Actualitate
Un accident stupid l-a băgat în comă pe motociclistul Mihai Muntean
În urmă cu șase zile, în zona Ulpița, din municipiul Deva, un motociclist a fost grav rănit, în urma unui accident rutier. Din acea dată, de 9 martie, Mihai Muntean luptă pentru viață într-o clinică din Timișoara, el aflându-se în comă. Pentru a-l spijini moral, dar și financiar, prietenii săi au postat pe paginilor lor de socializare zeci de mesaje de susținere, dar și un cont bancar, acolo unde oricine poate să doneze orice sumă (contul Asociației Psihoterapeutice: „Copii Speciali” Deva deschis la Banca Transilvania RO11BTRL02201205P36469XX cu specificația la depunere: pentru Mihai).
Un accident rutier, produs săptămâna trecută, demonstrează, încă o dată, că neatenția la volan poate costa viața unui om. De această dată este vorba de un devean, în vârstă de 38 de ani, care a fost în locul nepotrivit în seara de 9 martie. Mihai Muntean se afla pe motocicleta sa și plecase în urmă cu doar câteva minute, înainte de tragedie, de la un prieten, care locuiește în zona pieței din Deva. Neșansa lui a fost ca un autoturism, la volanul căruia se afla un devean în vârstă de 44 de ani, să nu îi acorde prioritate de trecere și a fost lovit în plin. Șoferul autoturismului s-a ales cu dosar penal, însă Mihai luptă pentru a supraviețui.
Ținut în viață de aparate
Imediat după producerea accidentului, Mihai Muntean a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență din Deva, unde a ajuns în stare foarte gravă. „Medicii de aici au făcut tot ce au putut pentru a-l stabiliza, deoarece a ajuns într-o stare foarte gravă, și pentru a fi apt pentru transport. A fost tranferat cu o ambulanță la o clinică din Timișoara”, a precizat Călin Laza, managerul Spitalului din Deva. Deși medicii și-au făcut cu brio treaba, acum, totul stă în mâinile lui Dumnezeu. „Mihai este într-o stare foarte gravă. Este în comă, la secția de traumatologie, la Timișoara, și este ținut în viață de aparate. Are bazinul rupt, coloana fisurată, ficatul rupt, dar și alte traume. Nu avem ce să le reproșăm medicilor, pentru că s-au comportat exemplar. Totul depinde de voința și puterea lui de a trăi. El va putea fi operat, însă trebuie să se trezească din comă. Lucru pentru care ne rugăm să se întâmple!”, a povestit Izolda Ciuguianu, prietenă apropiată a lui Mihai Muntean.
„Un om dedicat muncii lui”
Mihai Muntean are 38 de ani, a urmat studiile la Liceul de Artă din Deva, iar chitara a fost cea care l-a consacrat. „Îl cunosc pe Mihai de peste 20 de ani, iar el s-a născut pentru a cânta. Este un om dedicat muncii lui. A cântat în trupa Dark Aevum, alături de Lex Berdea, Laur Mihaiu, Jose Morales și Iuliu Bicskei, dar a colaborat și cu nume mari ale muzicii din România. Este un chitarist foarte, foarte bun. Mai mult decât atât îi place să și compună, multe piese având versurile semnate de Mihai”, a mai spus buna sa prietenă Izolda Ciuguianu. Prietenii lui Mihai îl descriu ca fiind un om sufletist, un prieten bun și liniștit.
Orice sumă de bani contează
Lumea rock-ului, a muzicii, din toată țara, prietenii de peste hotare și cei de aici și-au unit forțele și au decis, fără să stea pe gânduri, să îl ajute pe bunul lor prieten. Mihai nu mai este angajat de ceva timp, însă, repara chitare și meșterea tot felul de componente digitale. Problema este, însă, că acum el are nevoie de sprijin financiar. „În mai puțin de 24 de ore am reușit să strângem bani pentru a putea plăti la Casa de Sănătate, deoarece fiind internat este nevoie ca el să fi cotizat în ultimele luni pentru sănătate. Multe persoane cunoscute din această industrie muzicală au făcut donații, însă au dorit să rămână anonimi. Am creat și pe Facebook un grup care se numește «Susținere ajutor pt Mihai Muntean – motociclistul accidentat grav». Aici poate intra oricine și poate obține informații suplimentare. Noi le mulțumim tuturor pentru sprijin și ne rugăm în continuare ca Mihai să se însănătoșească pentru că mai avem multe de făcut împreună”, a precizat Izolda.
Actualitate
Noutăți din handbalul juvenil hunedorean

Echipele hunedorene de handbal junioare își continuă parcursul în campionatele naționale, unele evoluând deja în primele turnee semifinale. În schimb CSȘ Petroșani, care are asigurată calificarea în primul turneu semifinal al junioarelor 2, de pe prima poziție, mai are de jucat în sezonul regular.
Petroșănencele, care conduc în seria G, cu 18 puncte, sunt mari favorite în deplasarea de la Traian Vuia Reșița, ultima clasată, cu 2 puncte, partida din penultima rundă fiind programată miercuri, 26 martie, de la ora 16:00. În această rundă, în care stă penultima clasată, Alpha Oradea (locul VI), cu 2 puncte, petroșănencele ar putea afla și celelalte trei echipe care le vor însoți în primul turneu semifinal, lucru ce depinde de rezultatele din meciurile Unirea Sânnicolau Mare (II, 13p) – Banatul Timișoara (V, 11p) și Millenium Giarmata (IV, 12p) – Cîțu Timișoara (III, 12p).
Pe de altă parte, la junioare 1, LPS Cetate Deva a jucat în primul turneu semifinal și a încheiat pe ultimul loc, după ce au pierdut meciurile cu gazdele de la Gloria Bistrița, cu CSȘ Sibiu și cu LPS Târgu Mureș.
Devencele vor juca în al doilea turneu semifinal, pentru locurile 17-32, urmând a face parte, după toate probabilitățile, dintr-o grupă cu Millenium Giarmata, LPS Sebeș și Traian Vuia Reșița. La aceeași categorie de vârstă un turneu semifinal s-a jucat la Deva, ordinea în clasament fiind SCM Râmnicu Vâlcea, Transilvania Brașov, Milleniul Giarmata și HC VM Zalău. Reamintim că, la junioare 3, CSM Vulcan a ratat, de puțin, calificarea între primele 16 din țară și va juca pentru locurile 17-32, într-o grupă în care, foarte probabil, va avea ca adversare pe Chimia Râmnicu Vâlcea, LPS Satu Mare și CSȘ 2 Baia Mare. La aceeași categorie de vârstă CSȘ Petroșani a terminat sezonul regular pe 5 și a părăsit competiția.
Actualitate
DAS Deva: Ce riscă asociațiile de proprietari care nu convoacă Adunarea Generală

Direcția de Asistență Socială Deva reamintește asociațiilor de proprietari din municipiul Deva obligația de a organiza adunarea generală – cel puțin o dată pe an, în primul trimestru.
Recomandarea vine în contextul în care multe dintre asociațiile de proprietari se confruntă, la acest moment, cu probleme care pot fi clarificate doar în cadrul adunării generale – în primul rând, stabilirea bugetului de venituri și cheltuieli, dar și expirarea mandatelor sau demisii ale unor persoane din conducerea asociației, punerea în aplicare a unor hotărâri judecătorești sau realizarea unor investiții care presupun costuri semnificative (de exemplu, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe).
Conform legii asociațiilor de proprietari, responsabilitatea convocării adunării generale îi revine președintelui asociației sau comitetului executiv.
Sunt însă prevăzute și situații în care adunarea generală poate fi convocată de 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației – mai ales atunci când asociația nu are președinte și/sau comitet executiv.
În același context, legea stipulează sancțiuni dacă președintele asociației și membrii comitetului executiv nu își îndeplinesc atribuțiile ce le revin. Astfel, neconvocarea adunării generale, conform prevederilor legii, se sancționează cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei.
Hotărârile luate în cadrul adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii pentru toți proprietarii – chiar dacă aceștia nu au calitatea de membri ai asociației și chiar dacă nu participă la adunarea generală.
Proprietarii de apartamente și reprezentanții asociațiilor de proprietari din municipiul Deva pot solicita sprijin, îndrumare sau consiliere în privința drepturilor și obligațiilor ce le revin în administrarea proprietății comune la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartiment Asociații de Proprietari), de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 sau vineri, între orele 8:00 – 14:00.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Apariție neobișnuită pe cer – O spirală luminoasă, observată în mai multe zone din țară

Apariție neobișnuită pe cer, în noaptea de luni spre marți. O spirală luminoasă de culoare albastră a fost observată în mai multe zone din România. Specialiștii spun că ar fi vorba despre un fenomen optic, cauzat după lansarea unei rachete Space X.
Pe rețelele de socializare au fost distribuite mai multe fotografii cu spirala spectaculoasă observată pe cer. Profesorul universitar Silviu Gurlui spune că, de fapt, spirala luminoasă observată pe cerul din România are o explicație științifică, fiind un fenomen optic de împrăștiere a luminii, cauzat de eliberarea controlată a combustibilului rămas în treapta a doua a unei rachete SpaceX Falcon 9, lansată la ora 19:48 (ora României) de la Cape Canaveral, Florida.
„Spirala nu e un OZN. Nu e armă. Nu e magie. E știință. Și transparență. Pe 24 martie 2025, o spirală spectaculoasă a fost observată pe cerul din județul Neamț și alte zone din România. Același fenomen a fost vizibil și din alte țări europene: Ungaria, Polonia, Croația, Germania, Italia, UK. Evenimente similare: Noua Zeelandă – 2022 Alaska – 2023 Hawaii – 2024 Toate cauzate de lansări SpaceX Falcon 9. Ce a fost, de fapt? Un fenomen optic de împrăștiere a luminii, cauzat de eliberarea controlată a combustibilului rămas în treapta a doua a unei rachete SpaceX Falcon 9, lansată la ora 19:48 (ora României) de la Cape Canaveral, Florida. Racheta deja plasase un satelit pe orbită. Spirala nu este satelitul, ci este creată de cristalele înghețate de combustibil rămas, eliberate în spațiu de treapta superioară a rachetei”, menționează prof. univ. dr. Silviu Gurlui, pe pagina sa de Facebook. Acesta a explicat cum se formează spirala luminoasă. “După separarea satelitului, treapta a doua este introdusă într-o rotație lentă (controlată prin duze cu azot comprimat). Se evacuează până la 300 kg de combustibil rezidual (~1% din total). La altitudini de 200–500 km, în vid aproape complet: combustibilul îngheață instantaneu formând cristale microscopice (1–10 microni), aceste particule se răspândesc în spirală din cauza rotației, lumina se reflectă și difractă pe aceste cristale, formând o spirală vizibilă de pe sol. Fenomen optic – ce vedem de fapt? Spirala împrăștie lumina Soarelui, deși la sol este deja noapte. În acele altitudini mari, obiectele din spațiu încă sunt iluminate direct de Soare. Cristalele împrăștie lumina (Mie scattering), mai ales în direcții specifice. Sunt reflectate în special lungimi de undă scurte – albastru, albăstrui, dar efectul combinat dă o culoare difuză, alb-lăptoasă, cu nuanțe albastre sau verzui”.
Fenomenul a fost observabil timp de aproximativ un sfert de oră, fiind vizibil și în mai multe părți ale Europei.
Sursa foto: Meteo & Radar România
- Actualitatecu 2 zile in urma
Locuințe sociale într-o comună hunedoreană
- Actualitatecu o zi in urma
I-ați văzut? Trei adolescenți, dispăruți din Casa de tip familial din Uricani – ACTUALIZARE: Au fost găsiți
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 13 ore in urma
„Ziua Poliției Române”: Expoziție cu tehnica din dotare și ateliere de lucru, astăzi, la Palatul Copiilor din Deva
- Actualitatecu o zi in urma
Parcul de la Opera, din centrul Devei, va avea o altă înfățișare. Peste 7,24 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea acestuia
- Actualitatecu o zi in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei
- Actualitatecu 2 zile in urma
Amenzi de peste 140.000 de lei pentru neconformități în domeniul siguranței alimentelor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale 2025. Cei 11 candidați rămași în cursa pentru Cotroceni și ordinea pe buletinele de vot