Connect with us
Data: 24/02/2025
.

Actualitate

Ţurcana va fi cotată, din nou, la „Bursa de ovine” de la Costeşti

Publicat

pe

Expoziţie cu vânzare şi mult folclor

Zeci de standuri vor fi amenajate şi în acest an pentru ciobanii hunedoreni

Aflată la cea de-a noua ediţie, „Expoziţia şi bursa de ovine” de la Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, a devenit deja un eveniment de tradiţie printre ciobani. Iar organizatorii speră ca în 2013 să doboare recordul de 120 de participanţi înregistrat anul trecut.

Duminică pe platoul de la Costeşti sunt aşteptaţi atât „giambaşii” de oi, dar şi cei care vor să guste o brânză naturală sau să mănânce un balmoş de cea mai bună calitate. Manifestarea este organizată de Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Dacia” în parteneriat cu primăria comunei Orăştioara de Sus şi Direcţia Agricolă Hunedoara. Miza acesteia nu ţine doar de mândria fiecărui proprietar de oi, ci şi de găsirea unor eventuali clienţi pentru a vinde turmele de animale. Iar preţurile sunt negociate „la sânge” şi depind de rasăşi producţia de lapte sau lână a fiecărui exemplar în parte.

Târg de ovine cu muzică populară

Advertisement

Ca în fiecare an organizatorii au pregătit un program bine pus la punct care nu ţine numai de „vânzarea-cumpărarea” oilor ci şi de bună dispoziţie şi târg de produse tradiţionale. Astfel în 29 septembrie, de pe la ora 10:00, se dă drumul la listatul pe bursă a mioarelor coborâte de puţin timp de pe munte. Apoi, pe la prânz, juriul format din specialişti va alege cele mai frumoase şi de calitate ţurcane ale căror proprietari vor fi răsplătiţi cu premii.După ce precupeţii şi-au vândut toate mioarele şi marfa expusă pe platoul de la Costeşti, va fi organizat un spectacol folcloric cu interpreţi îndrăgiţi ca Elena Merişoreanu, Puiu Codreanu, Mariana Anghel sau Lena Miclăuş.

 

Advertisement

Actualitate

Peste 230 de intervenții pentru pompierii ISU Hunedoara în weekend-ul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au fost solicitați în 235 de misiuni și intervenții în perioada 21 – 23 februarie 2025. Cele mai multe dintre acestea au vizat acordarea primului ajutor medical, stingerea incendiilor și sprijinirea comunității.

Intervenții medicale și incendii în locuințe

Echipajele SMURD au intervenit în 168 de cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, iar în 13 situații au oferit sprijin Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara. Pe lângă aceste misiuni, pompierii au fost solicitați pentru stingerea a opt incendii izbucnite la proprietăți private.

Unul dintre cele mai grave incidente s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în satul Poienița Tomii, comuna Cerbăl, unde o locuință a fost cuprinsă de flăcări din cauza jarului provenit de la sistemul de încălzire. Intervenția rapidă a pompierilor militari din Deva a împiedicat extinderea incendiului. Tot duminică, la orele după-amiezii, un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească din Simeria, cauza probabilă fiind un scurtcircuit electric.

Zeci de hectare afectate de incendiile de vegetație

În cele trei zile, pompierii hunedoreni au intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație care au mistuit aproximativ 50 de hectare de teren. Cauza principală a acestor incendii a fost focul deschis în spații necontrolate.

Advertisement

Acțiuni pentru protejarea persoanelor fără adăpost

Pe lângă misiunile de stingere a incendiilor și intervențiile medicale, pompierii au efectuat 19 acțiuni de căutare a persoanelor fără adăpost, în contextul temperaturilor scăzute. De asemenea, s-au desfășurat 10 activități de recunoaștere în teren pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

Sprijin pentru comunitate

Salvatorii hunedoreni au participat și la cinci misiuni de sprijin în folosul comunității.

ISU Hunedoara reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor de prevenire a incendiilor și a utilizării responsabile a focului deschis. Pompierii militari rămân la datorie, 24 de ore din 24, pregătiți să intervină pentru protejarea vieților și bunurilor.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Restricții de circulație în Timiș și Arad pentru un convoi agabaritic

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara au anunțat impunerea unor restricții de circulație pe drumurile județene din Timiș și Arad din cauza tranzitului unui convoi agabaritic ce urmează a ajunge zilele viitoare la Mintia.

Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență și să respecte indicațiile autorităților pentru a evita blocajele și eventualele incidente în trafic. Deplasarea acestor transporturi speciale se realizează în conformitate cu avizele emise de autorități, iar traseul este monitorizat pentru a minimiza impactul asupra traficului.

DRDP Timișoara recomandă participanților la trafic să urmărească actualizările oficiale privind circulația și să aleagă rute alternative acolo unde este posibil.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Arcașul Marco Tănăsescu, de la SCM Deva, vicecampion continental

Publicat

pe

Redactat de

La Samsun, în Turcia, în perioada 17-23 februarie, s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediției a Campionatelor Europene de tir cu arcul în sală. La competiția organizată pentru seniori și tineret U21, la diviziile Olimpic, Compound și Barebow, au participat peste 300 de arcași din 23 de țări, plus Atleți Neutri Autorizați (ANA), aici fiind vorba despre sportivi din Belarus și Rusia, care au participat individual.

Trei hunedoreni în Turcia

Printre țările participante s-a numărat și România, care a deplasat în Turcia o delegație compusă din 13 sportivi și patru antrenori. Printre aceștia au fost sportivul Marco Tănăsescu și antrenorul Gigi Pușcă, ambii de la SCM Deva, precum și un alt hunedorean, Viorel Hăbian, tehnician originar din Valea Jiului. Marco Tănăsescu a evoluat la tineret U21, la Olimpic, și a reușit o performanță deosebită, cucerind medalia de argint în concursul pe echipe, alături de Nectarios Condurache și Tamas Moreh. Arcașii români prezenți la Samsun au mai cucerit un titlul continental, prin Ciprian Baican (Barebow seniori), un argint european prin Florentina Bacin, Loredana Mogoș și Elena Topliceanu (Barebow echipe senioare) și o medalie de bronz, prin Ciprian Baican, Alexandru Koteles și Răzvan Rusov (Barebow echipe seniori).

România, pe locul al patrulea în Europa

Cu o medalie de aur, două de argint și una de bronz, România a ocupat poziția a patra pe națiuni, după Italia (10 aur, 4 argint, 6 bronz), Turcia (9, 9, 2) și Franța (1, 2, 3). Arcașii ANA, cu 2 medalii de aur și două de bronz, nu au intrat în clasamentul pe națiuni. Un titlu european a cucerit și Bulgaria, celelalte națiuni care au obținut medalii în Turcia fiind Islanda (0, 2, 3), Slovacia (0, 2, 0), Polonia și San Marino, ambele cu câte un argint, Danemarca (două medalii de bronz), Croația, Georgia și Moldova, toate cu câte o medalie de bronz.

Advertisement

Foto: Gigi Pușcă/Facebook
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate