Actualitate
Un alt exponat virtual, prezentat de MCDR Deva: Revista învăţătorilor şi învăţătoarelor din judeţul Hunedoara
Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva prezintă un alt exponat virtual, în cadrul rubricii: “Piese reprezentative din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva”. Este vorba despre “Revista învăţătorilor şi învăţătoarelor din judeţul Hunedoara”, o publicație aflată în patrimoniul bibliotecii documentare a MCDR Deva.
Exponatul de astăzi este prezentat de către Ștefan Viorel Papp, bibliotecar, Secția Istorie și Artă a instituției muzeale.
<<Avem plăcerea să vă prezentăm una din publicațiile din patrimoniul bibliotecii documentare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane. Este vorba despre publicația serială cu titlul „Revista învățătorilor și învățătoarelor din județul Hunedoara”, având subtitlul „Săptămânală. Enciclopedică. Organ oficial al revizoratului școlar.Deva” pentru primul an al apariției.
Așa cum rezultă din articolul revizorului școlar al județului Hunedoara, Vasile Anastasiu, „Chemarea către toți membrii corpului didactic primar și prietenii școalei”, publicat pe prima pagină a primului număr, prin apariția acestei reviste se urmărea ridicarea nivelului învățământului primar din județ prin punerea la dispoziția corpului didactic a unor informații utile în procesul de învățământ, din diferite domenii, precum și ordine circulare care reglementau învățămâtul primar sau priveau activitatea și situația socială a învățătorilor.
A apărut la Deva, pe parcursul a doi ani școlari succesivi. A fost tipărită la „Tipografia județeană”, avându-l ca director pe Vasile Anastasiu. Sediul redacției și administrației se aflau la Revizoratul Școlar Deva. Apărea de două ori pe săptămână, pe 1 și 15 ale fiecărei luni, dar au existat și situații cînd acest lucru nu s-a întâmplat, apărând trei numere succesive într-un singur fascicol. Formatul este de 24 x 16 cm, aproximativ 32 de pagini / număr, numerotate în continuare, în primul an de la pagina 1 la pagina 760, în cel de-al doilea de la pagina 1 la pagina 224.
În Anul I primul număr a apărut la 1 septembrie 1927 iar ultimul, numărul 52, în august 1928. Abonament anual era de 400 lei. În cel de-al doilea an primul număr a apărut la 1 septembrie 1928, iar ultimul, numărul 14, la 15 martie 1929. Abonamentul anual era de 200 lei.
Fiecare număr al revistei conține două părți: o parte este destinată unor articole cu tematică diversă, iar partea a doua cuprindea legislația ce reglemanta învățământul primar, având titlul „Partea oficială”.
Am identificat câteva teme prezente în prima parte și am selectat unele titluri ilustrative:
-
Problematica școlară: „Școala activă”, nr. 3/1927, pag. 65; „Învățătorul și Grădina Școlară” nr. 4/1927, p 122-124;
-
Metodică: „Cum se face o lecție de scris-cetit; cuvânt normal.”nr. 17-18-19/1928; „Desconsiderarea exercițiilor pregătitoare pentru scris-cetit”, nr. 5/1927 pag. 142; „Metoda matimaticei”, nr. 2/1928, pag. 21; „Cum se poate desvolta gustul de cetit în popor prin școală”, nr. 7/1928, pag. 104; „Formarea și scrierea numerilor 10-20”, nr. 9-10/1928, pag. 138; „Împărțirea unei lecții în unități metodice. Avantaje și dezavantaje”, nr. 9-10/1928, pag.150;
-
Pedagogie: „Formarea caracterului în școală”, nr. 6/1927, pag. 177; „Planul predării cunoștințelor (studiu pedagogic)” nr. 1/1928, pag. 2;
-
Portrete de învățători: „Dascălul Trifan” nr. 5 /1927, pag. 138-140; „Dăscălița” nr. 17-18-19/1928;
-
Analize literare: „Vasile Alecsandri ca poet – descriptiv”, nr. 1/1927; „Ion Creangă” nr. 10/1927, pag. 310;
-
Istorie: „Teoria lui Rössler”; „Istoricul școlilor din Valea Jiului”, în numerele 7/1927, 11/1927 și12/1927; „Relicve din străbuni” nr. 8/1927, pag. 240;
-
Sfaturi medicale: „Ce are de făcut un învățător când i se prezintă un caz de boală în sat”, nr. 1/1927, pag. 11; „Învățătorul și Higiena”, nr. 1/1927, pag. 14; „Paralizia infantilă. O boală primejdioasă pentru copii”, nr. 3/1927, pag. 89;
-
Poezii: „Rugăciune”, autor Emil I. Cioroianu, nr. 1/1927, pag. 10; „Țara mea”, din caietul lui Jan, de Bolintineanu; „Eu rămân nemângăiat”, D. Dela Cerna, nr. 7/1928, pag. 109;
-
Religie: „Pastorala I.P.S.S. Patriarh Miron” nr. 17-18-19/1928;
-
Comemorări: „14 ani dela moartea aviatorului Aurel Vlaicu” nr. 4/1927 pag. 113; numărul 14-15-16/1927 este dedicat în întregime morții lui Ion I. C. Brătanu; „Virgil Furdui” (învățător), nr. 17-18-19/1927-1928; „Ioan Zepa (subrevizor școlar)”, nr. 5/1928, pag. 73;
-
Diverse: „Sărbătorile băbești și credințele deșarte”, nr. 3/1927, pag. 84; „Învățătorul, Bibliotecile și Muzeul”, nr. 4/1927; „Despre artă”, nr. 4/1927, pag. 118; „E de vină învățătorul căci națiunea nu progresează?” nr. 5/1927 pag. 151; „Învățământ pentru viață”, nr. 6/1927, pag. 162; „Politică și carieră”, nr. 6/1927, pag. 172;
-
Rubrici permanente: Frângurele (maxime și cugetări); Informațiuni (Știri diverse).
Partea a doua cuprinde Ordine circulare și adrese primite de revizorul școlar. Încă de pe copertă, revizorul dispune ca ordinele cuprinse în partea a doua să fie înregistrate imediat în registrele de intrare a tuturor școlilor primare din județ, în ordinea apariției în revistă.
Articolele, în marea lor majoritate, sunt deosebit de interesante, concise, ancorate în realitățile vremii, dense, mobilizatoare și mai ales utile. Cele adresate activităților educative sunt calde și evidențiază dragostea față de elevi și dorința de ridicare a nivelului calității învățământului. Revista, din păcate, își încetează apariția din cauza lipsurilor materiale în anul 1929.
Am ales câteva articole reprezentative și actuale, pe care vă invităm să le lecturați. Primul, „Paralizia infantilă. O boală primejdioasă pentru copii”, se referă la măsuri de prevenire a poliomelitei. Al doilea, „Învățământ pentru viață”, vorbește despre pregătirea continuă. Al treilea, „Politică și carieră”, este o pledoarie pentru profesionalism. Cel de-al patrulea, „Importanța cititului în desvoltarea sentimentelor superioare”, este un îndemn la lectură. Prin urmare…..lectură plăcută!>> relatează Ștefan Viorel Papp.
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită să vizionați exponatul de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.
Actualitate
Școala Gimnazială “Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus, decorată cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământˮ
Recent, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, Administrația Prezidențială a organizat o ceremonie în cadrul căreia au fost decorate 101 unități de învățământ din toată țara. Ceremonia a marcat recunoașterea excelenței în educație și contribuțiile aduse de aceste instituții la dezvoltarea învățământului românesc.
Recunoaștere a meritelor de la cel mai înalt nivel
Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a înmânat „Ordinele Meritul pentru Învățământ” în grade de Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler, pentru a onora performanțele deosebite ale celor mai bune unități școlare din România. Din județul Hunedoara au fost decorate trei unități de învățământ, două dintre ele, Colegiile Naționale „Decebal” Deva și “Aurel Vlaicu” Orăștie fiind din mediul urban , iar una, Școala Gimnazială “Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus, din cel rural. Colegiul din Deva a fost decorat cu Ordinul în grad de Comandor, cel din Orăștie cu Ofițer, iar școala din Orăștioara de Sus cu Cavaler. Această decorare a școlii din Orăștioara de Sus a adus bucurie și mândrie în rândul comunității din localitatea rurală hunedoreană. „Suntem mândri și, totodată, onorați, de primirea acestei decorații, Ordinul „Meritul pentru Învăţământˮ de către Școala Gimnazială “Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus. Această distincţie a fost acordată în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru contribuţia dascălilor la dezvoltarea României prin educaţie, pentru profesionalismul şi dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a şcolii în viaţa elevului, dar şi a comunităţii. Ordinul ,,Meritul pentru Învățământ’’ în diverse grade, respectiv Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler se acordă pentru a onora performanțele deosebite ale celor mai bune unități școlare din România, gest care simbolizează aprecierea pentru eforturile susținute ale cadrelor didactice și ale conducerilor acestor instituții în pregătirea generațiilor viitoare. Îi felicit, alături de colegii mei din administrație, dar și de concetățeni, pe cei din conducerea unității de învățământ, cadrele didactice, personalul auxiliar și, nu în ultimul rând, pe elevi, pentru performanțele obținute de-a lungul timpului, care au dus la primirea acestei decorații. De asemenea, îi asigurăm că vom sprijini activitatea educațională și de acum înainte, la fel cum am făcut și în anii precedenți”, a declarat Vasile Marian Inășeșcu, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
În plin proces de modernizare
Administrația din Orăștioara de Sus derulează, chiar în această perioadă, un amplu proiect de modernizare a Școlii Gimnaziale „Hadrian Daicoviciu” și a celorlate unități de învățământ de pe raza comunei pe care le are în subordonare. „Avem asigurată o finanțare, în valoare de 200.000 de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 10 – Fondul social, pentru realizări de modernizări și dotări la unitățile de învățământ din comună, iar procedurile de implementare sunt în curs de derulare conform legislației în vigoare. La finalizarea acestor proiecte, pe care ne-o dorim cât mai grabnică, unitățile de învățământ vor avea o față nouă, cu dotări de ultimă generație, ce va duce, implicit, și la creșterea calității actului educațional”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Actualitate
Mesaj RO-Alert în cazul celor trei copii dispăruți din Sântandrei
Polițiștii îi caută pe cei trei copii dispăruți din satul Sântandrei.
Dispariția celor trei micuți a fost anunțată și printr-un mesaj Ro-Alert, transmis de autorități, cetățenii fiind rugați să sune la numărul unic de urgență 112 dacă au informații utile găsirii acestora.
Cei trei micuți au fost dați în urmărire națională.
Actualitate
Trei copii, cu vârste de 7, 9 și 11 ani, din localitatea Sântandrei, dați dispăruți
Trei copii, cu vârste de 7, 9 și 11 ani, frați, din localitatea hunedoreană Sântandrei, au fost dați dispăruți, luni după-amiază. Polițiștii au fost sesizați telefonic de tatăl micuților, care le-a relatat că a fost anunțat de bonă cu privire la absența copiilor săi.
„La data de 14 octombrie 2024, în jurul orei 17:00, Poliția Orașului Simeria a fost sesizată telefonic de un bărbat din satul Sântandrei, cu privire la faptul că astăzi, în jurul orei 16:00, bona celor trei copii ai săi, Marțial Rania Adriana, în vârstă de 11 ani, Marțian Antonio Adrian,, în vârstă de 9 ani și Marțian Raisa Antonia, în vârstă de 7 ani, l-a anunțat că aceștia nu se mai află la domiciliu. Din momentul primirii sesizării, polițiștii au desfășurat mai multe activități investigative și de căutare, în vederea depistării minorilor, care au fost dați în urmărire națională”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Minorii au următoarele semnalmente:
Marțian Antonio Adrian: aproximativ 1,45 m înălțime, aproximativ 50 de kg., ochi căprui, păr scurt brunet, ten deschis, poartă ochelari de vedere.
Marțian Rania Adriana: aproximativ 1,55 m. înălțime, aproximativ 60 de kg., ochi căprui, păr lung brunet, ten deschis, față rotundă (foto central).
Marțian Raisa Antonia: aproximativ 1,40 m. înălțime, aproximativ 40 de kg., ochi căprui, păr lung brunet, ten deschis, față rotundă, poartă ochelari de vedere.
Nu se cunosc obiectele vestimentare cu care erau îmbrăcați minorii în momentul plecării.
Polițiștii continuă activitățile specifice și le solicită celor care dețin informații utile să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.
Mesaj RO-Alert în cazul celor trei copii dispăruți din Sântandrei
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Trei copii, cu vârste de 7, 9 și 11 ani, din localitatea Sântandrei, dați dispăruți
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Hunedoara, destinație turistică de top: istorie, natură și stațiuni montane atractive
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pisică neagră, salvată dintr-o fântână dezafectată
-
Actualitatecu 3 zile in urma
PNL Hunedoara a depus dosarele de candidatură!
-
Actualitatecu 2 zile in urma
A zburat prin localitate cu 125 km/h
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Reparații majore la Termocentrala Paroșeni, investiție de peste 7 milioane de lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Apel pentru identificarea cazurilor de abandon școlar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
În UEFA Nations League. România, victorie în deplasare la scor de neprezentare