Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Actualitate - Eveniment

Un angajat al Primăriei Brănișca s-a spânzurat

Publicat

pe

Un angajat al Primăriei din Brănișca a fost găsit spânzurat, vineri dimineață, în locuința sa. Bărbatul avea 51 de ani, lucra ca inspector de taxe și impozite în cadrul administrației publice locale din localitate și se bănuiește că a recurs la acest gest necugetat după ce Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui control, mai multe nereguli financiare de care acesta s-ar face vinovat.

Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit atârnat în ștreang chiar de viceprimarul comunei. Acesta a încercat de mai multe ori să ia legătura cu el prin telefon, pentru a-l chema la primărie, însă fără rezultat, motiv pentru care a decis să meargă personal la locuința lui să vadă ce se întâmplă. Acolo, l-a descoperit mort.

Se pare că, bărbatul era măcinat de un sentiment de vinovăție, care l-ar fi împins să se sinucidă. Se aflase că luase bani din bugetul primăriei, o sumă uriașă, pe care cu greu o mai putea pune la loc. În urma verificărilor făcute de Curtea de Conturi s-a stabilit că funcționarul și-ar fi însușit aproximativ 140.000 de lei, bani proveniți din încasările primăriei de la persoane juridice. Primarul comunei Brănișca, Teodor Lazăr, crede că sinuciderea angajatului are legătură cu lipsa banilor din bugetul instituției. Acesta spune că bărbatul a mai avut o tentativă eșuată de sinucidere și în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Funcționarul nu era căsătorit și nu avea copii. El a fost înmormântat astăzi.

Citiți mai multe în ediția de mâine.

Advertisement

 

 

Advertisement

Actualitate

Maeștri ai taragotului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, au urcat pe scenă la Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit, din nou, la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. De la eveniment nu putea să lipsească Pera Bulz, originar din localitate, unul dintre cei mai renumiți instrumentiști de la noi și printre puținii români care au primit titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”.

Sărbătoarea Taragotului” s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor solişti de valoare. Alături de mari maeștri ai taragului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, nelipsit de la această manifestare anuală desfăşurată la Vaţa de Jos, au mai urcat pe scenă, în faţa asistenţei numeroase, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară.

Astfel, i-au încântat pe cei prezenți maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Totpati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, Gabriel Demian, alături de interpreții invitați în recital Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu, Vlad Lință. De acompaniament s-a ocupat orchestra condusă de prof. Ionel Coza. Evenimentul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara/Facebook

Cu multă bucurie, am participat la „Sărbătoarea taragotului” de la Vața de Jos. Evenimentul cultural aflat la ediția a XII-a a adus pe scenă mari maeștri ai taragotului, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară. Spectacolul a fost pe deplin apreciat de publicul numeros prezent la această sărbătoare a cântecului popular românesc și a tradițiilor. (…) Vața de Jos este comuna natală a taragotistului Pera Bulz, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. Cu ajutorul taragotului, Pera Bulz a făcut cunoscută lumii întregi moștenirea culturală a Țării Zarandului”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

 

 

Advertisement

La festivalul emblematic din Vața de Jos a fost prezentă și deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, alături de alți colegi de-ai săi liberali. „Sunetul inconfundabil al taragotului a răsunat și anul acesta în inima stațiunii Vața, acolo unde virtuozi ai muzicii populare românești și-au dat întâlnire la Sărbătoarea Taragotului. Am asistat la un adevărat regal al taragotului, alături de păstrători ai folclorului autentic și mă bucur că această tradiție este continuată și transmisă din generație în generație. Am fost prezentă la Sărbătoarea Taragotului din comuna Vața alături de colegii din PNL Hunedoara și de locuitorii din această zonă care au arătat de fiecare dată respectul cuvenit păstrătorilor folclorului autentic” .

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos s-a aflat, anul acesta, la ediția a XII-a.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Vața de Jos.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Turneul național „Orgile României”, la Deva. Concert extraordinar la Biserica Greco-Catolică „Immaculata”

Publicat

pe

Redactat de

Turneul Național „Orgile României” revine la Deva. Locuitorii reședinței județului Hunedoara se pot delecta, în această seară (20 iulie), ascultând un concert extraordinar de orgă oferit de muzicienii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00, la Biserica Greco-Catolică „Immaculata” din Deva.

„Publicul este invitat să descopere și să redescopere frumusețea muzicii de orgă într-un cadru sacru și inspirator. Concertul va aduce în prim-plan sunetul magnific al orgii, punând în valoare patrimoniul cultural și spiritual al țării. Repertoriul variat și interpretările rafinate ale celor doi artiști promit să ofere publicului o experiență de neuitat. Programul concertului este alcătuit din lucrări pentru patru mâini și patru picioare ale compozitorilor Adolph Hesse și Denis Bédard, dar vor fi şi aranjamente pe teme de Johann Sebastian Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart”, transmit reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Turneul Național ”Orgile României” a început la București, pe 7 iulie, la Catedrala Sfântul Iosif, au urmat două concerte pe orgile istorice de la Iași și Săbăoani (județul Neamț), apoi concertul de la Bistrița, de la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Arad, Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” din Vinga, Mănăstirea Sfânta Maria din Radna (Lipova), Biserica Greco-Catolică ”Immaculata” (Deva – 20 iulie).

Advertisement

Turneul Național ”Orgile României” se va încheia cu un concert pe 5 noiembrie la Ateneul Român din București.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Momârlanii, invitați la Nedeia din Poiana Muierii: o sărbătoare tradițională de neuitat

Publicat

pe

Redactat de

Tradiția seculară a ciobanilor din Ținutul Momârlanilor, ce își întinde rădăcinile la confluența județelor Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea și Hunedoara, revine în acest an cu Nedeia de la Poiana Muierii, Munții Șureanu.

Cu documente ce atestă existența sa încă din 1484, evenimentul așteaptă iubitorii de tradiție și folclor sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 10:00.

Organizată de Consiliul Local și Primăria orașului Petrila, împreună cu Asociația crescătorilor de animale din Muntele Sterminosu – Poiana Muierii și în colaborare cu Parohia Ortodoxă de la Cimpa (Petrila) și Schitul Ortodox Român Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Duminica Mironosițelor, Nedeia promite o experiență autentică și plină de farmec.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, a subliniat importanța acestui eveniment pentru comunitate, considerându-l una dintre cele mai frumoase sărbători tradiționale ale zonei. De dimineață, locuitorii din satele vecine pornesc spre munte pe aceleași poteci bătute de strămoși, pentru a fi întâmpinați de ciobani cu mâncăruri tradiționale specifice bucătăriei pastorale. Petrecerea continuă cu cântec, dans și voie bună până la asfințit.

Evenimentul va începe, conform tradiției, cu Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară de lângă stână, urmată de un parastas și o rugăciune de mulțumire. Anul acesta, slujba are o semnificație specială, marcând primul hram al noului Schit „Sf. Prooroc Ilie” din Poiana Muierii.

Pe platoul din fața stânei, participanții vor putea asista la un spectacol folcloric cu ansamblurile „Junii Petrileni”, „Bujorii Muntelui” și artiștii Asociației „Lirica”, printre alții. Accesul la eveniment este facil, Poiana Muierii fiind accesibilă cu mașina pe șoseaua Transalpina, de la Obârșia Lotrului spre Oașa-Șugag.

Advertisement

FOTO: Captură YouTube@Fotograful de Serviciu Vasile Laurențiu Sorin

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate