
Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori.
Acest lucru îl întâlnim, în mod normal, și în comuna hunedoreană Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului, care are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, de circa 23.000 de hectare, este cea mai mare comună din judeţul Hunedoara ca şi populaţie, aici trăind în jur de 4.500 de oameni. Anul recent încheiat a fost unul de revenire la normalitate după pandemie și în comuna Pui, în care administrația publică locală a continuat lucrările la diverse proiecte de modernizare. “S-a lucrat la modernizarea drumurilor sau la întreținerea ori modernizarea unităților de învățămnt de pe raza comunei. O investiție importantă este și cea a modernizării rețelei de iluminat public, una cu becuri de tip LED, economice, care își dovedește utilitatea în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna. De asemenea, nu au fost probleme cu aprovizionarea populației cu lemne de foc. Și, poate lucrul cel mai important, este că nu avem datorii, în ciuda bugetului care nu este unul strălucit”, a declarat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui.
Promovarea zonei
Un alt lucru important care s-a petrecut, în cursul anului trecut, în comuna Pui, este deschiderea drumului care unește Putna de Turnu Severin, cunoscuta „Via Transilvanica” străbătând, pe o porțiune apreciabilă, cea mai mare așezare rurală din județul Hunedoara. „Acest drum, “Via Transilvanica”, străbate comuna Pui pe o porțiune de circa 25 de kilometri, pe ruta Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Hobița – Șerel, aducându-ne și noi o modestă contribuție la amenajarea sa. Au început deja să vină turiști și sper ca numărul lor să crească în acest an. Drumul poate fi un bun prilej pentru dezvoltarea turismului și a unor mici afaceri locale, dar și pentru promovarea produselor tradiționale. În plus, se pot pune mai bine în valoare obiectivele turistice ale comunei, dintre care aș enumera bisericuile vechi din Ponor și Șerel, casele tradiționale țărănești, situl arheologic de la Ohaba Ponor și castrul roman de la Râu Bărbat, moara de apă de la Șerel , Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ori cele trei rezervații naturale de pe raza comunei, respectiv „Fînațele Pui”, „Peștera Șura Mare” și „Locul fosilifer Ohaba Ponor”. Și, nu în ultimul rând, vreau să mai menționez că s-au reluat evenimentele tradiționale, cu priză la public, cum sunt tîrgurile de 1 mai și 14 octombrie, Ziua comunei, pe 15 august, competițiile de fotbal din vară sau concertele de Paște și Crăciun”, a mai precizat primarul comunei Pui, Victor Tiberiu Stoica.
În ceea ce privește anul în curs, administrația publică locală din comuna hunedoreană Pui are, ca de obiecei, proiecte realiste. „Ne vom axa, pe lângă lucrările uzuale, pe implementarea a două proiecte cu finanțare pe Programul Național de Investiții «Anghel Saligny». Este vorba despre modernizarea Drumului comunal 65, adică Drumul Național – Ponor – Ohaba și asfaltarea tuturor drumurilor interioare din Ponor, precum și asfaltarea ulițelor nemodernizate din Hobița, Râu Bărbat și Pui. De asemenea, doresc să anunț că taxele și impozitele locale rămân neschimbate, acestea fiind, însă, ajustate, conform legii, cu rata inflației, de 5,1 la sută”, a concluzionat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei Pui.