Connect with us
Data: 28/05/2024
.

Comunitate

Tradițiile se păstrează în comuna Lelese

Publicat

pe

Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun, patru la număr, sunt destul de dispersate, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 75 de lilometri pătrați. Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.

Măsuratul oilor, în prima sâmbătă după Paște

Iar cum în Pădurenime, așa cum numesc zona, cu mândrie, localnicii, tradițiile se păstrează cu sfințenie, nici comuna Lelese nu face excepție. „La noi, în Pădurenime, ne aflăm în perioada de început a anului agricol. Această perioadă coincide cu aranjatul stânelor, iar ciobanii se întâlnesc între ei pentru a vedea cum își vor desfășura activitatea viitoare, cea de creștere a ovinelor. În acest an vor fi patru stâne în comună, dintre care două în Lelese și câte una la Sohodol și la Cerișor. Conform tradiției, în prima sâmbătă de după Paște, care nu este departe, se va face măsuratul oilor. Oile sunt mulse, după care se măsoară cantitatea de lapte dată de fiecare turmă. Acesta va fi etalonul pentru brânza pe care proprietarii de mioare din Lelese o vor primi în această vară de la ciobanii care le îngrijesc animalele. Deci acțiunea va avea loc în data de 11 mai, după care ciobanii vor urca cu oile la stîne și vor coborî spre sfârșitul toamnei”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Nedeea sau jocul duminical, pe 12 mai

Tot conform tradiției, a doua zi după măsuratul oilor se organizează jocul duminical, sau nedeea, care anul acesta va avea loc pe 12 mai. „Din vechime se păstrează acest obieci al jocului duminical sau al nedeii de după măsuratul oilor. Așadar, acest eveniment va avea loc, în acest an, duminică, 12 mai, pe platoul din fața căminului cultural din Lelese. Pe scenă vor urca, pentru început, numeroși soliști, instrumentiști și dansatori din zona noastră, din Pădurenime. Apoi, spre seară, va începe jocuul, cu fondul muzical susținut de formația Deian Galetin și de îndrăgita interpretă de muzică populară Andreea Voica. Vă așteptăm, cu mare drag, la această sărbătoare a noastră”, a lansat o invitație de nerefuzat primarul din Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

În programul „România atractivă”

În ceea ce privește tradițiile, reamintim că satul Runcu Mare, aparținător de comuna Lelese, a fost inclus în programul „România atractivă”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Este o finanțare de 480.000 de euro, de la PNRR, pe Componenta C 11- Turism, prin care vom transforma Runcu Mare într-un sat turistic, iar opt case vor fi modernizate și adaptate cerințelor din domeniu, astfel încât să poată fi primiți turiști în aceste gospodării. Toți cei care ne vor vizita, vor avea astfel ocazia să vadă cum arată o vatră tradițională și se vor putea bucura în tihnă de frumusețea locurilor. Lucrările sunt în plină derulare, iar bună parte dintre obiective sunt finalizate, existând posibilitatea vizitării acetora. Putem spune că suntem pioneri în acest domeniu, întrucât, fiind vorba despre un proiect în premieră, modelul pentru Runcu Mare va fi unul ce va fi folosit la nivel național. În plus, cei care vor vizita zona vor putea admira Valea Runcului, dar și frumoasa biserică de lemn din Runcu Mare, construită în 1887 ”, a precizat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese. În cadrul programului „România atractivă”, finanțat prin PNRR, sunt incluse 12 rute cultural – turistice, la nivel național fiind acceptate doar 16 proiecte. Proiectul depus de administrația publică locală din comuna hunedoreană Lelese a fost al treilea ca punctaj general, a fost aprobat în 2022 și a obținut finanțarea provenită din PNRR.

Comunitate

Motoare turate și show canin la Pestișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pestișu Mic este situată între cele mai importante localități urbane din județul nostru, municipiile Deva și Hunedoara. Această localitate rurală hunedoreană are o populație de circa 1.300 de locuitori și se întinde pe o suprafață de peste 52 de kilometri pătrați.

Enduro la Ciulpăz

Grație investițiilor făcute de administrația publică din comună, gradul de confort al locuitorilor se apropie, din ce în ce mai mult, de cel întâlnit la orașe. Dar la Pestișu Mic nu doar se muncește, ci se organizează și evenimente deosebite, pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut. Un astfel de eveniment, care va fi și unul plin de adrenalină, se va desfășura la mijlocul lunii viitoare. „Mă bucur să anunț că, în perioada 14-16 iunie, vom organiza o nouă ediție ediție a «Hard Enduro Poiana Ruscă». Competiția se desfășoară sub egida Federației Române de Motociclism și este etapă în cadrul Campionatului Național de profil, întrecerile urmând a avea loc în zona satului Ciulpăz. Înscrierile se pot face pe website-ul www.enduropoianarusca.ro sau la parcul moto de campare din zona de concurs”, a precizat primarul din Pestișu Mic, Saul Daniel Dobruțchi.

Expoziție canină în premieră

Tot la mijlocul lunii viitoare va mai avea loc un alt eveniment deosebit în comuna Pestișu Mic, de această dată fiind vorba despre unul organizat în premieră. „Cu bucurie anunț că vom organiza, în premieră, în data de 15 iunie, o expoziție chinologică multirasă și selecție copoi ardelenesc. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Club Federal Chinologic – Royal, afiliat la Uniunea Chinologică Royal. Vor fi asigurate trei ringuri de arbitraj pentru cu secțiunile Best Champion în Show, Campion al României și Obținere Pedigree, acest certificat urmând a fi eliberat pe loc. Pentru exemplare prezente în concurs se vor organiza mai multe tipuri de concursuri care, cu siguranță, vor face deliciul publicului. Înscrierile se fac exclusiv online, pe site-ul www.uchr.ro, până în data de 10 iunie. Menționez că exemplarele participante sunt vaccinate împotriva rabiei și microcipate, iar stăpânii acestora vor asigura curățenia în zonă, iar concursul se desfășoară cu respectarea prevederilor în rigoare de protecție a animalelor. Totodată, rugăm publicul să respecte instrucțiunile organizatorilor. Participanții vor sosi la ora 09:00, iar deschiderea oficială a competiției este programată la ora 10:00”, a declarat Saul Daniel Dobruțchi, primarul din Pestișu Mic.

Cu tradiție în sport

Comuna hunedoreană Pestișu Mic are deja tradiție în organizarea evenimentelor sportive, iar în ultima vreme se dezvoltă și infrastructura din acest domeniu. „Noi organizăm cu mare plăcere evenimente sportive. Astfel, am organizat întrecerea «Tinerii cicliști», care face parte din Cupa Județului Hunedoara. Evenimentul a fost destinat tuturor copiilor de pe raza comunei Pestișu Mic, iubitori ai mersului cu bicicleta, iar tinerii participanți au avut parte de distracție, relaxare, diferite probe de concurs și multe premii. De asemenea, concursul de tenis de masă a devenit deja o tradiție în comuna noastră. În colaborare cu cluburi de profil din județ am organizat trei ediții ale acestui concurs, atât pentru avansați, cât și pentru începători. Totodată, am amenjat o bază sportivă multifuncțională la Josani, cu o dimensiune de joc de 42X22 de metri, conform standardelor federațiilor de specialitate, pe care se vor putea desfășura competiții din mai multe discipline, precum minifotbal, baschet, handbal, volei, badminton sau tenis de câmp ori cu piciorul. Această bază sportivă se adresează atât localnicilor, cât și tuturor iubitorilor de sport și de mișcare în aer liber, într-un cadru decent. Astfel, dezvoltăm activitatea sportivă din localitatea noastră, disciplinele mai sus menționate alăturându-se tenisului de masă, motociclismului ori ciclismului, la noi organizându-se, în mod regulat, acest gen de competiții”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Proiecte importante derulate de administrația din Orăștioara de Sus

Publicat

pe

Redactat de

Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.

Parteneriat pentru punerea în valoare a zonei

Toată lumea știe că în comuna Orăștioara de Sus sunt multe lucruri de văzut. Pentru o cât mai bună promovare a zonei, administrația publică locală de aici a mai încheiat un parteneriat. „Comuna noastră este inclusă în ruta turistică „Via Transilvanica”. Această rută, cunoscută ca și „Drumul care unește” face legătura între Putna și Drobeta Turnu Severin, iar la amenajarea traseului care străbate comuna noastră și care poate fi parcurs călare, cu bicicleta sau pe jos, ne-am adus și noi o modestă contribuție. Mai mult, prin acest parteneriat putem să punem și mai bine în valoare potențialul turistic și istoric pe care îl deținem. Se știe că localitatea noastră este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Astfel, aici întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șefului”, a spus primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Extinderea și modernizarea rețelelor de infrastructură

Toate aceste vestigii istorice sunt promovate și bine puse în valoare de administrația publică locală din comuna hunedoreană Orăștioara de Sus. O contribuție importantă la promovarea localității o au și investițiile pe care administrația publică locală le face în rețeaua de infrastructură. „În momentul de față este în derulare proiectul «Modernizare infrastructură rutieră în localitățile Bucium și Orăștioara de Sus ». Acest proiect are o valoare de aproximativ 12 milioane de lei și se implementează prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». De asemenea, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), este în curs de implementare proiectul «Alimentare cu apă și canalizare menjaeră în localitatea Ocolișu Mic». Investiția, în valoare de peste 6,75 milioane de lei, este realizată în proporție de circa 85 de procente, iar finalizarea lucrărilor se va face în cursul acestui an”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.

Investiții în educație

De asemenea, edilii din Orăștioara de Sus dau o mare atenție și tinerei generații, realizând investiții importante și în domeniul educației. „Avem și două proiecte legate de creșterea calității actului didactic la școala din localitatea de reședință, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, avem proiectul privind dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale «Hadrian Daicoviciu» din Orăștioara de Sus, precum și a celorlalte unități de învățământ care funcționează pe raza comunei, valoarea acestuia fiind de circa 950.000 de lei, precum și pe cel privind eficientizarea energetică a clădirii școlii din centrul de comună, investiția cifrându-se la peste patru milioane de lei”, a precizat primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Încep lucrările la rețeaua de gaz din comuna Totești

Publicat

pe

Redactat de

Comuna hunedoreană Toteşti are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi localitățile aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea. În satele aparținătoare acestei comune de la poalele Retezatului, care se întind pe o suprafață ce depășește 22 de kilometri pătrați, trăiesc în jur de 2.000 de oameni. În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa.

În această lună

Comuna este, practic, lipită de Hațeg, și este firesc ca și condițiile de confort să fie cât mai apropiate față de cele din localitățile urbane, iar edilii din Totești fac toate demersurile necesare în acest sens. Astfel, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” județului Hunedoara i-a fost alocată suma de 162.547.000 lei, pentru înființarea sau, după caz, extinderea rețelelor de gaze naturale. De această sumă beneficiază 17 localități hunedorene. Aceste localități sunt Aninoasa, Brănișca, Călan, Geoagiu, Hărău, Hațeg, Lupeni, Petrila, Petroșani, Rapoltu Mare, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Totești, Uricani, Vețel și Vulcan. În cazul comunei Totești este vorba despre înființarea rețelei, iar primarul așezării din Țara Hațegului vine cu vești bune pe această temă. „În februarie am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Totești. Este un proiect mare, care se derulează prin PNI “Anghel Saligny”, la care țin foarte mult și pentru acesta s-a depus un mare volum de muncă. Am cuprins în acest proiect toate satele aparținătoare. Este o utilitate necesară perioadei în care trăim. Nu știm ce ne rezervă viitorul și trebuie să avem mai multe alternative. Locuitorii comunei merită și această alternativă, a gazului metan, pe lângă folosirea energiei electrice, a lemnelor de foc şi a buteliilor. Ordinul de începere al lucrărilor va fi dat în această lună”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Alt proiect pe “Saligny”

Tiberiu Pasconi, primarul din Totești, vine cu vești bune și despre un alt proiect, care se derulează tot prin PNI “Anghel Saligny”, cel privitor la modernizarea infrastructurii rutiere. “Am parcurs toți pașii neceseari pentru a porni proiectul privind modernizarea infrastructurii rutiere. Este un proiect de aproape 9,5 milioane de lei, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și prevede nu doar reabilitarea drumurilor, ci și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acest proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot. Și în acest caz voi da ordinul de începere al lucrărilor în cursul acestei luni”, a precizat primarul din Totești, Tiberiu Pasconi.

Cu fonduri de la AFM

Edilii din Totești derulează și alte proiecte cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. “La Administrația Fondului de Mediu (AFM) avem proiecte pentru eficientizarea unor clădiri de utilitate publică. Astfel, avem aprobate eficientizări energetice la școala gimnazială din Cârnești și la dispensarul medical comunal uman din Totești, unitatea sanitară urmând a primi, în cadrul acestui proiect, și noi dotări. Pot să anunț că, și în aceste cazuri, ordinul de începere al lucrărilor va fi dat în cursul lunii mai”, a precizat Tiberiu Pasconi, primarul din Totești.

N-au ratat nici PNRR

Administrația publică locală din comuna hunedoreană Totești va da startul lucrărilor la încă un proiect, acesta având o altă sursă de finanțare. “Am parcurs întreaga procedură preliminară și în cazul unui alt proiect, care are asigurată finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre realizarea eficientizării energetice a căminului cultural din satul aparținător Cârnești și a școlii din localitatea de reședință, și aici urmând a da ordinul de începere al lucrărilor până în data de 31 mai”, a spus primarul comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate