Actualitate
Trofeul “Deva Music Star 2023” a ajuns la Sibiu. Tânăra solistă Sofia Cristiana Damian a câștigat marele premiu al ediției din acest an a festivalului
Festivalul Concurs Național de Muzică Pop pentru Copii și Adolescenți „Deva Music Star” 2023 și-a desemnat câștigătorii. Sibianca Sofia Cristiana Damian a câștigat marele premiu al festivalului ce s-a desfășurat, zilele trecute, în reședința județului Hunedoara, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Ajuns la ediția a IX-a, Festivalul Concurs Național de Muzică Pop pentru Copii și Adolescenți „Deva Music Star”, s-a desfășurat în perioada 3 – 4 iunie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu. Evenimentul a adus, și în acest an, în faţa publicului devean copii și tineri foarte talentaţi, din mai multe județe ale ţării, care au dat pe scenă tot ce au avut mai bun. Marele premiu al festivalului „Deva Music Star 2023” s-a dus la Sibiu, fiind câștigat de către tânăra solistă Sofia Cristiana Damian.
„Mulțumesc cu recunoștință juriului pentru apreciere, organizatorilor de la Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, precum și profesorilor care au contribuit la încununarea acestui succes!”, a declarat Sofia Cristiana Damian.
Festivalul Concurs Național de Muzică Pop pentru Copii și Adolescenți „Deva Music Star” 2023, ediția a IX-a, a fost organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva. Concursul s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă (6-8 ani, 9-11 ani și 12-14 ani), având ca scop principal promovarea copiilor și tinerilor cu calități vocale și artistice, muzicale și interpretative.
Sâmbătă, 3 iunie, în prima zi de festival, s-a desfășurat concursul de interpretare, iar seara s-a încheiat cu un recital al invitatei speciale, Mihaela Oprea. Duminică, 4 iunie, în cea de-a doua zi a festivalului, au fost desemnați câștigătorii ediției a IX-a. Un număr de 16 premii au fost acordate de către organizatori, în urma jurizării.
În cadrul Galei Laureaților, au concertat Eduard Anghelescu, câștigătorul ediției precedente a festivalului și invitata specială a serii, Adnana. Evenimentul a fost prezentat de Mihai Molocea.
Sursa foto: Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva
Organizatorii spun că, la ediția din acest an, a fost un număr record de participanți – copii și tineri talentați, din toate colțurile țării. „Ne bucurăm că, de la an la an, la acest festival, sunt prezenți tot mai mulți concurenți foarte bine pregătiți, din toate colțurile țării. În acest an, trofeul festivalului a mers la Sibiu. Momentul jurizării a fost unul foarte dificil pentru că toți concurenții au fost foarte buni. Și anul acesta, juriul festivalului a fost prezidat de Viorel Gavrilă, compozitor, dirijor, vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, alături de compozitorul Nicolae Caragea. Acești doi mari compozitori dau greutate festivalului, iar copiii și părinții au încredere că premiile, la Deva, se dau pe bună dreptate. Ne bucurăm că, de la un an la altul, creștem, și îi așteptăm pe concurenți și la ediția următoare”, a declarat Cristian Fodor, managerul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Lista câștigătorilor Festivalul Concurs Național de Muzică Pop pentru Copii și Adolescenți „Deva Music Star”, ediția a IX-a, 3 – 4 iunie 2023
TROFEUL DEVA MUSIC STAR – DAMIAN CRISTIANA – SOFIA – SIBIU
Pentru categoria de vârstă: 6-8 ani:
PREMIUL I – SALEH MAYA – CLUJ – NAPOCA
PREMIUL II – MUREȘAN LUCAS – CLUJ – NAPOCA
PREMIUL III – UNGURAȘ OANA – ILARIA – ORADEA
PREMIUL SPECIAL – ȘULE TALISA – CLUJ – NAPOCA
PREMIUL SPECIAL – ROS ANA – CLUJ – NAPOCA
Pentru categoria de vârstă: 9-11 ani:
PREMIUL I – NEMEȘ CARINA – DARIA – BAIA – MARE
PREMIUL II – MIKLOȘ MARIA – SARAH – BAIA – MARE
PREMIUL III – RAȚIU ANDREEA MIRUNA – TĂUȚII MĂGHERĂUȘ – MARAMUREȘ
PREMIUL SPECIAL – CIOCOTIȘAN ANDREI – BAIA – MARE
PREMIUL SPECIAL – VARGA FABIANA ANASTASIA – ORADEA
Pentru categoria de vârstă: 12-14 ani:
PREMIUL I – CALVUN TUDOR CRISTIAN – SIBIU
PREMIUL II – ILIE DENISA MARIA – CĂLĂRAȘI
PREMIUL III – STANA DELIA – MARIA – PETROȘANI
PREMIUL SPECIAL – ROMAN SIMINA – CLUJ – NAPOCA
PREMIUL SPECIAL – PALIUC LARISA GABRIELA – SIBIU
Actualitate
Spectacol impresionant, la Țebea. Regal folcloric oferit publicului numeros de nume consacrate ale muzicii populare și tineri interpreți
Publicul numeros prezent, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu, s-a bucurat de frumoasele cântece românești. Spectacolul, organizat în a doua parte a zilei, a fost unul impresionant. Nume consacrate ale muzicii populare alături de tineri interpreți au urcat pe scenă, oferind un adevărat regal folcloric. A fost o ediție cu totul specială, prin care s-a marcat împlinirea a două secole de la nașterea “Crăișorului Munților”.
Serbările Naționale de la Țebea au reunit, și în acest an, mii de oameni veniți din toate colțurile țării. După manifestările comemorative din Panteonul Moților, acolo unde își doarme somnul de veci marele erou național Avram Iancu, lângă Gorunul lui Horea, în a doua parte a zilei, pe scena amplasată în imediata vecinătate, a avut loc un spectacol extraordinar de muzică populară.
Cei mai de seamă interpreți de folclor au bucurat publicul cu cântecele lor
Nume mari ale folclorului românesc, dar și tineri interpreți, au urcat pe scenă, în cadrul spectacolului din cadrul Serbărilor Naționale de la Țebea, oferit de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Nicolae și Tudor Furdui Iancu, alături de Grupul „Crai Nou”, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Constantin Enceanu, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuță, Cornel Borza, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Ovidiu Homorodean au adus, cu multă emoție, în fața publicului prezent, cântecele care i-au însoțit pe români prin istorie. Alături de aceste nume consacrate ale folclorului românesc, pe scenă au urcat și tineri interpreți de muzică populară, precum Vlad Lință, Claudia Colniceanu, Delia Gandore, Roberta Selagea, Ionuț Cocoș, Daniel Breban și Ștefan Țîrdea. Acompaniamentul a fost asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor: prof. George Cîlțea, coregrafia Cătălin Bălan și Mircea Resiga).
Și în acest an, spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor, iar cei care nu au putut să fie prezenți la Țebea, l-au putut urmări la TVR 1, în direct.
Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara: „Un public cald și numeros, care a susținut toți artiștii”
„A fost o ediție specială, cu participare numeroasă. Un public extraordinar, care a participat într-un număr mult mai mare comparativ cu anii anteriori, și care a susținut toți artiștii. Spectacolul a fost transmis în direct pe TVR. Au fost aproximativ trei ore de transmisiune în direct, ceea ce a presupus o organizare foarte riguroasă. Toți artiștii au fost la înălțime și și-au ales repertoriile foarte bine. Anul acesta, au fost și opt tineri artiști, laureați ai unor festivaluri mari din țară. Ne-am gândit că, anul acesta, fiind o ediție specială la Țebea, să invităm laureați ai festivalurilor mari din țară, să fie pe o scenă extraordinară, cum este cea de la Țebea, alături de generația de aur. Spectacolul a fost impresionant, un spectacol frumos, extraordinar de reușit. Publicul prezent s-a bucurat de frumoasele cântece românești (…) Am avut invitați din diverse zone ale țării (…) Sibiu, Bihor, Moldova, Oltenia, Ialomița și alți interpreți, alături de hunedoreni consacrați. Spectacolul a fost prezentat de doamna Iuliana Tudor, care a avut o prestație extraordinară”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Un spectacol pregătit din timp, cu minuțiozitate, de o întreagă echipă
Timp de mai bine de trei ore, participanții s-au bucurat de momente frumoase în cadrul spectacolului folcloric, a cărui pregătire a fost lungă și complexă. „Pregătirea unui astfel de spectacol durează câteva luni (…) Sunt foarte multe lucruri care trebuie puse la punct. În plus, este o locație atipică, pentru că, una este să organizezi un eveniment în piața unui oraș sau într-o sală de spectacole, și alta, într-un câmp gol, unde nu prea ai nimic la dispoziție. Organizarea este dificilă, dar merită. O citez pe doamna Iuliana Tudor, care spunea că, la Țebea, este singurul eveniment cu caracter istoric care se mai organizează în țară la un asemenea nivel. Aducem mulțumiri publicului minunat prezent, în fiecare an, la Țebea. Mulțumim Consiliului Județean Hunedoara pentru sprijin, finanțare, pentru tot. Începând de la domnul președinte Laurențiu Nistor, toți cei din Consiliul Județean Hunedoara au fost acolo și ne-au susținut, chiar am avut o echipă puternică, o echipă a Consiliului Județean Hunedoara și a celorlalte instituții implicate în organizarea acestor manifestări cu o deosebită importanță. A fost un efort comun și acest lucru trebuie subliniat pentru că, într-adevăr, chiar așa a fost”, a mai declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara
Actualitate
Asfaltarea drumurilor din comuna Densuș, finalizată
Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.
Recepție cu mult înainte de termen
Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Densuș continuă acțiunile de modernizare și dezvoltare a așezării, chiar dacă, la alegerile din iunie, nu au fost reconfirmați în funcție. „În cursul lunii martie au început lucrările din cadrul proiectului „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni, iar după încheierea acestora, există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Proiectul are o valoare de 10.107.615 lei și prevede reparații la suprafața drumurilor, asigurarea unui drenaj corespunzător și alte lucrări necesare pentru a asigura durabilitatea și calitatea investiției. Acest proiect, care se desfășoară prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și vizează Drumul Comunal Densuș- Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni, vine în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări. Lucrările efective din cadrul acestui proiect s-au încheiat cu patru luni înainte de termen și, în perioada imediat următoare, vom face recepția acestora”, a declarat primarul în funcție al comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.
Eficientizarea energetică a școlii, în plină desfășurare
Un alt proiect amplu pe care îl are în derulare administrația în funcție din comuna hunedoreană Densuș este cel privind eficientizarea energetică a școlii din localitatea de reședință. „Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem semnate contracte de finanțare pentru proiecte depuse pe Componenta 10 – Fondul Local. Este vorba despre «Reabilitarea moderată a construcției Școală Densuș», valoarea totală a proiectului fiind de 2.914.827,93 lei, «Reabilitarea moderata a Scolii Ștei», în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii, valoarea totală a investiției fiind de 795.766,77 lei, «Digitalizarea Comunei Densuș, prin dezvoltarea infrastructurii TIC», în valoare de 1.611.006,29 lei și “Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Densuș”, de 566.032,58 lei. Digitalizarea și dotarea unitășilor de învățământ au fost finalizate, fiind în lucru proiectele privind eficientizarea energetică a școlilor. Elevii vor face cursuri la căminul cultural și la Centrul de Informare Turistică din Densuș, precum și la școala primară din Peștenița. Transportul elevilor spre aceste locații se va face cu cele două microbuze școlare pe care le avem în dotare. Conform contractului, lucrările de eficientizare energetică vor fi finalizate până la finele anului în curs. Menționez că elevii de la școala din Peșteana vor face cursurile în această locație”, a precizat Adrian Ioan Vîrtopean, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Densuș.
Actualitate
Depistat de polițiști, cu substanțe interzise asupra sa
Pe 8 septembrie 2024, în jurul orei 00:20, polițiștii din Deva au descoperit asupra unui tânăr de 22 de ani, pasager într-un autoturism, o cantitate de substanță vegetală verde, ambalată în folie de aluminiu.
A fost întocmit un dosar penal, iar cercetările au fost preluate de Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara.
”La data de 08 septembrie 2024, în jurul orei 00:20, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva, au depistat un tânăr de 22 de ani, care se afla în calitate de pasager într-un autoturism, condus de către un bărbat de 34 de ani, care în urma controlului corporal efectuat de către polițiști, asupra tânărului, a fost găsită o cantitate de substanță vegetală uscată, de culoare verde, ambalată în folie din aluminiu. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Incendiu puternic de vegetație uscată, cu degajări mari de fum, pe fosta platformă a combinatului siderurgic de la Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Salvator din pasiune”: Alți 12 tineri hunedoreni au finalizat cursurile programului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Kürtós-kalács, gulaș, alte delicii culinare și spectacole, la „Zilele Maghiare ale județului Hunedoara”
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Drumul spre casă – acces greoi. Apelul fiicei unui hunedorean din satul Crișan către autorități: „Vă rog frumos să găsiți o soluție”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Culoare la Castel” – expoziție colectivă de pictură. Lucrările a 50 de artiști vor putea fi admirate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Scandal pe o terasă din Hunedoara. Un bărbat – reținut
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Percheziții efectuate de polițiștii hunedoreni, în dosare penale privind infracțiuni la regimul armelor și munițiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
DAS Deva: 676 de copii și adulți cu dizabilități primesc indemnizația pentru luna august 2024