Connect with us
Data: 06/10/2024
.

Actualitate

Un obrăzar de coif, din perioada romană, „exponatul lunii” la muzeul din Deva

Publicat

pe

Turiștii și localnicii care, luna aceasta, trec pragul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, pot admira o altă piesă deosebită, prezentată în cadrul tradiționalei acțiuni derulată de instituția culturală, intitulată „Exponatul lunii”. Este vorba despre un obrăzar de coif, din bronz, ce datează din perioada romană și care a fost descoperit în Forul (piaţa centrală) de la Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Reprezentanții muzeului devean nu au ales întâmplător această piesă pentru a o prezenta în cadrul acestui proiect, ci în directă legătură cu aniversarea naşterii împăratului Traian – 18 septembrie, anul 53 d.Chr. “Lucrat din tablă de bronz bătută în tipar, obrăzarul aparţinea unui coif încadrat în tipul imperialo-galic i (Weisenau). Obrăzarul are o analogie aproape similară în castrul de la Aquincum, în prezent Budapesta unde, în epoca romană, staţiona Legiunea II Adiutrix. Aici a fost descoperit un coif, tot din bronz, datat la sfârşitul secolului I d.Chr. care are ambele obrăzare intacte, obrăzare care seamănă aproape până la identitate cu cel descoperit în Colonia Dacica Sarmizegetusa. Pe baza analogiei descoperitorul consideră că obrăzarul din Colonia Dacica Sarmizegetusa trebuie să fi aparţinut unui legionar. Totuşi, până în prezent, nu există suficiente date care să atribuie cu certitudine acest tip de echipament doar legionarilor şi nu şi altor pedestraşi din armata romană. Coiful la care era montat acest obrăzar sau obrăzarul în sine trebuie să fi în fost pierdut cândva după războaiele dacice, după întemeierea oraşului de însuşi împăratul Traian, oraş ce va deveni mai târziu „mica Romă de la poalele Retezatului”. Armata romană a fost cea mai mare organizaţie internaţională a antichităţii clasice, iar Dacia a avut ocazia să se familiarizeze cu ea, în special după războaiele dacice. În cei cca. 165 de ani de ocupare a Daciei s-au perindat 3 Legiuni (unităţi militare de cca. 5000 oameni), 15 Alae (unităţi militare auxiliare de cavalerie formate din 1000 sau 500 de soldaţi), 47 de Cohorte (unităţi de pedestraşi de câte 1000 sau 500 de oameni) şi 19 Numeri (unităţi etnice complexe), iar pe pământurile vechilor daci au ajuns, şi de cele mai multe ori au rămas, soldaţi din toate colţurile lumii, devenită acum lumea romană (traci, iliri, nord-africani, hispani, britani şi mulţi orientali). (…)”, menţionează dr. Cristina Mitar, arheolog Secţia de Arheologie din MCDR Deva.

Piesa poate fi văzută, în spaţiul special amenajat şi dedicat Proiectului „Exponatul Lunii”, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii septembrie, de marţi până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Advertisement

Actualitate

Fotbal – tenis: Medalii naționale pentru CSM Deva și Comexim Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

Campionatul Național de fotbal – tenis ediția 2024 a ajuns la final. După ce în ultimul weekend din septembrie s-a desfășurat, la Deva, prima etapă a play-off-ului, runda finală s-a disputat la Alexandria, în primul sfârșit de săptămână a lunii în curs.

Șase clasări pe podium

La startul competiției s-au aliniat 12 echipe, printre care și două din județul Hunedoara, respectiv CSM Deva și Comexim Lupeni. La fotbal – tenis se joacă meciuri de simplu, dublu și triplu, în care se țin evidențe individuale, dar toate rezultatele se adună în clasamentul general cumulat pe puncte, în urma căruia se stabilește ierarhia pe echipe. În campionat s-a jucat sezonul regular, iar primele cinci s-au calificat în play-off. La finalul competiției, cele două echipe hunedorene au cucerit un număr de șase medalii, câte trei de fiecare. Cei de la CSM Deva, în componența Corneliu Apostol, Mihai Blagu, Denis Casian, Daniel Halasz și Denis Purja, au devenit vicecampioni naționali pe echipe și la simplu, și au cucerit medalia de bronz la triplu, în vreme ce în proba de dublu au încheiat pe poziția a patra. La rândul lor, și cei de la Comexim Lupeni, pentru care au evoluat în campionat Robert Duduianu, Denis Fodor, Lucian Purice și Marius Stoenică, au cucerit trei medalii, toate de bronz, pe echipe, la simplu și la dublu. Toate titlurile au fost cucerite de către cei de la CSM Alexandria, iar cei de la ASE București au cucerit două medalii de argint, la dublu și la triplu. În clasamentul general pe echipe, în play-off, după CSM Alexandria, CSM Deva și Comexim Lupeni s-au clasat, în ordine, ASE București și Pro Activ Târgoviște. În continuarea ierarhiei s-au clasat CSM Slatina, Chimia Râmnicu Vâlcea, Gombos Târgu Mureș, UNEFS București și Nord Vest Cluj Napoca. Pe ultimele două poziții, retrogradabile, s-au situat Tengo Salonta și Răzvan Cluj Napoca.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Deva. Adusă, în premieră națională, de un grup de copii care a însoțit alergătorii și bicicliștii

Publicat

pe

Redactat de

„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns, duminică, în municipiul Deva, fiind adusă, în premieră națională, de un grup de copii, care au însoțit alergătorii și bicicliștii Invictus.

 

Prefectul județului Hunedoara, Visirin Doris, a luat parte la schimbul de ștafetă și le-a mulțumit voluntarilor pentru efortul de a aduce ștafeta în județul nostru. Totodată, reprezentantul Guvernului României în teritoriu a depus simbolic o floare, la statuia Reginei Maria, ca semn de omagiu adus veteranilor români care au apărat demnitatea, libertatea și viitorul națiunii române.

Aflată la cea de-a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de Asociația Invictus România, sub egida Ministerului Apărării Naționale și sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii cinci ani, coordonator zonal este Asociația AlerT in Deva.

Tronsonul albastru a plecat din Târgu Jiu, va străbate zona de vest a țării și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând onorul tuturor eroilor neamului.

Advertisement

Ștafeta este purtată în întreaga țară de alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari – peste 1.000 de voluntari străbat mai bine de 3.800 km pe teritoriul României.

Sursa: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Piesa de teatru “O noapte furtunoasă” se joacă la Deva, într-o distribuție de excepție

Publicat

pe

Redactat de

Piesa de teatru “O noapte furtunoasă” se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Mari actori vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită în data de 19 noiembrie 2024, de la ora 19:00, în Sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” la piesa de teatru ,,O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, a cărei distribuție este una excepțională.

Maia Morgenstern (Zița), Marius Manole (Rică Venturiano), Carmen Tănase (Veta), Vlad Zamfirescu (Chiriac), Mircea Rusu (Nae Ipingescu), Niculae Urs (Jupân Dumitrache Titircă), Gabreil Vatavu (Spiridon) fac parte din distribuție. Regia: Vlad Zamfirescu. Scenografia: Imelda Manu-Jipa. Asistent regie: Mădălina Ciupitu. Evenimentul este organizat de ProTicket Media din București.

“La aproape un secol și jumătate de la prima reprezentație, „O noapte furtunoasă” continuă să încânte publicul cu umorul și sarcasmul său inconfundabil. Mari actori ai scenei românești vă invită să redescoperiți această capodoperă a teatrului românesc, într-o montare care păstrează savoarea epocii și relevanța actuală”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Biletele pot fi achiziționate online de pe platforma PROTICKET și TICKETSTORE, precum și de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri (între orele 11:00 – 14:00) și miercuri (între orele 14:00 – 17:00). Informații la telefon: 0721.055.037.

Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate