Actualitate
Un DJ hunedorean, singurul român care are șansa de a mixa la cel mai mare festival de muzică electronică din lume
Răzvan Biter (foto), un DJ hunedorean, este singurul român care are șansa de a urca pe scenă la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică electronică din toată lumea, Tomorrowland. Tânărul, din orașul Petrila, ar putea ajunge să mixeze în fața mulțimii de oameni ce se adună, în fiecare an, în orașul belgian Boom și care, timp de două zile, se lasă purtați de valurile „beat-urilor” celor mai „tari” și cunoscuți DJ-i de pe planetă. Pentru a ajunge la acest important festival, hunedoreanul Răzvan Biter -alias DJ Răzvan -Nanu, mai are de trecut un singur „hop”. Peste câteva zile, el va pleca în Spania, la Barcelona, unde va mixa în cadrul unei competiții sponsorizată și organizată de celebrul producător de mașini Mazda. Dacă va reușit să impresioneze juriul cu mixurile sale, pline de vibe-uri, tânărul hunedorean ar putea urca, în iulie, pe scena Tomorrowland.
Totul a pornit după ce hunedoreanul Răzvan Biter a participat la concursul „pus la cale” de cei de la Mazda, care le oferă DJ-ilor din toată Europa nemaipomenita șansă de a ajunge, în luna iulie, pe scena de la Tomorrowland. Peste o mie de doritori, de pe tot continentul european, s-au înscris la această competiție, realizând mixuri, de tot felul, cu care au concurat, pe Mixcloud, online, însă, dintre toți, au fost aleși doar 20 de finaliști, printre care s-a aflat și hunedoreanul Răzvan Biter aka DJ Răzvan – Nanu. Aceștia se vor întrece în „beat-uri”, peste câteva zile, la Barcelona, șase dintre cei 20 de participanți având oportunitatea de a mixa, timp de o oră, în fața a zeci de mii de oameni, adunați la vestitul festival de muzică electronică –Tomorrowland, ce va avea loc, anul acesta, între 22 și 24 iulie.
Vestea că Răzvan Biter a fost ales să participe la acest concurs de marcă, sponsorizat de Mazda, a venit în urmă cu vreo lună și a fost ca un fel de răsplată pentru sutele de ore de muncă și numeroasele seturi de mixuri pe care tânărul, de 38 de ani, din Petrila le-a realizat de-a lungul ultimilor ani, din postura de DJ. „M-am simțit flatat și nu m-am așteptat să fiu ales dintre atât de mulți oameni. Cred că a fost și un pic de noroc. Am avut o mare satisfacție să aflu că îi place cuiva ceea ce am făcut eu. Am simțit că nu am lucrat, atâta vreme, în zadar, că nu am stat degeaba cu mâinile pe butoane”, a spus DJ-ul hunedorean, contactat de „Servus Hunedoara”.
Cu biletul de avion în buzunar
Răzvan se pregătește acum pentru plecarea la Barcelona, unde va mixa pe scena „MazdaSounds Live Showdown”. El va porni spre metropola catalană vineri, de dimineață, competiția în sine urmând să aibă loc a doua zi, sâmbătă, 11 iunie. „Am primit deja biletul de avion. Nu pot să spun că nu am emoții pentru că voi concura alături de mai mulți DJ-i foarte buni. Sperăm să fie bine, iar dacă nu voi fi selectat printre cei șase care vor mixa în Belgia, la Tomorrowland, pentru mine, oricum, este o mare reușită și o experiență de neuitat”, a mai spus tânărul petrilean.
La competiția din Barcelona, toți cei 20 de DJ-i participanți vor fi jurați de reprezentanți ai Mazda și Tomorrowland, dar și de celebrul artist, în mare vogă, Felix De Laet, cunoscut ca și „Lost Frequencies”. Acesta din urmă le va fi ca un „mentor” celor șase finaliști care vor evolua la vestitul festival din Belgia, alături de alți DJ-i internaționali.
Mixuri alături de DJ din toată lumea
Răzvan Biter este DJ de aproape 20 de ani. Tânărul își aduce aminte că a început să mixeze prin ‘97. Ani la rând, a pus muzică la petreceri private, dar, prin 2003, a simțit nevoie să se retragă. „Odată cu apariția manelelor nu m-am mai regăsit. La petreceri se cerea, de obicei, acest gen muzical. Iar, eu mă săturasem de manele și de publicul care „atârna” pe lângă ele. Am preferat să mă retrag în anonimat și să pun muzica pe care o simt și care îmi place. De câțiva ani, mixez doar acasă pentru posturi de radio online, așa cum este Mixcloud”, mai spune Răzvan Biter.
Alături de tânărul hunedorean, pe scena „MazdaSounds Live Showdown” din Barcelona, sâmbătă, 11 iunie, vor mai mixa DJ -i din mai multe țări, printre care Belgia, Germania, Austria, Italia, Polonia, Portugalia sau Elveția.
Actualitate
Proiectul de eficiență energetică a clădirilor din Valea Jiului, inițiat de ADTI Valea Jiului
Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului (ADTI VJ) a lansat licitația pentru un contract semnificativ în cadrul programului „Green & Energy Efficient Jiu Valley.” Proiectul prevede realizarea unor rapoarte tehnice, audituri energetice și documentații tehnico-economice pentru 30 de clădiri rezidențiale, cu scopul de a reduce consumul de energie pentru încălzire cu cel puțin 50%.
Valoarea totală a contractului este de 4.439.269 lei, finanțat prin instrumentul ELENA al Băncii Europene pentru Investiții.
Detalii despre proiect și beneficiari
În prima sa etapă de implementare, proiectul se desfășoară în colaborare cu șase unități administrativ-teritoriale membre ale ADTI VJ: Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani. Fiecare localitate beneficiază de un lot dedicat, care include documentațiile necesare obținerii autorizațiilor, rapoartele de audit energetic și soluțiile tehnice pentru îmbunătățirea eficienței energetice. 30 de clădiri sunt incluse în proiect.
Obiective și impact
Prin măsurile propuse, clădirile incluse în proiect vor obține Certificatul inițial de Performanță Energetică, iar implementarea acestora va conduce la o reducere semnificativă a consumului de energie. Contractantul desemnat va oferi asistență tehnică pe parcursul procesului de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor.
Finanțare europeană și sustenabilitate
Finanțat prin instrumentul ELENA, proiectul face parte dintr-o inițiativă europeană care vizează creșterea eficienței energetice și reducerea impactului ecologic al clădirilor rezidențiale din Valea Jiului. Acest demers reprezintă un pas important în modernizarea locuințelor din regiune și în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Licitația reflectă angajamentul regiunii pentru adoptarea unor soluții sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.
Actualitate
Sfântul Ioan Botezătorul: Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica
În România, ziua de 7 ianuarie, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, este sărbătorită cu mare evlavie, iar numărul celor care poartă acest nume este impresionant.
Potrivit statisticilor, aproape două milioane de români își serbează onomastica cu ocazia acestei zile, dintre care mai mult de un milion sunt bărbați, iar restul sunt femei.
Cel mai frecvent întâlnit prenume este Ion, purtat de aproximativ 347.000 de bărbați, urmat de Ioan, cu 456.000 de purtători. Varianta feminină, Ioana, numără aproximativ 389.000 de femei, iar alte forme ale numelui, precum Ionel și Ionuț, sunt de asemenea destul de populare.
Chiar dacă aceste nume au fost extrem de populare în trecut, se observă o ușoară scădere în ultima perioadă a numărului de bebeluși care primesc numele Ion sau variantele acestuia, în ciuda tradiției puternice. De exemplu, în 2014, doar 237 de copii au fost botezați Ion, un număr semnificativ mai mic față de anii anteriori, când acest nume era mult mai frecvent întâlnit.
Actualitate
Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale
Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”
Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”
Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restricții de circulație pe Valea Oltului, în perioada 5 – 7 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți