Connect with us
Data: 15/04/2024
.

Actualitate

Trei turiști cehi, salvați din Retezat. Un bărbat este căutat, în continuare, de către salvamontiști

Publicat

pe

UPDATE:
Persoana căutată în zona Porțile Închise a fost găsită, din păcate decedată, între Porțiile închise și șaua Vf. Mare.

Știrea inițială:

Noapte albă pentru salvamontiștii hunedoreni de la punctele de permanență din Masivul Retezat. Marți seara, o echipă de salvatori montani de la Baza Salvamont Râușor au localizat, căutat și salvat un grup de trei turiști de naționalitate cehă, care se rătăciseră. Activitatea salvamontiștilor, de noaptea trecută, nu s-a oprit aici, căci a fost nevoie de intervenția lor și în zona Văii Galeș, unde un turist de 58 de ani a fost dat dispărut. Până în această dimineață, bărbatul nu a fost găsit.

 

„Cei trei turiști de naționalitate cehă s-au rătăcit pe o potecă nemarcată într-o zonă împădurită și greu accesibilă din zona Gura Zlata. Acțiunea a durat până târziu în noapte, dar cei trei rătăciți au fost predați în bune condiții la Cabana Gura Zlata, aparținătorilor. Tot până spre dimineața au durat și căutările salvamontiștilor de la punctele de permanență Pietrele, Bucura și Poiana Pelegii, care au încercat să dea de urma unui turist dispărut în căldarea superioară a Văii Galeș. Bărbatul în vârstă de 58 de ani a părăsit grupul pe o scurtătură nemarcată, în cursul după-amiezei de ieri și de atunci nu a mai fost văzut. În această dimineață căutările vor fi reluate de salvamontiști, încercându-se localizarea și cu dronele din dotare”, a declarat Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.

Actualitate

Caravană medicală pentru locuitorii din Certej. Dr. Alexandru Rogobete: Suntem la 80 de km distanță de orice fel de centru de tratament medical

Publicat

pe

Redactat de

În mijlocul munților Hunedoarei, în comuna Certeju de Sus, unde distanța de orice formă de asistență medicală pare aproape insurmontabilă, un act de compasiune și devotament medical a luat naștere.

Cu determinarea unei echipe conduse de Prof. Dr. Dorel Săndesc și sprijinită de Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșanu”, o caravana medicală a adus lumină în inimile și ochii locuitorilor din această zonă izolată.

„Povestea de astăzi este despre medici. Meseria de vocație pe care am ales-o la rândul meu și care m-a determinat să mă dedic total dezvoltării unui sistem medical echitabil, performant și empatic. Suntem la 80 de km distanță de orice fel de centru de tratament medical. În Certeju de Sus, Județul Hunedoara, majoritatea seniorilor nu au mai fost consultați de un medic specialist în ultimii 10 ani. Până acum 24 de medici de diverse specializări au consultat deja 105 pacienți. Medicină internă, cardiologie, oftalmologie și optimetrie, neurologie, ORL, Pneumologie, EKG, analize de laborator. Este minunat când vezi atât de mulți medici care fac cinste vocației noastre de vindecători și își dedică inclusiv timpul lor liber pentru a face bine oamenilor. Într-un cuvânt empatie”, spune dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Într-un schimb de empatie și încredere, medicii oferă tot ce au mai bun din ei pentru pacienții lor. Fiecare consultație este un act de generozitate și devotament față de cei în suferință. Relația medic-pacient devine astfel o punte solidă, întemeiată pe încredere reciprocă și pe grija sinceră pentru binele celuilalt.

În această acțiune umanitară, societatea civilă preia frâiele acolo unde sistemul medical este absent sau insuficient. Așa cum medicii pentru România au renovat Spitalul de Pediatrie din Pitești, Asociația pentru ATI demonstrează că pentru inimi pline de compasiune nu există limite. Susținută inclusiv de sectorul privat, această inițiativă este o dovadă că solidaritatea și generozitatea pot schimba vieți.

”Aș vrea să punctez câteva lucruri. Societatea civilă preia frâiele acolo unde sistemul nu ajunge, nu poate sau este depășit. La fel ca puterea exemplului dat de Medici pentru România, care au renovat Spitalul de Pediatrie din Pitești, Asociația pentru ATI, arată prin fapte că pentru un grup de oameni inimoși nu există nu se poate. Și da, au atras inclusiv sprijinul sistemului privat, prefer să nu menționez numele companiilor care au susținut acțiunea pentru a nu exista interpretări, dar le transmit inclusiv pe această cale că apreciez foarte mult ceea ce fac. – Relația medic-pacient este în sine un schimb foarte clar: în schimbul încrederii pe care ți-o acordă pacientul și apropiații săi, tu ca medic oferi tot ce este mai bun în tine. Întreaga pregătire, întreaga experiență, toată dedicarea și empatia. Fără încredere această relație nu poate să existe sau dacă există nu are cum să ducă la un final pozitiv. Medicii din România formează un corp profesional de excepție care și-a câștigat încrederea prin acte medicale de excepție, în cele mai multe cazuri. Vă rog să nu judecăm excepția drept regulă, pentru că ar însemna să picăm într-o capcană a manipulării care lovește direct și uneori iremediabil în această încredere în relația pacient-medic construită în timp, cu foarte mult efort și emoție, de ambele părți. Acestea fiind spuse, ne întoarcem în sat pentru a continua consultațiile. Fapta bună de sâmbăta asta: 100 de persoane consultate au fost depistate cu tulburări de vedere: 100 de persoane vor primi gratuit ochelari”, mai spune dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în MInisterul Sănătății.

Advertisement

FOTO: Dr. Alexandru Rogobete

Citeste mai mult ...

Actualitate

Căutările persoanei dispărută în lacul barajului de acumulare de la Sântămărie Orlea, reluate

Publicat

pe

Redactat de

Căutările persoanei dispărută în lacul barajului de acumulare de la Sântămărie Orlea, de lângă Hațeg, au fost reluate luni dimineață.

Pe timpul nopții, căutările au fost sistate. Din cauza vizibilității reduse, pompierii scafandri nu au mai putut acționa, intervenția fiind reluată în această dimineață.

Dacă nici căutările de astăzi nu vor da rezultate, salvamontiștii spun că vor folosi un echipament de detecție foarte performant, unic la noi în țară, bazat pe inteligență artificială.

“Astăzi vor fi reluate căutările persoanei dispărută în lacul barajului de acumulare de la Sântămăria Orlea de lângă Hațeg. Ieri, scafandri ISU și Salvamont au făcut primele căutări, rămase fără rezultat, datorită vizibilității reduse și suprafeței mari de cercetat. Dacă nici căutările de astăzi nu vor da rezultate, mâine se va folosi pentru căutare cel mai performant detector de persoane aflate sub apă, din lume, bazat pe inteligență artificială”, au informat reprezentanții Salvamont România.

În țară există, în prezent, cinci astfel de detectoare, toate în cadrul serviciilor Salvamont din județele Gorj, Mureș, Harghita, Neamț și Brașov, care, în mai puțin de un an, au reușit să identifice persoanele dispărute în apă în toate cele patru cazuri în care au intervenit.

Advertisement

Reamintim că, o persoană posibil înecată este căutată în „Barajul Mare” de la Sântămărie Orlea, lângă orașul Hațeg. Alerta s-a dat duminică, mai multe echipe de intervenție cercetând apele, dar fără rezultat.

Sursa foto: Salvamont România -Dispeceratul Național Salvamont
Citeste mai mult ...

Actualitate

Oportunități de finanțare pentru „Produs în Țara Hațegului”

Publicat

pe

Redactat de

A doua întâlnire „Produs în Țara Hațegului”, organizată de Rewilding Romania și Țara Hațegului – Retezat Destinație de Ecoturism, se concentrează pe sursele de finanțare.

Paula Bora, de la Rewilding România și creatoarea Grupului Produs în Țara Hațegului, împreună cu Radu Cadinoiu, Expert în accesarea fondurilor nerambursabile, vor discuta despre oportunitățile de finanțare cu participanții.

”Am prins un așa avânt, încât nu stăm pe gânduri, organizăm deja al doilea eveniment Produs în Țara Hațegului. Grupul care a participat la întâlnirea de luna trecută a identificat o primă temă de interes, pe care să o abordăm cu prioritate, și anume: surse de finanțare. Pe 18 aprilie îl avem invitat pe Radu Cadinoiu, expert accesare și implementare fonduri nerambursabile, care ne va ghida către oportunități de finanțare, pe următoarele subiecte: cazare în mediul rural (pensiuni, camping, case țărănești, cabane tip A); bucătării și unități de servire a mesei în mediul rural (restaurante, puncte gastronomice locale); turism ecologic; centru de închiriere biciclete în mediul rural; procesarea fructelor și legumelor (deshidratare, conservare); panouri solare; atelier de cofetărie; atelier de pictură. Nu suntem un grup de lucru închis, chiar dacă nu ați participat la prima întâlnire, puteți să vă înscrieți la aceasta. Dacă vă interesează să aflați ce surse de finanțare sunt disponibile PENTRU ȚARA HAȚEGULUI, pe cele 8 teme prioritare menționate mai sus, vă rugăm să completați formularul de la finalul descrierii. În fiecare lună invităm câte un membru al comunității să pregătească o degustare. Producătorul lunii aprilie este LA CRÈMM by Ionela Mihăilă. Ne vedem în Nucșoara, nr 284, la Centrul de Informare al Administrației Parcului Național Retezat, joi, 18 aprilie, ora 17.00”, informează organizatorii.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

Actualitate18 secunde in urma

Caravană medicală pentru locuitorii din Certej. Dr. Alexandru Rogobete: Suntem la 80 de km distanță de orice fel de centru de tratament medical

În mijlocul munților Hunedoarei, în comuna Certeju de Sus, unde distanța de orice formă de asistență medicală pare aproape insurmontabilă,...

Actualitate58 de minute in urma

Căutările persoanei dispărută în lacul barajului de acumulare de la Sântămărie Orlea, reluate

Căutările persoanei dispărută în lacul barajului de acumulare de la Sântămărie Orlea, de lângă Hațeg, au fost reluate luni dimineață....

Actualitateo oră in urma

Oportunități de finanțare pentru „Produs în Țara Hațegului”

A doua întâlnire „Produs în Țara Hațegului”, organizată de Rewilding Romania și Țara Hațegului – Retezat Destinație de Ecoturism, se...

Actualitate2 ore in urma

Călin Petru Marian: ”Suntem aici pentru a construi un viitor demn de realitatea secolului în care trăim”

Sub sloganul ”Împreună, dezvoltăm comunitățile locale! Împreună, dezvoltăm județul Hunedoara!”, Călin Petru Marian, candidatul PNL pentru funcția de președinte al...

Actualitate15 ore in urma

Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 15 – 19 aprilie, în județul Hunedoara

Rețele Electrice Banat, companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Banat, anunță întreruperi de energie electrică, planificate pentru revizii și reparații, în...

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate