Connect with us
Data: 16/06/2024
.

Actualitate

Un hunedorean, salvat de la moarte cu un „plămân artificial”

Publicat

pe

Premieră medicală în România

Doctorii de la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Timișoara l-au conectat pe tănărul de 22 de ani, suferind de insuficienţă respiratorie severă, la o instalaţie care l-a ajutat să respire

Medicii au folosit pentru prima dată dispozitivul în valoare de 2.000 de euro

Medicii au folosit pentru prima dată dispozitivul în valoare de 2.000 de euro

Tânărul de 22 de ani din Petrila, ajuns la o clinică din Timişoara suspect de gripă porcină, a primit un plămân artificial. Pacientul suferea de insuficienţă respiratorie severă, iar operaţia realizată în premieră naţională a fost singura lui şansă la viaţă.

“Dacă nu foloseam acest dispozitiv, pacientul suspect de gripă porcină, care are leziuni extrem de grave ale plămânului, ar fi decedat”, a declarat pentru MedLife prof.dr. Dorel Săndesc, șeful Clinicii de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Timișoara.

Plimbat între spitale cu SARI

La sfârşitul săptămânii trecute, tânărul de 22 de ani a fost dus de urgenţă la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, cu suspiciunea de gripă porcină. Tânărul se întorsese recent din Anglia, iar starea lui de sănătate nu era deloc bună. A fost suspectat de hepatită şi gripă porcină, iar apoi a fost plimbat între spitalele din Petroşani şi Secţia Boli Infecţioase a Spitalului din Vulcan. În final, din cauza stării sale grave, tânărul a fost dus cu o ambulanţă la Timişoara. Aici, însă a fost dignosticat cu insuficienţă respiratorie acută severă (SARI), plămânii săi au cedat, iar ventilaţia artificială nu mai reuşea să asigure oxigenarea adecvată şi eliminarea bioxidului de carbon. „Nu s-a confirmat până acum gripa porcină în acest caz, dar pacientul are o patologie a plămânului extrem de gravă și este în viață numai datorită acestui dispozitiv, care permite menținerea în viață a pacientului până la vindecarea plămânului”, a declarat prof.dr. Dorel Săndesc.

Advertisement

„Dializă” pentru a putea respira

Conform acestuia, dispozitivul este utilizat în premieră în țară și costă peste 2.000 de euro şi a fost utilizat pentru prima dată la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara.

Practic, dispozitivul numit și „plămân artificial” face pentru plămân aceeași „muncă” pe care o fac aparatele de dializă pentru rinichii bolnavi, au mai explicat medicii. Prin noua tehnică, sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea bioxidului de carbon în exces şi oxigenarea sângelui. Dispozitivul este numit şi „plămân artificial” întrucât structura sa este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare, suplinind funcţia plămânului atunci când aceasta este compromisă. Acesta poate fi folosit, în medie, timp de trei săptămâni..

Actualitate

FOTO: Un autoturism a intrat sub un autocamion

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a intrat sub un autocamion la % Brad.

În urmă cu puțin timp, pompierii brădeni au intervenit cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, la un accident rutier care a avut loc în municipiul Brad, la intersecția străzilor Avram Iancu cu Decebal.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion și au rezultat 3 victime (doi adulți si un minor), care au fost evaluate medical la fața locului de către paramedicii SMURD.

Ulterior, doar una dintre victime – o femeie în vârstă de 37 de ani – a fost transportată la spitalul din Brad, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de situații.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Poliția Română, campanie anti-discriminare

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Română a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea capacității instituționale de prevenire, descoperire și investigare a faptelor antisociale cu mobil discriminatoriu.

O parte importantă dintre eforturile instituționale de a asigura aceste obiective s-a realizat în cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

Astfel, în perioada iunie – iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române desfășoară o campanie națională de informare, pentru prevenirea infracțiunilor motivate de ură, prin intermediul mijloacelor de informare în masă și social media, pentru a facilita diseminarea mesajelor împotriva infracțiunilor motivate de ură, în special împotriva minorității rome.

În cadrul campaniei, au fost realizate un spot video, unul radio, un afiș, precum și mai multe postări în social media, toate având ca principală temă, combaterea discriminării.

Mesajul acestor materiale este acela de a crește gradul de conștientizare a populației, la nivel național, în domeniul infracțiunilor motivate de ură, precum și promovarea unei culturi a toleranței în societate, sloganul campaniei fiind „STĂ ÎN PUTEREA NOASTRĂ SĂ DESCURAJĂM URA!”

În cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, un interes deosebit a fost acordat dezvoltării capacităților de investigare atât ale structurii centrale specializate în investigarea infracțiunilor motivate de ură sau prejudecată, cât și ale ofițerilor de poliție cu atribuții similare, de la nivelul județelor sau subunităților de poliție din municipiul București.

Advertisement

Principalele activităţi din cadrul proiectului au fost înființarea unei unități specializate în investigarea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu la nivelul Direcției de Investigații Criminale, identificarea și implementarea de politici publice și standarde internaționale în ce privește prevenirea și combaterea infracțiunilor și discursurilor cu mobil discriminatoriu, precum și un transfer de expertiză pe tema combaterii infracțiunilor cu mobil discriminatoriu în arii specializate.

Totodată, printre principalele activități s-au numărat și informarea, educarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului în privința infracțiunilor și discursului cu mobil discriminatoriu, un schimb de bune practici pentru prevenirea și controlarea fenomenului infracțiunilor cu mobil discriminatoriu și un studiu privind relația comunitate-poliție și victimizare.

Bugetul proiectului a fost de 2.823.529 de euro, dintre care 2.400.000 de euro finanţare nerambursabilă reprezentând 85%, şi 423.529 de euro contribuţie naţională, respectiv 15%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Transgaz, licitație majoră pentru conducta de gaze către CET Mintia. Investiție de peste 270 milioane de lei

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz a demarat o licitație de amploare pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale destinată alimentării Centralei Termoelectrice Mintia.

Proiectul, evaluat la peste 270 de milioane de lei fără TVA, vizează construcția unei infrastructuri complexe ce include nu doar conducta propriu-zisă, ci și infrastructură de energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Valoarea estimată a contractului se împarte în aproximativ 182.850.967,94 lei fără TVA pentru materiale, utilaje și echipamente necesare, puse la dispoziție de către Transgaz. Proiectul va acoperi o zonă extinsă din județul Hunedoara, incluzând orașele Deva, Călan și Hunedoara, precum și mai multe comune din regiune.

Durata contractului este stabilită la 12 luni, cu posibilitatea de a extinde lucrările conform legislației în vigoare, cu până la 20%. Operatorii economici interesați au dreptul să solicite clarificări sau informații suplimentare până la 18 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Evaluarea financiară va fi efectuată pe baza valorii inferioare a estimării, respectiv 94.705.314,85 lei fără TVA.

Entitatea contractantă se angajează să ofere răspunsuri clare și complete la solicitările primite până la a 11-a zi înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Această inițiativă strategică reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, contribuind semnificativ la securitatea și eficiența alimentării cu gaze naturale în zona menționată.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate