a luat decizia de a reclădi acest ansamblu care, până acum, a avut vreo cinci generații de copii talentați, cu caractere frumoase. Din pricina pandemiei, însă, activitatea culturală s-a oprit. Acum, din nou, repetițiile au fost reluate și sperăm să facem un lucru bun și frumos ”, a declarat primarul comunei Ilia, Marius Omotă.
Participări la numeroase festivaluri – încununate cu zeci de premii
Ansamblul Folcloric „Mureșul” din Ilia are o tradiție veche și mai mult de 30 de premii în palmares, obținute, de-a lungul timpului, la numeroasele festivaluri -concurs la care a participat, atât în țară, cât și peste hotare, în Turcia, Serbia etc. Ansamblul a fost activ până în 2020- cu alte generații de tineri talentați, pasionați de dansuri populare, însă, la debutul pandemiei activitatea artistică, ca peste tot, s-a ascuns în umbră.
Profesorul Radu Jurca, „sufletul” acestui ansamblu folcloric, a propus, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Ilia, să ofere acum șansa unei alte generații de mici artiști amatori de a duce mai departe frumoasele tradiții păstrate în comună. „Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia a fost înființat în urmă cu mai bine de cinci decenii. Eu fiind absolvent al Academiei de Muzică din Cluj -Napoca și făcând parte din Ansamblul Folcloric „Mărțișorul” al regretatului maestru Dumitru Fărcaș, am văzut acolo ce înseamnă activitate culturală. Acesta a fost, de altfel, și motivul pentru care, după absolvirea academiei de muzică, m-am reîntors în localitatea de domiciliu, la Ilia, dornic de a continua activitatea culturală. Am reînființat Ansamblul Folcloric „Mureșul”, clădind, în același timp, și trupa de dubași de la Ilia. Se întâmpla prin anul 2005. De atunci și până la debutul pandemiei, activitatea culturală a fost într-o continuă desfășurare, însă totul s-a întrerupt în 2020. În urma unor discuții purtate cu domnul primar Marius Omotă și cu coregraful Cosmin Bârcean, fost coleg de facultate, am reluat activitatea. Am avut o acțiune de înscriere a celor doritori în Ansamblul Folcloric „Mureșul”, având cu toții plăcuta surpriză să constatăm că foarte mulți copii își doresc să învețe dansuri populare și să ducă tradiția de pe aceste meleaguri mai departe. Primăria și Consiliul Local Ilia ne sprijină sută la sută în acest demers, cu tot ce e nevoie, ne pune la dispoziție Căminul Cultural, sonorizare, absolut totul. Avem și costume populare noi, procurate tot de către administrația publică locală, în cadrul unui proiect”, a declarat profesorul Radu Jurca.
Aproape 50 de copii și tineri, instruiți, la ora actuală
La ora actuală, Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia reunește aproape 50 de copii și tineri, din comună, „șlefuiți” de coregraful Cosmin Bârcean, care îi învață pași și suite de dansuri populare. „Domnul Radu Jurca a luat legătura cu mine și am acceptat fără să stau pe gânduri să-i coordonez pe copii. Ar fi păcat să se renunțe la această activitate frumoasă. Menirea noastră, a coregrafilor, a profesorilor de dans, este să ducem mai departe tradiția pentru că noi ne definim ca și țară, popor, entitate, prin tradiții și obiceiuri. Copiii sunt foarte activi și deschiși. Sunt repetiții multe, muncă multă și foarte mult efort din partea lor. Încercăm să ne prezentăm cât mai bine din punct de vedere calitativ”, a spus, la rândul său, coregraful Cosmin Bârcean.
Și părinții copiilor văd cu ochi foarte buni inițiativa reînființării acestui ansamblu. În primul rând, pentru că cei mici au o activitate extra-școlară frumoasă, iar, în al doilea rând, pentru menținerea acestei mari bogății a neamului românesc – dansurile populare, ce se cultivă din generație în generație.
Actualitate
FOTO+VIDEO: Razie în Valea Jiului. 85 de persoane legitimate și 36 de amenzi aplicate în urma acțiunilor din 14-16 martie

În noaptea de 14/15 martie a.c, în municipiul Petroșani, polițiștii au organizat o acțiune cu efective mărite, de tip „razie”, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.
În cadrul acțiunii au fost angrenați polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale și polițiști criminaliști din cadrul Poliției Municipiului Petroșani.
Acțiunile au urmărit prevenirea și combaterea oricăror fapte cu violență, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii și depistarea participanților la traficul rutier, care încalcă normele legale privind circulația pe drumurile publice.
În cadrul raziei, în Petroșani, polițiștii au legitimat 85 de persoane, prin utilizarea aplicației E-DAC, au verificat 10 societăți comerciale și au oprit în trafic, pentru control, 30 de autovehicule, 10 conducători auto fiind testați în vederea determinării consumului de alcool sau substanțe psihoactive.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 16 sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.850 de lei, pentru diferite încălcări ale legislației rutiere.
Polițiștii au fost sprijiniți de jandarmii Grupării Mobile „Glad Voievod” Timișoara.
Acțiunile polițiștilor au continuat în noaptea de 15/16 martie 2025, când polițiștii rutieri au organizat ample acțiuni de control în trafic pe raza localităților din Valea Jiului.
În cadrul acestei acțiuni, polițiștii au oprit pentru control 129 de autovehicule și au efectuat 72 de testări în vederea determinării consumului de alcool sau droguri.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 36 de amenzi, în valoare de circa 18.000 de lei, iar, ca măsuri complementare, au suspendat dreptul de a conduce autovehicule în cazul a patru conducători auto.
În data de 16 martie a.c., în jurul orei 22:30, polițiștii au oprit în trafic, pe strada Aviatorilor, din Petroșani, autoturismul condus de un bărbat de 36 de ani, din Petroșani.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o concentrație de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la o unitate medicală din Petroșani, unde a refuzat să se supună recoltării de probe biologice.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
O infracțiune la regimul rutier a fost înregistrată și în orașul Călan
La data de 15 martie a.c, în jurul orei 09:50, polițiștii au oprit în trafic, pe D.C.51A, în orașul Călan, autoturismul condus de un bărbat de 54 de ani, din comuna Bretea Română.
Ca urmare a testării, etilometrul a înregistrat o valoare de 0,58mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost condus la un spital din Hunedoara, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.
Polițiștii continuă cercetările, în toate cauzele prezentate mai sus.
FOTO+VIDEO: IPJ Hunedoara
Actualitate
Ninsori și viscol în mai multe județe din țară: strat de zăpadă de până la 15 cm

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de ninsori și viscol, valabilă în intervalul 17 martie, ora 23:00 – 18 martie, ora 12:00.
Fenomenele vor afecta mai multe județe din sudul și centrul țării, unde se așteaptă o răcire semnificativă a vremii.
Zonele afectate
În Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt, precipitațiile vor deveni treptat predominant sub formă de ninsoare, determinând acumularea unui strat de zăpadă de 8-15 cm.
În Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, ninsorile vor fi însoțite de viscol, ceea ce va reduce semnificativ vizibilitatea și va îngreuna traficul.
Meteorologii avertizează că intensificările vântului vor accentua senzația de frig, iar în zonele montane ninsoarea va fi abundentă.
Recomandări pentru populație
Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență și să fie echipați corespunzător pentru condiții de iarnă.
Pietonii trebuie să fie atenți la trotuarele alunecoase și la riscul de formare a poleiului.
Autoritățile locale sunt pregătite să intervină pentru deszăpezire și menținerea drumurilor practicabile.
Această schimbare bruscă a vremii vine după o perioadă de temperaturi mai ridicate, specifică începutului de primăvară, aducând un nou val de frig și iarnă autentică în mai multe regiuni ale țării.
foto: meteoplus
Actualitate
„Ora Pământului” va fi marcată, și în anul acesta, la Hunedoara. 60 de minute dedicate planetei

Municipiul Hunedoara se va alătura, și în acest an, orașelor care, pe data de 22 martie, vor lua parte la acțiunea “Ora Pământului”, mișcare inițiată la nivel mondial cu scopul de a atrage atenția asupra încălzirii globale.
Astfel, sâmbătă, 22 martie 2025, de la ora 20:30, iluminatul arhitectural al Casei de Cultură și de pe Pietonala Corvin, precum și de pe strada George Enescu (parțial), va fi oprit. În tot acest timp, Cercetașii României – Hunedoara vor aprinde gulguțe în zona Casei de Cultură și pe pietonală, pregătind și alte surprize pntru cei prezenți. „Sâmbătă – 22.03.2025, ne dăm întâlnire, ca de obicei, pe Pietonala Corvin, la Ora Pământului – Earth Hour, acasă la Hunedoara. Municipiul nostru se va alătura şi anul acesta oraşelor care vor lua parte la „Ora Pământului” (Earth Hour). Evenimentul reprezintă o acțiune simbolică, derulată la nivel internațional și are ca scop conștientizarea opiniei publice asupra fenomenului încălzirii globale”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
„Ora Pământului” , cel mai mare eveniment dedicat mediului, se sărbătoreşte anual în întreaga lume, în luna martie, la iniţiativa World Wide Fund for Nature, şi constă în stingerea luminii timp de o oră. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în anul 2007, la Sydney, în Australia, când două milioane de oameni și peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea față de una dintre cele mai mari probleme actuale: încălzirea globală. Din 2008, „Earth Hour” a devenit o mișcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii. România participă la „Ora Pământului” din 2009. Anul acesta, acest moment capătă o semnificație și mai puternică, pe 22 martie fiind marcată și „Ziua Mondială a Apei”.
- Actualitatecu 3 zile in urma
VIDEO: Intervenție în Defileul Jiului. Alpiniștii utilitari desprind bucățile de rocă periculoase
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ați văzut-o? Minora de 15 ani plecată voluntar dintr-un centru de plasament din Uricani, căutată de poliție -ACTUALIZARE: A fost găsită
- Actualitatecu 2 zile in urma
Pentru un trafic mai sigur. Mai multe indicatoare rutiere din comuna Vețel au fost mutate
- Actualitatecu 24 de ore in urma
Furt dintr-o cafenea din Deva, surprins de camerele video. Suspectul, prins rapid de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedoara: Amenajarea albiei râului Cerna a intrat într-o nouă etapă
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Minerul Lupeni merge în play-off!
- Actualitatecu 3 zile in urma
VIDEO: Bărbat din Deva, arestat preventiv pentru furt calificat
- Actualitatecu 23 de ore in urma
A intrat cu mașina în gardul unui imobil din Beriu. Ce au aflat polițiștii despre tânărul de la volan