Connect with us
Data: 30/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

Turiștii, în beznă la Straja

Publicat

pe

Sute de turiști care se află în acest week-end la munte în stațiunea Straja din Lupeni au stat în această dimineață fără curent electric. Totul din vina unei datorii a primăriei, iar Cornel Resmeriță, primarul din Lupeni susține a făcut tot posibilul să remedieze deficiența.

 

Copiii veniți în tabără la Straja, dar și turiștii care au ales să petreacă un week-end la munte, au stat pe întuneric, iar angajații pensiunilor s-au descurcat cum au putut să le ofere micul dejun și prânzul, în condițiile în care ENEL a tăiat alimentarea, din vina datoriilor acumulate. Președintele cabanierilor din Straja spune că toți cabanierii sunt la zi cu plata facturilor, iar diferența pe care a cerut-o ENEL este a primăriei Lupeni. „Printr-o notificare acum 48 de ore,  către Termogaz SA, compania care furnizează energie electrică în Straja, ne-a spus că azi ne taie curentul. Pentru că noi, Asociația Pro Straja ne-am achitat datoriile față de  Termogaz, iar primăria, pentru consumul de curent la telegondolă și lacuri  de acumulare șți tunuri de zăpadă, nu a fost plătită. Și atunci, ENEL a trimis o notificare și am rămas toată stațiunea fără curent. Pentru neplata diferenței de consum a primăriei către Termogaz”, a spus Dorin Chiriță, președintele Asociației Pro Straja.

În replică, pentru că recunoaște că are datorii, primarul Cornel Resmeriță a spus că a încercat să se descurce și chiar a precizat că la câteva ore după incudent, s-a reluat furnizarea energiei electrice.„Pot să vă spun că în Straja este curent. A fost tăiat
de diminieață, pentru că lii s-a dat dispoziție să taie curentul, dar s-a
trecut pe cabanieri și acum au curent. Dacă cei de la ENEL  taie curentul, este o problemă. În proiectele primăriei este și cel care vizează  îmbunătățirea liniei de curent electric. Sunt
ceva restanțe de plătit pe proiect. Constructorul nu a putut să plătească, pentru că noi, primăria, avem restanțe la ei, dar se vor remedia lucrurile destul de repede. Cert este că acum avem curent în Straja”, a declarat la orele prânzului Cornel resmeriță, primarul din Lupeni.

În fapt, ENEL a înștiințat TERMOGAZ, compania care a realizat o nouă linie de alimentare cu energie, că are o datorie de peste 42.000 de lei, iar cabanierii s-au trezit în impas. Mulți au mers pe generatoare de curent, pentru a nu încurca turiștii, iar până la remedierea situației, aproape toți s-au recuplat la rețeaua de curent veche.

Advertisement

La Straja sunt sute de copii în tabere școlare, iar cabanierii fac tot posibilul să le creeze condiții.

 

Diana Mitrache

Advertisement

Actualitate

Autoturism în flăcări, pe A1. Șoferul s-a autoevacuat

Publicat

pe

Redactat de

În urmă cu puțin timp, pompierii Secției Ilia au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism care se deplasa pe autostrada A1.

Evenimentul a avut loc la km 406, sens de mers Deva – Timișoara și din fericire, conducătorul auto, un tânăr în vârstă de 24 de ani, a reușit să se autoevacueze la timp.

La sosirea echipajelor operative, s-a constatat faptul că incendiul se manifesta la compartimentul motor al autoturismului care funcționa cu sistem GPL.

Pompierii au lichidat cu promptitudine flăcările, înlăturând astfel pericolul unei explozii.

Cauza probabilă producere a incendiului urmează a fi stabilită.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Pompierul hunedorean Marian Albu, la competiția internațională Rescue Great Day din Sevilla

Publicat

pe

Redactat de

Pompierul hunedorean Marian Albu, Plt.adj.șef în cadrul Detașamentului Deva, este unul dintre cei 11 membri ai lotului IGSU care au obținut o performanță remarcabilă la competiția internațională Rescue Great Day, desfășurată în Sevilla.

Echipa românească s-a clasat pe locul 4 într-o competiție acerbă, care a pus la încercare abilitățile și pregătirea a peste 35 de țări participante.

Timp de trei zile, cei 11 alpiniști români au demonstrat un nivel excepțional de pregătire și dexteritate în fața scenariilor extreme propuse la competiție. De la salvări în medii montane periculoase până la intervenții rapide în situații de urgență, echipa românească a dat dovadă de o abilitate remarcabilă în fața provocărilor.

”Satisfacția și mulțumirea pe care le ai după o astfel de competiție te motivează să mergi mai departe, să îți dorești să devii tot mai bun și totodată îți confirmă capabilitatea de salvator. Ne-am bucurat că împreună, am reușit să ajungem la o asemenea performanță. Faptul că am fost o echipă închegată și că am simțit în fiecare clipă că ne putem baza unul pe celălalt a contat enorm.

Apoi, au mai fost ambiția, pregătirea fizică și sutele ore de antrenament și exerciții. Și rezultatul a fost pe măsură. Pentru noi, pentru arma pe care o slujim, pentru România”, arată ISU Hunedoara.

Performanța lor la Rescue Great Day din Sevilla nu este doar o victorie pentru echipa românească de intervenție, ci și o sursă de inspirație pentru alți alpiniști și echipe de intervenție din întreaga țară. Prin dedicarea și abilitățile lor, acești eroi moderni reprezintă cea mai bună față a profesiei lor și un exemplu de excelență în domeniul intervenției de urgență.

Advertisement

Eforturile lor nu sunt doar o dovadă a talentului individual, ci și a solidarității și colaborării în echipă, care sunt esențiale în momentele critice. Ei demonstrează că prin muncă asiduă, determinare și antrenament constant, limitele pot fi depășite și obstacolele pot fi înfrânte.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

A fost emis Acordul de mediu pentru construirea noii centrale pe gaz de la Mintia. “Este o zi istorică!”

Publicat

pe

Redactat de

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara a emis Acordul de mediu pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia. Astfel, a fost făcut un pas important în vederea realizării acestei investiții estimată la 1,4 miliarde de euro, finalizată până în anul 2026.

 

Acordul de mediu pentru proiectul „Construire centrală electrică Mass Mintia” a fost înmânat titularului – Mass Global Energy, compania care deține în prezent Termoncentrala Mintia. Evenimentul a avut loc astăzi, 29 aprilie, la sediul APM Hunedoara.

Potrivit reprezentanților APM Hunedoara, noul obiectiv va produce energie electrică în condiții mai prietenoase cu mediul, în sensul că oxizii de sulf care au dus la închiderea vechii termocentrale nu se vor mai regăsi în emisiile viitoarei centrale. De asemenea, și pulberile PM 10 și PM 2,5 se estimează că vor avea valori nesemnificative, ca aport la impactul asupra mediului.

“Emiterea Acordului de mediu pentru construirea centralei electrice, care va avea o capacitate de producție de 1.700 de MW, catalogat cel mai mare obiectiv industrial din România post revoluționară. Au mai fost obiective sau proiecte mici cumulate, dar pentru un singur obiectiv de o asemenea anvergură nu s-a mai emis Acord de mediu de la Revoluție. Să sperăm că ne va face mult bine zonei, în primul rând că se schimbă combustibilul. Nu va mai arde cărbune, va fi gaz metan. Impactul asupra schimbărilor climatice există pentru că și gazul metan tot carbon este, dar celelalte noxe care ridicau probleme, cum e praful sau oxizii de sulf pentru care a fost și închisă termocentrala pe cărbune nu vor mai exista și să sperăm că vom fi beneficiarii unui mediu mai curat și, în același timp, va fi energie electrică care să ducă la scăderea facturilor”, a declarat Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara.

Advertisement

 

Emiterea Acordului de mediu a fost o procedură complexă care a inclus consultarea transfrontieră cu Ungaria și Serbia, fără a se înregistra sesizări sau reclamații pe perioada parcurgerii acesteia. „Pe lângă aplicarea legislației de evaluare a impactului asupra mediului, asupra biodiversității, asupra sănătății populației, impactul posibil al viitoarei centrale electrice, a însemnat și o consultare cu țările riverane, respectiv cu Ungaria și cu Serbia. Ambele țări și-au exprimat susținerea pentru proiect, doar că Serbia nefiind membră UE, a dorit să fie informată pe căi diplomatice despre decizia finală. Ungaria, făcând parte din blocul comunitar, va obține decizia finală, respectiv acordul de mediu, pe căile pe care noi suntem obligați să le aducem la cunoștința atât a opiniei publice, cât și a instituției interesate”, a explicat directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.

La predarea Acordului de mediu, emis de APM Hunedoara, către titular, a participat și prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin. „Discutăm despre o investiție istorică, fără precedent, și care va îmbunătăți foarte mult și siguranța energetică, până la urmă, care ne interesează foarte mult. Va îmbunătăți foarte mult, cred eu, și condițiile de muncă și de trai în județul Hunedoara”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin.

Prima turbină va ajunge în județul Hunedoara, până la finele lunii mai

 

Este o zi istorică pentru România și pentru județul Hunedoara, și pentru compania noastră. Este un pas mic pentru realizarea proiectului, în același timp, este un salt mare și calitativ pentru demararea construcției. Mulțumesc tuturor, autorităților locale și celor din București pentru sprijinul acordat! Investiția este de aproximativ 1,4 miliarde de euro, care se desfășoară până în 31 decembrie 2026”, a declarat Karim Dalawer, directorul tehnic al companiei Mass Global Energy Rom, actualul proprietar al acestui obiectiv energetic.

Advertisement

Conform reprezentanților Mass Global Energi Ro, prima turbină va ajunge în județul Hunedoara până la sfârșitul lunii mai. “Conform planului cu compania Siemens, prima turbină va fi sosită în centrală, până la sfârșitul lunii mai”, a precizat reprezentantul Mass Global Energy.

Prezent la eveniment a fost și fostul prefect Călin Petru Marian, cel care a urmărit îndeaproape realizarea acestei investiții importante. „Felicit compania Mass Global Energy. Am început împreună și se observă o trasabilitate foarte bună în ceea ce privește demersul guvernamental. Mulțumesc Agenției de Mediu și doamnei director Barabaș! (…) Este cea mai mare investiție a României în ultimii 30 de ani (…) care va da siguranța energetică, mai ales, în această zonă de vest a României”, a declarat fostul prefect al județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Reamintim că, fosta Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, în 2022, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie.

Sumele prevăzute pentru modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia se ridică la peste un miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție și, în același timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate