Connect with us
Data: 22/01/2025
.

Actualitate

Turismul de munte – imposibil pe timp de vară în Valea Jiului

Publicat

pe

Staţiuni ”moarte”

Bate vântul prin Parâng şi Straja. Amatorii de sejururi la înălţime ar veni în zonă dacă ar avea cu ce urca

Nicio staţiune de munte din Valea Jiului nu poate deveni turistică pe timpul verii, din cauza mijlocelor de acces către locurile în care iarna e „plin ochi” de oameni, dornici să-şi petreacă un sejur sus, la aer curat.

incep-probele-la-telegondola-din-straja1351162438

Cabinele telegondolei spre Straja au costat milioane, dar zac nefolosite

Şi dacă în Straja turiştii pot folosi calea rutieră, deşi există o telegondolă, dar aceasta „stă” în garaj, telescaunul spre staţiune Parâng e demontat şi în munte se poate ajunge doar cu maşini de teren.

Neplătită, poate fi scoasă la vânzare

În staţiunea Straja situaţia telegondolei este incertă. Deşi inaugurată în acest an cu mult fast, instalaţia modernă „şomează” acum. Pentru că nu şi-au primit banii, constructorii au închis gondolele în garaj, iar turiştii care vor să ajungă în staţiune pot urca doar cu maşinile, pe şosea. „Această telegondolă a adus turişti în Straja toată iarna. Eu sper să nu fie oprită în perioada de iarnă care urmează. (…) Proprietarul instalaţiei este Primăria Lupeni, dar pentru că nu e plătită, e proprietar şi cel care a construit-o, iar acesta nu şi-a primit banii. Acum, ori Guvernul vine şi dă suma, ori firma care a intrat în insolvenţă, va scoate la vânzare telegondola”, a spus unul dintre investitorii din Straja, Emil Părău, despre situaţia în care se află instalaţia ce nu funcţionează.

Advertisement

Telescaun în revizie, drum dezastru

În Parâng, situaţia e şi mai dramatică, pentru că în această staţiune doar cine are maşini de teren, poate urca. Instalaţia pe cablu e în revizie şi toate scaunele au fost demontate. În plus, acum a avut loc şi o verificare ISCIR la cablul vechi şi singura cale de acces spre staţiune e cea rutieră. „Noi facem revizii în această perioadă. Am demontat scaunele şi toate piesele sunt verificate, la fel şi cablul ce a fost controlat ISCIR. În munte se poate ajunge doar pe drum, acum”, spune Gigi Pogan, responsabilul cu telescaunul din Parâng.

Drumul este, însă, închis şi numai cu maşini de teren se poate urca în zona Parâng. „Pe aici trec mereu maşini, dar urcă numai cine are maşină bună. E rău drumul. Dezastru”, povestesc oamenii care au cabane în zona Rusu, până unde drumul poate fi practicabil.

În staţiune mai urcă doar împătimiţii muntelui, care acceptă să se îmbarce în maşini de teren pentru care plătesc.

Advertisement

Actualitate

În căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animale, în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Redactat de

Rangerii din Parcul Național Retezat au pornit în căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animalele sălbatice care viețuiesc în această arie protejată. Acțiunea de monitorizare se desfășoară în această perioadă.

“În această perioadă a anului, în Parcul Național Retezat se desfășoară activități de monitorizare a urmelor în zapadă pentru carnivorele mari și alte specii de faună sălbatică de interes conservativ. Aceste monitorizări contribuie la înțelegerea dinamicii populațiilor și a distribuției speciilor în habitatele naturale din Retezat, oferind date importante pentru managementul biordiveristății din Parcul Național Retezat. Aceste eforturi asigură o mai bună înțelegere a relației dintre fauna sălbatică și habitat, contribuind la menținerea echilibrului ecologic al unuia dintre cele mai valoroase parcuri naturale din Europa. Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, au informat reprezentanții Administrației Parcului Naționaț Retezat (APNR).

Parcul Naţional Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei.

Foto: APNR
Citeste mai mult ...

Actualitate

Tânăr prins conducând fără permis pe DN 7, în Simeria

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 23 de ani, din județul Mureș, a fost depistat conducând fără permis pe DN 7, în zona orașului Simeria, luni, 21 ianuarie 2025, în jurul orei 21:00.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, în timpul unui control de rutină, polițiștii au oprit autoturismul condus de tânăr și, în urma verificărilor în bazele de date, au descoperit că acesta nu deține permis de conducere.

În cauză, autoritățile au deschis un dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul fără permis, infracțiune care poate atrage sancțiuni severe conform legislației în vigoare.

Polițiștii reamintesc importanța respectării legislației rutiere și avertizează că astfel de abateri reprezintă un risc major pentru siguranța traficului. Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor acestui incident.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Scandal între vecini în Hațeg: Doi frați reținuți după o altercație violentă pentru un loc de parcare

Publicat

pe

Redactat de

O dispută aparent banală legată de un loc de parcare a degenerat într-o altercație violentă între patru vecini din Hațeg. Incidentul s-a petrecut în seara de 21 ianuarie 2025, în jurul orei 20:00, și a implicat doi frați, de 27 și 29 de ani, și alți doi frați, de 42 și 45 de ani, toți locuind în același cartier.

Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, cei doi frați mai tineri au fost agresați fizic de cei doi vecini mai în vârstă. În urma altercației, victimele au solicitat îngrijiri medicale și au fost transportate la o unitate medicală din Hațeg pentru evaluare și tratament.

Poliția Orașului Hațeg a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „loviri sau alte violențe.” În urma cercetărilor și a probatoriului administrat, autoritățile au luat măsura reținerii pentru 24 de ore a celor doi frați în vârstă de 42 și 45 de ani. Aceștia au fost duși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din Deva și urmează să fie prezentați procurorului de caz pentru dispunerea măsurilor legale.

Cazul scoate în evidență cum neînțelegerile între vecini pot escalada rapid, ajungând să necesite intervenția autorităților. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs incidentul.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate