Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Actualitate - Eveniment

Trei zile de foc în județ. Zeci de hectare de teren afectate

Publicat

pe

Peste 20 de incendii de vegetație uscată au izbucnit, în weekend, în județ. Flăcările au afectat peste 90 de hectare de teren, iar în misiunile de stingere au fost implicați 85 de pompieri ai tuturor structurilor de intervenție din cadrul ISU Hunedoara, mai exact Detașamentele Deva, Hunedoara, Orăștie, Petroșani, Secția Ilia și Stația Brad. Arderile de vegetație s-au manifestat în localitățile Baldovin, Petroșani, Curechiu, Fizești, Nucșoara, Vulcan, Ștei, Peștișu Mic, Hunedoara, Silvașu de Sus, Holdea, Mada, Paros, Rușor, Lupeni, Sibișel, Baru, Poienița Voinii, Băcia, Deva, Beriu, Cozia. Acțiunile de stingere au fost îngreunate de vântul puternic, terenul accidentat, precum și de lipsa surselor de apă. Cel mai probabil, incendiile au fost generate de acțiunea de igienizare a terenurilor aplicată de fermieri.

„Astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situatii de Urgență Hunedoara aduce la cunoștință faptul că pentru igienizarea terenurilor există obligația de a solicita și obține acceptul de la autoritățile competente”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, maior Anemona Doda.

În acest context, ISU Hunedoara organizează patrule mixte în vederea prevenirii incendiilor și identificarea persoanelor care utilizează flacăra deschisă pentru curățarea terenurilor. Mai mult, coordonatele GPS ale parcelelor incendiate vor fi transmise Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură care are competență în suspendarea subvențiilor.

Advertisement

 

Amenzi usturătoare, autorii greu de identificat

 

Advertisement

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara avertizează că potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 hectare, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare și asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Advertisement

 

Advertisement

Actualitate - Eveniment

Noua telecabină de pe Cetatea Devei – pusă în funcțiune, începând de vineri, 29 martie

Publicat

pe

Redactat de

 

Noua telecabină de pe Cetatea Devei va fi pusă în funcțiune, începând de vineri, 29 martie, a anunțat primarul Florin Oancea. Turiștii și localnicii vor putea să folosească noul ascensor care are o capacitate aproape dublă față de cel vechi.

O veste bună pentru deveni și turiști – mâine vom inaugura Telecabina de la Cetatea Devei! Vineri, 29 martie 2024, la ora 12:30, se va pune în funcțiune pentru locuitorii municipiului nostru și pentru turiștii care ne vizitează orașul, Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei. Noul ascensor înclinat are o capacitate de 30 de persoane și respectă toate cerințele obligatorii conform normelor și standardelor în vigoare și va crește siguranța de transport pentru cei care vizitează monumentul istoric. Vă așteptăm să fiți alături de noi la acest eveniment important pe care l-am așteptat cu toții!”, a transmis primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Advertisement

Sursa foto: Florin Oancea/Facebook

Lucrările de modernizare a telecabinei de la Cetatea Devei au fost finalizate la sfârșitul lui 2023, după doi ani și jumătate de la debutul acestora, însă noul ascensor nu a putut fi pus în funcțiune până la încheierea tuturor procedurilor de recepţie a obiectivului de investiţii.

O investiție de peste patru milioane de euro

Investiția, în valoare totală de peste patru milioane de euro, a presupus modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare. În zona de așteptare au fost montate bănci, coșuri de gunoi, a fost realizat iluminatul exterior cu led, au fost plantați copaci ornamentali și rondouri pentru flori. De asemenea, a fost iluminat arhitectural grupul statuar al gimnastelor. În plus, vizitatorii Cetăţii Deva vor putea să-şi cumpere bilete pentru telecabină folosind un sistem de e-ticketing.

Reamintim că, vechea telecabină a fost pusă în funcțiune în anul 2005 și avea o capacitate de 16 locuri. Instalația și echipamentele erau depășite din punct de vedere al sistemelor funcționale, iar telecabina veche nu mai făcea față afluxului mare de turiști.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO|Lebădă, în pericol pe A1

Publicat

pe

Redactat de

O lebădă era în pericol de a fi lovită pe autostrada A1.

La data de 27 martie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara au fost sesizați telefonic de către un participant la trafic despre faptul că, în zona autostrăzii A1, pe raza comunei Șoimuș se afla un exemplar de pasăre de talie mare în pericol de a fi lovit de mașini. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat faptul că este vorba despre o lebădă care, după examinarea medicală de specialitate nu prezenta leziuni, motiv pentru care a fost ridicată din zona carosabilului și eliberată în mediul natural din zona râului Mureș, transmite IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

Cartea ,,7 seri, 7 poveşti cu tata”, scrisă de Gladiola Cheţe, lansată la Galeria de Arte din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Galeria de Arte din municipiul Hunedoara a găzduit, miercuri seara, începând cu ora 18:00, lansarea cărții „7 seri, 7 poveşti cu tata”, a autoarei hunedorene Gladiola Cheţe, o carte pentru copii de toate vârstele.

Autoarea este la a patra carte publicată și este un cunoscut traducător cu o experiență de peste 20 de ani.

Cartea „7 seri, 7 poveşti cu tata” a fost lansată în compania unui grup de copii, elevii clasei a III-a A, de la Şcoala Gimnazială Nr. 6, prof. Mihaela Negrea, care au prezentat o scenetă din povestirile cărții. Consilierul școlar Livia Vlad și psihologul Liliana Popescu au vorbit despre avantajele și beneficiile lecturii asupra copiiilor și nu numai ca și efectul asupra dezvoltării în general. Solista de muzică populară Mariana Suciu Neidoni, coordonatoarea „Centrului Cultural Corviniana” (Casa de Cultură Hunedoara), a interpretat cântecul ,,Tată cu suflet curat”. În încheiere, au luat cuvântul autorul amintirilor din carte, tatăl Gladiolei Chețe, Ioan Haicu, şi autoarea propriu-zisă a cărţii, Gladiola Cheţe.

Advertisement

“O carte fascinantă! Veți citi cu amuzament despre poznele: cu ouăle de păsări dosite în sân de Remus, timbrele fiscale tăiate de pe contracte, la furat de fructe în livada lui Isaia. Vă veți amuza aflând cum se joacă fotbal pe teren de zgură, despre vaci pierdute sau despre ce se poate întâmpla când îți vine o idee nevinovată de a aduce caii satului acasă de la pășune, ori de a dresa un câine maidanez la sanie, ori al cailor prin fluierat … Dar vă las pe dumneavoastră s-o citiţi. Felicitări şi mulţumiri Gladiola! În cartea ta m-am regăsit ca părinte, ca fiică și mi-am revăzut copilăria. Emoții și doruri…”, a scris, pe rețeaua de socializare, Lucia Tănase, directorul Bibliotecii Municipale Hunedoara.

Sursa foto: Biblioteca Municipală Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate