Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Stiri nationale

UDMR: De acum înainte, 80% din redevenţa pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne în bugetul local

Publicat

pe

80% din redevenţa pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne, acum, la nivelul administraţiilor locale şi judeţene şi poate fi direcţionată către dezvoltarea comunităţilor locale. Proiectul de lege, elaborat de UDMR, a fost votat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.

Miklós Zoltán, deputatul UDMR din judeţul Covasna şi iniţiatorul proiectului de lege, a subliniat faptul că au fost incluse în lege redistribuirea redevenţelor pentru apele minerale similare cu cele utilizate pentru consum, care sunt carbogazoase sau necarbogazoase. Politicianul UDMR a accentuat că, în cazul apelor minerale folosite în scopuri terapeutice, 35% din redevenţa plătită de către extractor va rămâne în bugetul judeţean, iar 45% va ajunge în bugetul administraţiei locale respective.

„Apele minerale utilizate în scopuri terapeutice sunt încadrate în aceeaşi categorie cu sursele de apă minerală. Acestea sunt utilizate în băile şi centrele medicale pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea multor afecţiuni. Potrivit proiectului de lege, autorităţile locale vor avea dreptul de a beneficia şi de redevenţa pentru exploatarea apelor minerale terapeutice, care pot fi folosite pentru finanţarea măsurilor care vizează creşterea nivelului de trai al populaţiei, furnizarea serviciilor publice necesare sau investiţii în infrastructură, dar şi pentru dezvoltarea turistică. Obiectivul UDMR este ca redevenţele să rămână în bugetul local, pentru a putea fi direcţionate în beneficiul comunităţii”, a subliniat Miklós Zoltán, iniţiatorul proiectului de lege.

De asemenea, deputatul UDMR a remarcat că această iniţiativă legislativă va afecta mai multe localităţi din ţară. De exemplu: Târgu Ocna, Sărata din judeţul Bacău, Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud, Băile Herculane şi Mehadia din Caraş-Severin, Turda din judeţul Cluj, Pucioasa din judeţul Dâmboviţa, Geoagiu Băi şi Vaţa de Jos din Hunedoara, Ocna Şugatag din Maramureş, Băltăţeşti din judeţul Neamţ, Poiana Câmpina din Prahova, Crasna din Sălaj, Bixad şi Vama din judeţul Satu Mare, Vatra Dornei din Suceava şi Căciulata, Călimăneşti, Olăneşti din Vâlcea.

Aşa cum se ştie, ca rezultat al eforturilor UDMR, în 2020 a fost modificată această lege, care a lăsat 80% din redevenţa plătită după extracţia apei minerale utilizate pentru consum în conturile unităţilor administrative judeţene şi locale.

Advertisement

Proiectul de lege va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, după ce Ministerul Finanţelor va actualiza legislaţia complementară relevantă.

Lista indicativă a licenţelor de exploatare în vigoare, preluată de pe site-ul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale.

Nr.crt. – Judeţ – Localitate

1. – Bacău – Târgu Ocna

2. – Bacău – Sărata

Advertisement

3. – Bacău – Slănic Moldova

4. – Bihor – Tinca

5. – Bihor – Sânmartin

6. – Bistriţa-Năsăud – Sângeorz-Băi

7. – Buzău – Merei

Advertisement

8. – Caraş-Severin – Mehadia şi Băile Herculane

9. – Cluj – Turda

10. – Constanţa – Eforie Sud

11. – Constanţa – Mangalia

12. – Covasna – Covasna

Advertisement

13. – Covasna – Malnaş Băi

14. – Covasna – Bixad

15. – Covasna – Arcuş

16. – Dâmboviţa – Pucioasa

17. – Gorj – Săcelu de Gorj

Advertisement

18. – Harghita – Borsec

19. – Harghita – Tuşnad Băi

20. – Harghita – Siculeni

21. – Harghita – Topliţa

22. – Harghita – Odorheiu Secuiesc

Advertisement

23. – Hunedoara – Geoagiu Băi

24. – Hunedoara – Vaţa de Jos

25. – Iaşi – Iaşi

26. – Maramureş – Ocna Şugatag

27. – Mehedinţi – Turnu Severin

Advertisement

28. – Mureş – Neaua

29. – Mureş – Sângeorgiu de Mureş

30. – Neamţ – Bălţăteşti

31. – Prahova – Poiana Câmpina

32. – Satu Mare – Bixad

Advertisement

33. – Satu Mare – Vama

34. – Sălaj – Crasna

35. – Sibiu – Bazna

36. – Suceava – Vatra Dornei

37. – Vâlcea – Băile Govora

Advertisement

38. – Vâlcea – Căciulata

39. – Vâlcea – Călimăneşti

40. – Vâlcea – Olăneşti

41. – Vrancea – Vizantea-Livezi

Advertisement

Stiri nationale

Lungimea autostrăzilor a crescut cu 48 de kilometri, la sfârșitul anului 2023

Publicat

pe

Redactat de

Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 48 de kilometri, la sfârşitul anului 2023, iar lungimea rețelei de drumuri publice totaliza 86.388 km, din care 17.677 km (20,4%) drumuri naţionale, 35.046 km (40,6%) drumuri judeţene şi 33.665 km (39,0%), drumuri comunale, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Din punctul de vedere al tipului de acoperământ, structura reţelei de drumuri publice înregistra: 49,4% (42.692 km) drumuri modernizate (în proporţie de 94,2% drumuri modernizate cu îmbrăcăminţi asfaltice de tip greu şi mijlociu), 23,9% (20.671 km) drumuri cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere și 26,7% (23.025 km) drumuri pietruite şi de pământ.

În ceea ce priveşte starea tehnică a drumurilor publice, 27,5% din lungimea drumurilor modernizate şi 39,4% din lungimea drumurilor cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere aveau durata de serviciu depăşită.

Din lungimea drumurilor naţionale, 6.189 km (35,0%) erau drumuri internaționale, 997 km (5,6%) autostrăzi și 70 km (0,4%) drumuri expres, iar din punctul de vedere al numărului de benzi de circulație, 2.161 km (12,2%) erau drumuri cu 4 benzi, 311 km (1,8%) drumuri cu 3 benzi şi 37 km (0,2%) drumuri cu 6 benzi. Lungimea drumurilor judeţene cuprindea în proporţie de 51,5% drumuri modernizate și 35,1% dintre drumurile comunale erau drumuri pietruite.

La sfârșitul anului 2023, lungimea liniilor de cale ferată de folosinţă publică în exploatare însuma 10.611 km, din care 10.515 km (99,1%) linii cu ecartament normal, 91 km (0,9%) linii cu ecartament larg şi 5 km linii cu ecartament îngust. Densitatea liniilor la 1.000 km2 teritoriu era de 44,5‰. Densităţile cele mai mari s-au înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (206,3‰), regiunea Vest (60,0‰), regiunea Nord-Vest (47,8‰) și regiunea Sud-Muntenia (43,8‰). La aceeași dată, lungimea căilor principale era de 5.961 km, reprezentând 56,2% din lungimea simplă a liniilor de cale ferată în exploatare.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale. Amenzi pentru operatorii economici care nu se vor conforma

Publicat

pe

Redactat de

Operatorii economici care nu își vor dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) vor fi amendați, începând din luna octombrie 2024.

“Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea unor termene”, au informat reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Astfel, începând cu data de 01 octombrie 2024, operatorii economici, care nu vor respecta obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancționați cu: amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei; confiscarea sumelor nejustificate; suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

ANAF a publicat un Ghid dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile

Publicat

pe

Redactat de

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal.

Într-o manieră accesibilă și simplificată, ghidul conține informații utile privind definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), modalitățile de plată ale impozitului și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și referitor la taxa pe valoarea adăugată ori sancțiuni.
Materialul informativ integral poate fi consultat la următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid%20chirii%202024.pdf.
Contribuabilii pot obține informații suplimentare:
– accesând portalul ANAF, www.anaf.ro;
– telefonic, la Serviciul central de asistență contribuabili – Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60;

– la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

Citeste mai mult ...

Actualitate