Connect with us
Data: 25/07/2024
.

Actualitate - Eveniment

„Under_History”, ediția III, în weekend la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

Publicat

pe

Evenimentul „Under_History” se întoarce cu a treia ediție în acest weekend, 27 și 28 mai, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Începând cu ora 18:00, publicul este invitat să descopere istoria tatuajului prin mijloace inedite: de la ateliere interactive, și animații 3D, la instalații vizuale și muzică live. Intrarea la eveniment este liberă.

Ediția cu numărul trei a Under_History pune sub reflector istoria tatuajului, cea mai cunoscută tehnică de modificare corporală din toate timpurile, originară încă de la începuturile umanității. De la linii și puncte, la desene elaborate, tatuajul a purtat dintotdeauna semnificații aparte. Mereu însoțit de o poveste, istoria tatuajului ascunde de fapt și istoria credințelor și obiceiurilor noastre.

În cadrul evenimentului, publicul este invitat să participe la diferite ateliere. Călătoria începe cu Atelierul de Arheologie Experimentală, despre tehnica Tatuajului Arhaic, condus de dr. Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Marius Barbu este printre puținii cercetători care se ocupă cu arheologia experimentală în România. În cadrul evenimentului Under_History III acesta va realiza replici după instrumente arhaice de tatuat, va pregăti pigmentul pentru tatuaj și va reda modele de tatuaje specifice perioadelor străvechi.

În paralel cu atelierul de tatuaj arhaic, Under_History pregătește un Atelier Demonstrativ de Tatuaj Contemporan. Coordonat de artista Raluca Păsculescu din Deva, în cadrul acestui atelier, veți putea explora tehnicile contemporane de tatuaj. De la pregătirea uneltelor de tatuat și a suprafeței, la demonstrarea tehnicilor de tatuat folosite în zilele noastre, publicul va avea ocazia să testeze tehnica tatuajului și chiar să traseze primele linii și puncte.

Advertisement

În cadrul Under_History III, publicul va avea ocazia chiar să testeze practica tatuajului în cadrul atelierului de body painting, cu tatuaje temporare, coordonat de dr. Cristina Mitar, arheolog, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Atelierul fiind compus din două elemente, publicul va putea alege între testarea modelelor de tatuaje arhaice, cu motive tribale prin tehnica body painting sau va putea opta pentru modele de tatuaj contemporan aplicate prin tehnica water tattoo.

Noile media însoțesc experiența Under_History III. În cadrul evenimentului dr.fiz. Laurențiu Angheluță va prezenta o serie de reconstrucții 3D și animații ale celor două mumii tatuate descoperite pe teritoriul Europei: Ötzi, the IceMan și Prințesa de la Ukok. De asemenea, colectivele Astronaut Kru și duaR vor proiecta pe lapidarul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane imagini cu tatuaje contemporane realizate de artiștii tatuatori Raluca Păsculescu (Deva) și Robert (JackArt Tattoo București).

Evenimentul va fi completat de muzică live, alături de ROA și Șuie Paparude, două dintre cele mai prolifice trupe de muzică electronică din România, de artiști locali recunoscuți, precum Mofo și Pietonu, dar și de un proiect muzical electronic inedit, Voloka Soundsystem.

Sursa: Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Advertisement

Actualitate

Festivalul „Dac Fest – Sub semnul lupului”, în perioada 30 august – 1 septembrie 2024, la Măgura Uroiului

Publicat

pe

Redactat de

Ediția din acest an a celui mai renumit festival de reconstituire istorică de la noi din țară „Dac Fest – Sub semnul lupului”, va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2024.

Evenimentul, ce reunește, la Măgura Uroiului, lângă Simeria, numeroase trupe de reenactment din țară și din străinătate, dar și foarte mulți pasionați de istorie antică, ajunge în acest an la ediția a XIV-a.

Detalii despre programul și activitățile din cadrul evenimentului vor fi publicate în următoarele săptămâni.

Sursa foto: Festivalul Dac Fest/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

PNL Hunedoara a omagiat memoria lui Avram Iancu, pe Muntele Găina

Publicat

pe

Redactat de

Liberalii hunedoreni au omagiat și în acest an memoria lui Avram Iancu, la serbările tradiționale de pe Muntele Găina.

 

După slujba religioasă oficiată la peste 1400 de metri altitudine, reprezentanții Partidului Național Liberal Filiala Hunedoara, în frunte cu deputatul Vetuța Stănescu – președintele partidului, au depus o coroană de flori la monumentul lui Avram Iancu, în semn de omagiu față de lupta și sacrificiul Eroului Național de la nașterea căruia s-au împlinit anul acesta 200 de ani.

 

„În fiecare an, momentul omagial dedicat lui Avram Iancu de pe Muntele Găina ne aduce împreună pentru a comemora lupta și sacrificiile acestui mare erou al neamului nostru. La 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munţilor ducem mai departe și transmitem cu respect și recunoștință generațiilor următoare valorile și principiile pentru care Avram Iancu a luptat, menținând viu spiritul românesc și dorința de libertate. Să nu uităm niciodată de strămoșii noștri, de crezurile care i-au însoțit peste veacuri, pe cei care și-au pus viețile în slujba unui ideal, al unui crez. Eroi ca Avram Iancu vor rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a declarat deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara.

Advertisement

La manifestările organizate pe Muntele Găina a fost prezent și Călin Petru Marian, fiu al Țării Moților. „Țara Moților este „țara” sufletului meu, iar Avram Iancu este eroul nostru, al tuturor trăitorilor de pe aceste meleaguri încărcate de istorie. Pe Muntele Găina, acolo unde an de an, cu emoție, cinstim memoria și lupta Crăişorului Munților, sufletul nostru este și mai aproape de spiritul românesc. Alături de deputatul Vetuța Stănescu – președintele PNL Hunedoara și de colegii liberali am fost prezent și anul acesta – Anul Avram Iancu, la serbările de pe Muntele Găina și, în semn de pios omagiu, am depus o coroană de flori la Troița lui Avram Iancu, de la nașterea căruia s-au împlinit 200 de ani. Sunt fiu al acestor meleaguri și duc mai departe cu mândrie și credință valorile, idealurile și crezurile care i-au însoțit peste veacuri pe bravii noștri înaintași. Glorie eternă eroilor neamului românesc!”, a precizat Călin Petru Marian.

Organizată pe un platou montan situat la limita județelor Alba, Arad și Hunedoara, manifestarea etno-culturală de pe Muntele Găina a fost menționată prima dată în documente în anul 1816, dar tradiția ei se pierde în negura timpului.

 

Sursa foto: PNL Hunedoara/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Maeștri ai taragotului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, au urcat pe scenă la Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit, din nou, la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. De la eveniment nu putea să lipsească Pera Bulz, originar din localitate, unul dintre cei mai renumiți instrumentiști de la noi și printre puținii români care au primit titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”.

Sărbătoarea Taragotului” s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor solişti de valoare. Alături de mari maeștri ai taragului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, nelipsit de la această manifestare anuală desfăşurată la Vaţa de Jos, au mai urcat pe scenă, în faţa asistenţei numeroase, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară.

Astfel, i-au încântat pe cei prezenți maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Totpati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, Gabriel Demian, alături de interpreții invitați în recital Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu, Vlad Lință. De acompaniament s-a ocupat orchestra condusă de prof. Ionel Coza. Evenimentul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara/Facebook

Cu multă bucurie, am participat la „Sărbătoarea taragotului” de la Vața de Jos. Evenimentul cultural aflat la ediția a XII-a a adus pe scenă mari maeștri ai taragotului, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară. Spectacolul a fost pe deplin apreciat de publicul numeros prezent la această sărbătoare a cântecului popular românesc și a tradițiilor. (…) Vața de Jos este comuna natală a taragotistului Pera Bulz, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. Cu ajutorul taragotului, Pera Bulz a făcut cunoscută lumii întregi moștenirea culturală a Țării Zarandului”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

 

 

Advertisement

La festivalul emblematic din Vața de Jos a fost prezentă și deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, alături de alți colegi de-ai săi liberali. „Sunetul inconfundabil al taragotului a răsunat și anul acesta în inima stațiunii Vața, acolo unde virtuozi ai muzicii populare românești și-au dat întâlnire la Sărbătoarea Taragotului. Am asistat la un adevărat regal al taragotului, alături de păstrători ai folclorului autentic și mă bucur că această tradiție este continuată și transmisă din generație în generație. Am fost prezentă la Sărbătoarea Taragotului din comuna Vața alături de colegii din PNL Hunedoara și de locuitorii din această zonă care au arătat de fiecare dată respectul cuvenit păstrătorilor folclorului autentic” .

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos s-a aflat, anul acesta, la ediția a XII-a.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Vața de Jos.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate