Connect with us
Data: 03/04/2025
.

Actualitate - Eveniment

Trei proiecte pentru apă și canalizare în zonele de agrement ale comunei Râu de Mori

Publicat

pe

Comuna Râu de Mori este cea mai întinsă localitate rurală din județul nostru, cu o suprafață de peste 385 de kilometri pătrați, fiind a treia la nivel național la acest capitol.

În ultima vreme, în comuna Râu de Mori, cu o populație de peste 3.000 de locuitori, fiind una dintre cele mai mari așezări rurale în acest sens, a fost foarte dezbătură problema legată de rețele de apă și de canalizare din zonele de agrement de la Râușor și Valea Râului Mare.

Cu respectarea normelor de mediu

După mai multe discuții, unele chiar destul de aprinse, edilii din Râu de Mori și administrația Parcului Național Retezat, pe a cărui arie se află cele două zone de agrement mai sus menționate au găsit calea optimă pentru introducerea respectivelor utilități, inclusiv cu respectarea normelor de mediu. „În principiu vor fi trei proiecte separate pentru apă și canalizare în zonele de agrement de pe Valea Râului Mare și de la Râușor. Unul este separat pentru apă, fiind vorba despre captarea de la Ștevia, care va alimenta zona turistică de la Râușor și satele Suseni, Râu de Mori, Ostrovel, Brazi, Clopotiva, Ostrovu Mic şi Ostrov, și va avea finanțare europeană. Celelalte două, pentru apă și canalizare, în special pe Valea Râului Mare, va avea finanțare guvernamentală”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Continuă lucrările la noua școală

De asemenea, în comună, mai exact în satul aparținător Ostrov, continuă lucrările la ridicarea unei noi unități de învățământ, în cadrul căreia vor funcționa o școlală primară și o grădiniță. „Lucrările merg bine, chiar dacă începerea lor propriu – zisă a fost întârziată cu un an din motive independente de voința noastră. În prezent am reușit să montăm acoperișul, atât la școală, cât și la grădiniță, chiar dacă aceste lucrări nu au fost încă plătite. Valoarea investiției este estimată la este de 640.000 de lei iar finanţarea este asigurată prin fonduri guvernamentale. La ora actuală, şcoala din Ostrov funcţionează într-un spaţiu care a fost retrocedat către un cult religios. Timp de cinci an, conform termenelor legate, şcoala a funcţionat gratuit. După expirarea acestui termen, de anul trecut, plătim o chirie de 1.200 de lei pe lună. Ne dorim ca lucrările să fie terminate cât mai curând şi sperăm ca şcoala din Ostrov să fie funcţională înainte de începerea anului şcolar 2017 – 2018”, a precizat primarul Niculiţă Mang.

Advertisement

Atrageri de noi fonduri europene

Pe lângă lucrările cu bani guvernamentali, edilii din Râu de Mori vor continua să acceseze și alte proiecte cu finanțare europeană, separat de cel cu alimentarea cu apă. „Am depus, pe măsura 4.3, „Infrastructură agricolă și forestieră”, un proiect pentru amenajarea și modernizarea de drumuri de exploatație agricolă în comună. Conform procedurilor în vigoare, din autoevaluarera pe care am efectuat-o, am atins 93 de puncte, cota minimă pentru eligibilitate fiind de 80, așa că suntem optimiști în ceea ce privește acest proiect. De asemenea, suntem în faza de predepunere a altui proiect cu finanțare europeană, de această dată pe măsura 7.6, „Protejare patrimoniu cultural”, care vizează reabilitarea și modernizarea căminului cultural din localitatea de reședință”, a menționat Niculiță Mang, primarul din Râu de Mori.

Terenuri de sport

De asemenea, administrația din Râu de Mori face investiții și din fonduri de la bugetul local. „Pe fonduri proprii va începe, în perioada imediat următoare, operațiunea de proiectare a trei terenuri de sport multifuncționale, cu gazon sintetic. Acestea vor funcționa în satele aparținătoare Colpotiva, Ostrov și Sibișei”, a mai spus primarul comunei Râu de Mori, Niculiță Mang.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Conventul Franciscan din Deva – O privire istorică prin Cronica lui Blasius Kleiner

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, invită publicul la o conferință specială ce va explora istoria fascinantă a Conventului Franciscan din Deva, în lumina unui manuscris rar – „Cronica lui Blasius Kleiner”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 16 aprilie 2025, la ora 18:00, la Biserica Greco-Catolică „Immaculata” din Deva.

“Această conferință va fi susținută de istoricul dr. Marius Oanță, alături de dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific la Secția de Istorie și Arte a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, care va prezenta lucrarea „Franciscanii pe teritoriul județului Hunedoara”. Împreună, aceștia vor adânci cunoașterea publicului despre acest subiect mai puțin cercetat până acum, concentrându-se pe surse inedite, în special pe manuscrisul păstrat în Arhiva Ordinului Franciscan din Budapesta, cunoscut sub numele de „Cronica lui Blasius Kleiner”. Dr. Marius Oanță va detalia povestea bulgarilor catolici care aflați în peregrinare prin Transilvania, au construit acest complex mănăstiresc, un moment important din istoria orașului Deva, relatând un episod esențial din viața comunității religioase a acelor vremuri”, au informat reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Concert deosebit, susținut de renumitul organist Eduard Antal

La finalul conferinței, publicul va avea ocazia de a participa la un concert deosebit, susținut de renumitul organist Eduard Antal.

Advertisement

“Concertul va aduce o atmosferă emoționantă, cu lucrări muzicale adaptate momentului liturgic, în contextul pregătirilor pentru Sfintele Sărbători ale Paștelui. Vă invităm să luați parte la această seară culturală deosebită, unde istoria și muzica sacră se împletesc într-un eveniment cu adevărat memorabil”, au mai transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Intrarea la eveniment este liberă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dosarul Mineriadei, retrimis în judecată

Publicat

pe

Redactat de

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru infracțiuni contra umanității, în cadrul dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Alături de el, au fost inculpați și alți oficiali de rang înalt din perioada respectivă, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu.

Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fost implicați în organizarea unei represiuni violente împotriva manifestanților din Piața Universității, care se opuneau regimului instaurat după Revoluția din 1989. Conform procurorilor, atacul soldat cu moartea a patru persoane, rănirea altor 1.311 și violarea a două victime, a fost urmat de aproximativ 1.200 de persoane private ilegal de libertate.

Investigațiile au scos la iveală faptul că acțiunile represive au fost coordonate de Iliescu și alți lideri politici ai vremii, cu sprijinul forțelor de ordine și al minerilor aduși în capitală. În timpul acestor evenimente, sediile opoziției politice, locuințele liderilor acesteia și instituțiile media independente au fost devastate, iar victimele au suferit tratamente inumane.

Cazul va fi judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

FOTO: Arhivă

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut

Publicat

pe

Redactat de

L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut.

Poliția Oraşului Lupeni a fost sesizată, în data de 2 aprilie a.c., în jurul orei 01.00, cu privire la plecarea voluntară de la domiciliu a unui tânăr de 22 de ani – Murărașu Sebastian Daniel.

În urma primelor verificări, s-a stabilit că tânărul ar fi plecat în data de 01 aprilie a.c., în jurul orei 06.00, la Universitatea din Petroșani, unde este student, fără a reveni până în prezent.

Semnalmente: înălțime 1.84 metri, greutate 65 kg., păr șaten, tuns scurt, ochi albaștri, față ovală, ten deschis la culoare, cicatrice în zona bărbiei (partea stângă).

La data plecării, tânărul purta un pardesiu de culoare gri cu negru, pantaloni de culoare neagră, cămașă și cravată de culoare neagră, pantofi negri, având asupra sa un rucsac de culoare neagră.

Persoanele care dețin informații, ce ar putea ajuta la depistarea tânărului, sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate