Actualitate
Un album cu fotografii ce cuprind aproape toate locurile din Retezat, pus la dispoziția turiștilor
Începând cu luna mai 2014, Retezatul și Țara Hațegului, precum și rangerii de la parcurile naționale și naturale din România au beneficiat de pe urma proiectului „Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe”. Proiectul, pus în practică de către Asociația Rangerilor din România, în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat și Asociația Rangerilor din Islanda, a fost finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Rangerii susțin că au existat mai multe probleme care au făcut necesară scrierea acestui proiect și acțiunile pentru îmbunătățirea situației. Deoarece în România nu există nicio formă de învățământ oficial dedicată rangerilor, au fost organizate cursuri intensive pentru 44 de rangeri și custozi de la 24 de parcuri naturale și naționale și de la Situri Natura 2000. Personalul de teren al parcurilor este insuficient, raportat la suprafață; de exemplu, Parcul Național Retezat are peste 38.138 de hectare, astfel că fiecărui ranger îi revin aproape 3.500 de hectare. Pentru a suplini lipsa de personal, au fost instruiți 15 rangeri voluntari care să ajute administrația în muncă, având în vedere că actualmente există doar 11 rangeri. Echipe formate din rangeri de la parc, jandarmi montani și rangeri voluntari au făcut acțiuni de protejare, patrulare în scop preventiv și de constatare a încălcării Regulamentului PNR, precum și acțiuni de refacere a infrastructurii parcului, igienizare și informare. În luna septembrie 2015, li s-au alăturat șase rangeri islandezi veniți în România ca parteneri în proiect.
Album inedit cu Retezatul
Pentru a promova și mai mult aceste minunate locuri, rangeri, angajați ai Parcului Național Retezat, ai Direcției Silvice Hunedoara și alte persoane care iubesc și fotografia și muntele, au reușit să realizeze un album excepțional. Acesta cuprinde sute de fotografii cu aproape fiecare colțișor din Retezat. „Pentru acest album s-a muncit foarte mult, deoarece Retezatul nu este ca și munții Apuseni, ci este unul mai greu de cuprins în toată splendoarea lui. Albumul este o invitație de a merge acolo în orice perioada a anului. Prin acest album, aducem un omagiu Retezatului. Foarte multe albume vor fi distribuite gratuit unor ONG, implicate în promovarea acestor locuri, a parcului. Am trimis deja și la Ministerul Mediului 20 de exemplare, dar vor exista albume și în cabanele și pensiunile din această zonă”, a declarat Mihai Gligan, președintele Asociației Rangerilor din România.
Concurs cu premii
Ca să scadă poluarea cu pet-uri și pungi a apelor care curg din Retezat a fost inițiat programul Aqua clara, program la care colaborează principalii factori interesați din imediata apropiere, respectiv Primăria Sălaș, APNR, Școala Sălașu de Sus, cabanele și pensiunile din zonă. „Pentru că este greu să-i prinzi asupra faptului pe cei care poluează, cerem ajutorul oamenilor civilizați prin concursul „Ajută apele Retezatului!”. Astăzi lansăm un concurs prin care, cu sprijinul oamenilor, a turiștilor, care surprind alți indivizi care își aruncă gunoaiele la voia întâmplării, să le facă fotografii. O să facem și un cont pe Facebook, acolo unde vor fi postate fotografiile respective. Câștigătorii vor primi câteun astfel de album. Facem acest lucru, în încercarea de a-i determina pe cei care își lasă gunoaiele în munte, să nu o mai facă și să le fie jenă de gestul lor”, a precizat Florina Crișan, reprezentant al Parcului Național Retezat.
Actualitate
Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean
Zilele trecute Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara a organizat o importantă sesiune de lucru. Sesiunea, intitulată “Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean”, a avut loc la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.
Se trece la alt nivel
Unul dintre principalele puncte dezbătute a fost legat de certificarea fotbalului amator, o etapă esențială pentru dezvoltarea și performanța echipelor afiliate la AJF. Astfel, s-a discutat despre importanța certificării, fără de care câștigătoarea Ligii a 4-a nu va putea participa la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. De asemenea, reprezentanții cluburilor au fost informați și despre imposibilitatea echipelor din Liga a 3-a de a se înscrie în sezonul 2025-2026 dacă nu îndeplinesc cerințele minime pentru categoria Bronz. Totodată, cei de la AJF Hunedoara se raliază politicii Federației Române de Fotbal (FRF) în ce privește reducerea birocrației și trecerea la digitalizare. „Ne aliniem procedurilor FRF și susținem digitalizarea fotbalului prin eliminarea fișelor sportivilor în format fizic și alocarea vizelor, legitimarilor și transferurilor exclusiv în format digital, iar din sezonul următor trecem la raportul electronic, un pas înainte pentru eficiență și transparență! Mulțumim tuturor participanților pentru implicare și Facultății de Inginerie din Hunedoara pentru sprijinul acordat. Împreună ducem fotbalul din județul nostru la un nou nivel!”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.
Mingi pentru cluburi
La finalul acțiunii „Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”, au fost distribuite mingile achiziționate prin proiectul finanțat de FRF, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”. Acest sprijin oferit de FRF este o contribuție valoroasă pentru echipele din județ, demonstrând un angajament ferm pentru dezvoltarea fotbalului la nivel local. Mulțumim FRF pentru parteneriatul constant și tuturor celor implicați în creșterea fotbalului hunedorean!”, au anunțat reprezentanții AJF Hunedoara.
Actualitate
“Barza Domnului Ministru”, o comedie spumoasă cu o distribuție de excepție, la Deva
Piesa de teatru „Barza Domnului Ministru” se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Actorii Adriana Trandafir, Mihai Ciucă, Laura Cosoi/Monica Vîlcu, Ioana Ancea și Gabriel Fătu vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Spectacolul va avea loc în data de 10 martie 2025, de la ora 19:00, în sala mare a instituției culturale. „Noua premieră a Teatrului Principal din București este o adaptare după André Roussin, în regia lui Lucian Iancu, scrisă în anul 1951, care înlănţuie o suită de situaţii pline de haz, în care qui-pro-quo-urile se succed rapid, iar personajele dau replici scânteietoare, într-o comedie explozivă. În ,,Barza Domnului Ministru”, intrăm în familia Jaquet, care urmează a fi blagoslovită cu noi membri. Olympe, soția politicianului Charles, rămâne însărcinată exact când acesta ia măsuri legislative în direcția drepturilor sexuale și reproductive. Georges, băiatul celor doi, așteaptă un copil cu secretara tatălui său. Thèrése, fata în casă, este și ea însărcinată, la fel și Annie Jaquet, fiica politicianului și a lui Olympe. Teatrul Principal propune una dintre cele mai spumoase comedii ale repertoriului francez, plină de încurcături, cu tot soiul de aventuri şi năzbâtii ale personajelor”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri, între orele 11:00 – 14:00, și miercuri, între orele 14:00 – 17:00, precum și online de pe www.teatrulprincipal.ro. Informații la telefon: 0721.055.037
Actualitate
În căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animale, în Parcul Național Retezat
Rangerii din Parcul Național Retezat au pornit în căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animalele sălbatice care viețuiesc în această arie protejată. Acțiunea de monitorizare se desfășoară în această perioadă.
“În această perioadă a anului, în Parcul Național Retezat se desfășoară activități de monitorizare a urmelor în zapadă pentru carnivorele mari și alte specii de faună sălbatică de interes conservativ. Aceste monitorizări contribuie la înțelegerea dinamicii populațiilor și a distribuției speciilor în habitatele naturale din Retezat, oferind date importante pentru managementul biordiveristății din Parcul Național Retezat. Aceste eforturi asigură o mai bună înțelegere a relației dintre fauna sălbatică și habitat, contribuind la menținerea echilibrului ecologic al unuia dintre cele mai valoroase parcuri naturale din Europa. Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, au informat reprezentanții Administrației Parcului Naționaț Retezat (APNR).
Parcul Naţional Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei.
Foto: APNR
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune