Connect with us
Data: 05/04/2025
.

Actualitate

Un refugiu nou va fi construit în zona Vârful Cârja, după 123 de ani

Publicat

pe

A fost construit în anul 1897 în apropierea Vârfului Cârja, din Masivul Parâng, însă de atunci nu au mai fost făcute investiții majore aici. Este vorba despre refugiul montan amplasat în zona Vârful Cârja, la aproximativ 2.400 metri altitudine. Acum, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara va aloca fondurile necesare pentru construirea unui nou refugiu, ce va fi amplasat într-o altă zonă din apropiere.

Refugiul montan de la Cârja are o capacitate de opt locuri, însă, în caz de nevoie, pot încăpea și 15-20 de oameni, asta doar dacă stratul de zăpadă nu este prea mare. Când ninge foarte mult, adăpostul abia mai poate fi zărit. Din păcate, acest refugiu este aproape distrus, din cauza timpului care și-a pus amprenta asupra lui, dar și din pricina faptului că nu au mai fost făcute investiții aici. Acum, după 123 de ani de când a fost construit acest refugiu, autoritățile județene iau în calcul, la solicitarea salvamontiștilor, amenajarea unui adăpost montan nou.

„Noi am solicitat amenajarea a două refugii montane, unul în Retezat, între Lacul Scărișoara în Retezatul Mic și Munții Țarcu, unde nu a existat niciodată un adăpost. Aici este necesară amenajarea unui refugiu, pentru că traseul și distanța este una destul de mare, iar turiștii au nevoie de un adăpost în caz de ceva. Cea de-a doua propunere a fost la Cârja, acolo unde actualul refugiu a fost construit în anul 1897. Aici, din câte am discutat cu reprezentații C.J., se vor aloca bani pentru amenajarea unui adăpost nou-nouț, care va fi amplasat într-un alt loc, dar tot în apropierea Vârfului Cârja. Turiștilor le este de maxim folos un astfel de refugiu, pentru că, în munte, oricând poate interveni ceva neprevăzut”, a precizat Ovidiu Bodean, șeful Seviciului Public Județean Salvamont Hunedoara.

Consiliul Județean va aloca bani pentru noul refugiu

Refugiul din apropierea Vârfului Cârja, din Masivul Parâng, va fi reamenajat, cel puțin asta susține administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

„Vor veni acum la buget, care va fi aprobat, cred că în 21 februarie, o anumită sumă de bani pentru a reface refugiul de la Cârja. Cred că acesta va fi amenajat în altă parte. Trebuie refăcut acest refugiu. Chiar am avut o discuție, personal, cu Ovidiu Bodean, șeful Seviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, în cadrul căreia mi-a spus că unde se află actualul refugiu, este zăpadă tot timpul. Din cauza cantității mari de zăpadă de aici, tot timpul se acoperă refugiul și, practic, nu prea poate fi folosit de turiști. Ovidiu Bodean a găsit deja o altă locație, unde să fie amenajat noul refugiu. Noi, Consiliul Județean, vom cuprinde ca investiție un nou refugiu în Masivul Parâng, în apropiere de Vârful Cârja”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Cârja este un vârf montan din Munții Parâng, având o altitudine de 2.405 metri. Accesul pe vârf se poate face dinspre Parângul Mic (capăt telescaun) sau dinspre vârful Stoinița (Sud) pe traseul de creastă. La poalele sale, înspre Nord, se găsește un mic refugiu de piatră.

Advertisement

Actualitate

Parcul Național Retezat promovează habitatele forestiere în „Luna Pădurii”

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Parcului Național Retezat invită publicul să descopere habitatele forestiere de interes comunitar de pe teritoriul ariei protejate, în cadrul evenimentelor dedicate „Lunii Pădurii”. Informațiile detaliate despre aceste ecosisteme pot fi accesate pe website-ul oficial retezat.ro.

Unul dintre habitatele remarcabile ale parcului este 9180 – Păduri de Tilio-Acerion*, întâlnit pe versanți abrupți, grohotișuri și ravene. Aceste păduri rare se dezvoltă pe terenuri stâncoase și umbrite, în zone greu accesibile, oferind adăpost unei faune diverse, care include nevertebrate, amfibieni, reptile, păsări și mamifere mici. Datorită biodiversității ridicate și prezenței unor specii endemice și rare, acest habitat este considerat prioritar la nivel european.

Pădurile de stâncării joacă un rol esențial și ca refugiu pentru mamifere mari, reprezentând adevărate „insule” de diversitate într-un peisaj forestier mai uniform.

Parcul Național Retezat face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, având un rol esențial în conservarea patrimoniului natural al României.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hala „Obor” din Hunedoara, închisă temporar pentru igienizare

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Hunedoara a anunțat faptul că hala „Obor” va fi închisă duminică, 6 aprilie, pentru desfășurarea unor lucrări de igienizare, care includ dezinsecție, dezinfecție și deratizare.

Pe durata acestor intervenții, platoul acoperit din spatele halei va rămâne deschis, permițând comercianților și clienților să își continue activitatea.

Începând de luni, 7 aprilie, Piața Obor își va relua programul normal de funcționare.

FOTO: PRIMĂRIA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Județul Hunedoara, sub cod galben de vreme rea

Publicat

pe

Redactat de

Meteorologii au emis o informare valabilă în intervalul 5 aprilie, ora 10:00 – 7 aprilie, ora 18:00, care anunță o serie de fenomene meteo severe ce vor afecta aproape întreaga țară.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, România va fi traversată de un episod de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizat prin precipitații mixte, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.

În această perioadă, vor fi averse ce pot aduce local cantități de apă cuprinse între 10 și 20 l/mp, iar izolat până la 30-40 l/mp. Ziua de sâmbătă se anunță deosebit de activă din punct de vedere meteorologic în jumătatea de nord a țării, unde sunt prognozate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și chiar grindină.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, valorile termice vor scădea semnificativ. Precipitațiile vor căpăta treptat caracter de lapoviță și ninsoare, mai întâi la munte, apoi și în zonele joase de relief. În special în regiunile montane și submontane, se va depune un strat consistent de zăpadă, estimat la 10–15 cm.

Vântul va sufla cu putere în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 40–50 km/h, iar în zonele înalte, la peste 1700 m altitudine, rafalele vor atinge 75–85 km/h, determinând viscol temporar. În acest context, Salvamont Hunedoara recomandă evitarea traseelor montane în următoarele zile.

Pe lângă informarea meteo generală, ANM a emis și o atenționare Cod Galben, valabilă începând de vineri, 5 aprilie, ora 15:00, până sâmbătă, 6 aprilie, ora 03:00. Vizate sunt regiunile Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, precum și zona montană. În aceste zone, vântul va sufla în rafale de 50–70 km/h, iar la munte va viscoli zăpada proaspăt depusă.

Advertisement

Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu minime ce pot coborî până la -7 grade Celsius. Se așteaptă brumă și îngheț la sol în mai multe regiuni ale țării.

Specialiștii atrag atenția că vremea se va menține deosebit de rece și instabilă și în prima parte a săptămânii viitoare. Autoritățile recomandă populației să urmărească buletinele meteo actualizate și să evite deplasările în zonele afectate, mai ales la altitudini mari.

FOTO: Salvamont Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate