Actualitate
Un proiect de o importanță deosebită pentru județ, la un pas de final
Unul dintre cele mai importante proiecte pentru județul Hunedoara, „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor”, finanțat din fonduri europene, e aproape finalizat. Reprezentanți ai autorităților locale și județene au vizitat, ieri, deponeul ecologic și cele două stații de sortare și, respectiv, tratare mecano-biologică a deșeurilor, construite la Bârcea Mare. Ulterior, delegația s-a deplasat la deponeul închis de la Hunedoara și în Valea Jiului, la stația de sortate și transfer a deșeurilor din Petroșani.
Vizita de ieri, la care au luat parte reprezentanți ai autorităților județene, ai instituțiilor publice centrale, dar și primari, a făcut parte dintr-un simpozion pe tema implementării și operării sistemelor județene de management integrat al deșeurilor, organizat în județ de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor” (ADI-SIGD) Hunedoara și Consiliul Județean (CJ) Hunedoara. Membrii delegației, din care au făcut parte și reprezentanți ai unor asociații de profil din alte județe ale țării, au vizitat, ieri, prima dată, Centrul de Management al Deșeurilor de la Bârcea Mare, care include un deponeu ecologic și două stații, una de sortare, iar alta de tratare mecano-biologică a deșeurilor. Acestea au fost construite într-un timp record, respectiv în aproximativ opt luni, investiția ridicându-se la circa 70 de milioane de euro. Totul a fost posibil cu ajutorul banilor europeni, accesați de CJ Hunedoara, prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu. Practic, la Bârcea Mare vor fi depozitate deșeurile din aproape toate orașele județului, după ce vechile gropi de gunoi din localitățile hunedorene au fost închise, una după alta, fiind considerate neconforme. La Bârcea Mare, gestionarea deșeurilor se va face în conformitate cu prevederile legale și în condiții de protecție a mediului și sănătății populației.
Circa 110.000 tone de gunoi, depozitate anual
Lucrările de construire a Centrului de Management al Deșeurilor la Bârcea Mare au început în mai a acestui an fiind terminate mai repede cu o lună față de termenul de finalizare stipulat în contractul de finanțare, respectiv decembrie 2015. Acesta cuprinde un deponeu ecologic cu o capacitate anuală de 110.000 tone, dar și două stații, una de sortare, iar alta de tratare mecano-biologică, dotate cu echipamente de primă calitate la nivel european. Stația de sortate a fost proiectată cu o capacitate totală de 33.753 de tone pe an, în timp ce cea de tratare mecano-biologică a deșeurilor a fost concepută pentru o capacitate totală de 82.379 de tone pe an.
„A fost o desfășurare masivă de forțe”
Finalizarea acestui proiect, de o importanță majoră pentru populația județului Hunedoara, nu poate decât să îi bucure cei de la conducerea județului. „Acesta este cel mai important proiect pe care îl desfășurăm pe fonduri europene. A fost o desfășurare masivă de forțe. Suntem pe final. Țin, pe această cale, să îi felicit pe toți cei care s-au ocupat de acest proiect. Suntem printre primele județe din țară care terminăm acest proiect. Există județe care au început înaintea noastră lucrările, prin 2011 sau 2012, și care nu au reușit încă să finalizeze proiectul. Asta înseamnă că noi am avut o coordonare foarte bună și că s-au depus eforturi din toate părțile, și din partea beneficiarului, a constructorului și a tuturor factorilor implicați”, a declarat, ieri, în timpul vizitei la centrul din Bârcea Mare, președintele CJ Hunedoara, Adrian David.
În opinia acestuia, odată cu finalizarea acestei investiții se urmărește și o schimbare a mentalității cetățenilor din județ asupra a tot ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor. „Cred că vom învăța să selectăm deșeurile, să producem mai puține. Cu siguranță, vom avea un mediu mai curat și un serviciu de calitate. Nu vom mai lua gunoaiele de lângă blocuri să le ducem la marginea orașului. S-a terminat cu această epocă. Este o investiție deosebit de importantă pentru copiii, nepoții noștri”, a mai spus președintele CJ Hunedoara.
Ioan Prip: „Nu putem spune că a fost ușor”
La rândul său, Ioan Prip, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor” (ADI-SIGD) Hunedoara, este de părere că acest proiect “este unul dintre cele mai mari realizări la nivel național”. “Nu putem să spunem că a fost ușor să implementăm acest proiect, unul dintre cele mai mari din țară. Mulțumesc, pe această cale, tuturor factorilor implicați, fără de care nu puteam realiza acest sistem, în primul rând, primariilor, care și-au dat seama că viitorul îi reprezintă acest sistem integrat de gestionare a deșeurilor. Iată cum, coaliția tuturor primarilor din județul Hunedoara și a CJ a dus la realizarea acestui obiectiv cu care, sigur, populația va fi mândră”, a afirmat Ioan Prip.
Reprezentanții unor asociații de dezvoltare intercomunitară din țară, prezenți și ei la manifestare, s-au arătat, la rândul lor, impresionați de această investiție care vine în beneficiul tuturor hunedorenilor. „Este îmbucurător faptul că putem să vedem astfel de investiții încheiate prin responsabilitatea autorităților locale și județene. Cred că sunt vreo 36 de astfel de proiecte în toată România, dar acesta este unul dintre cele mai frumoase pe care eu le-am văzut (…) Vedem o investiție făcută într-un timp record. Nu mă așteptam să fie în acest stadiu, pentru că eu cunosc foarte bine situația de aici, din județul Hunedoara. Am mai fost în urmă cu vreo șase luni și am discutat atunci cu primarii. Au venit și ei la noi, în Argeș, să vadă cum funcționăm noi. Este dovada că numai prin asumarea responsabilității autorităților locale se pot crea obiective importante, obligatorii pentru România”, a spus Gabriel Moiceanu, președintele Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din România.
O nouă vizită preliminară recepției lucrărilor la Centrul de Management al Deșeurilor din Bârcea Mare va avea loc mâine, 20 noiembrie. „Punctul culminat al acestui manifestări va avea loc vineri când se vor finaliza toate lucrările în acest centru. (…) Practic, la momentul actual, infrastructura destinată acestui proiect este finalizată. Mai avem de terminat lucrările de închidere pentru depozitele neconforme de la Deva și Orăștie, realizate în proporție de circa 65 la sută și, respectiv, 80 la sută”, a precizat Dan Stoian, administratorul public al județului Hunedoara.
Actualitate
Teren de peste 30.000 de metri pătrați, neconcesionat din cauza lipsei ofertanților
Consiliul Județean Hunedoara a anulat procedura de concesionare a unui teren de 30.670 mp din Petrila, situat pe strada Minei nr. 2, după ce două licitații consecutive nu au atras niciun ofertant.
Terenul, înscris în Cartea Funciară nr. 66530 Petrila, a fost solicitat inițial de compania ESS WIND POWER SRL, ceea ce a determinat Consiliul Județean să adopte Hotărârea nr. 251/2024, aprobând organizarea licitației. Cu toate acestea, prima licitație a fost anulată prin Hotărârea nr. 313/2024 din cauza absenței ofertelor. Același rezultat s-a înregistrat și la a doua licitație, conform Raportului nr. 26190 din 12 noiembrie 2024, care a constatat din nou lipsa interesului din partea companiilor.
Conform legislației în vigoare, articolul 319, alineatul 27, o procedură de licitație se anulează de drept dacă două sesiuni consecutive eșuează în lipsa ofertanților.
Hotărârea de anulare a fost adoptată de Consiliul Județean Hunedoara în urma unui raport întocmit de specialiștii instituției și semnat de președintele Laurențiu Nistor.
Autoritățile județene nu au anunțat, deocamdată, dacă vor relua procedura de concesionare într-un alt format sau dacă vor explora alte soluții pentru utilizarea terenului. Rămâne de urmărit cum vor decide oficialii să gestioneze această situație.
Actualitate
Trei hunedoreni au fost reținuți, după ce ar fi sustras parfumuri și bijuterii din casa unei vârstnice din Aiud
Trei bărbați, în vârstă de 28 de ani, 30 de ani, respectiv 52 de ani, din județul Hunedoara, au fost reținuți de polițiștii din Aiud după ce ar fi intrat în casa unei vârstnice din localitate, de unde ar fi sustras parfumuri și bijuterii din aur și din argint, prejudiciul total creat fiind de 20.560 de lei.
Fapta s-ar fi consumat în noaptea de 7 ianuarie 2025, în jurul orei 01:00.
„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud a dispus, la data de 07.01.2025, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi de sex masculin din judeţul Hunedoara, în vârstă de 28 de ani, 30 de ani, respectiv 52 de ani, aflaţi în stare de reţinere, pentru săvârşirea infracţiunii furt calificat prev. de art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. b) şi d) alin. (2) lit. b) din Codul penal cu aplicarea art. 77 lit. a) din Codul penal, doi dintre aceştia săvârşind fapta în stare de recidivă postexecutorie. Din probele administrate în cauză rezultă bănuiala rezonabilă că, în noaptea de 07.01.2025, în jurul orei 01:00, cei trei inculpaţi, au escaladat gardul împrejmuitor al locuinţei persoanei vătămate de sex feminin în vârstă de 73 de ani, situată în mun. Aiud, jud. Aiud, în timp ce aceasta se afla la domiciliu, după care au pătruns în locuinţă prin forţarea uşii de acces, de unde au sustras mai multe bunuri (parfumuri, bijuterii confecţionate din aur şi argint) şi o sumă de bani, cauzând un prejudiciu total în cuantum de 20.560 lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.
Arestați preventiv pentru 30 de zile
Cei trei hunedoreni au fost prezentați astăzi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Aiud care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.
“Punerea în mişcare a acţiunii penale şi formularea propunerii de luare a măsurii arestării preventive sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşirii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot in nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.
Actualitate
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei tinere, în vârstă de 24 de ani, plecată de la domiciliul său, din comuna hunedoreană Sântămăria -Orlea.
Oamenii legii au fost sesizați de concubinul tinerei care le-a spus că aceasta ar fi plecat de acasă, în urmă cu două zile.
„Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată, în data de 08 ianuarie a.c., de un bărbat în vârstă de 46 de ani despre faptul că Muntean Roxana -Lăcrămioara (foto), concubina sa, a plecat de acasă. În urma primelor verificări, polițiștii au stabilit că femeia de 24 de ani ar fi plecat de la domiciliul său din comuna Sântămăria-Orlea în data de 06 ianuarie a.c., în jurul orei 13:00. La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare argintiu-verde, blugi de culoare neagră, ghete de culoare neagră. În continuare se fac cercetări și verificări în vederea stabilirii tuturor datelor necesare identificării acesteia”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Tânăra dată dispărută are o înălțime de 1,60 m, o greutate de aproximativ 46 kg, păr brunet, lung, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea femeii dispărute, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 19 ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei