Universitatea din Petroșani are încheiate parteneriate cu mai multe instituții de învățământ superior din alte țări din Europa și nu numai, conducerea acesteia având în plan și reluarea altor colaborări care s-au dovedit , de-a lungul timpului, fructuoase. Totul, cu scopul de a crește și mai mult, în mediul academic, gradul de vizibilitate al prestigioasei universități din Valea Jiului.
Trei mari universități din Polonia sunt noii parteneri ai instituției de învățământ superior din Valea Jiului. Rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, a declarat că, în urma unei vizite pe care a făcut-o, împreună cu prorectorul Roland Moraru, în a doua parte a lunii decembrie a anului trecut, în Polonia, au fost reluate câteva parteneriate cu universități din Cestohowa, Cracovia și Opole. “La Opole am semnat un acord ERASMUS cu rectorul Universității, acord care va contribui atât la schimburi de studenți cât și cadre didactice. Cu cei de la Cestohowa și Cracovia avem deja aceste schimburi, dar dorim să le amplificăm. Avem în toate domeniile astfel de parteneriate, de la inginerie și inginerie și management relațiile sunt cu cei de la Universitatea de Mine și Metalurgie din Cracovia și cu Cestohowa, iar în domeniul economic avem la Opole și Cestohowa”, a spus prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.
Acesta a mai precizat că se dorește amplificarea celorlalte parteneriate pe care universitatea le are încheiate cu alte universități din alte state. „Căutăm să participă la conferințe internaționale unde avem deja tradiție (…) tocmai în ideea de a ne face cât mai cunoscuți și a vedea care este stadiul pregătirii științifice a partenerilor din alte țări”, a mai adăugat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.
Potrivit rectorului, toate parteneriatele pe care Universitatea Petroșani le are încheiate “sunt fructuoase și solide”. „Ne bucurăm să avem parteneriate din ce în ce mai solide cu universitățile din Uniunea Europeană, în primul rând, și avem în plan dezvoltarea nu numai cu universitățile din Franța, Germania, Spania, Italia, ci și cu cele din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, Austria, în așa fel încât aceste parteneriate să ne facă nu numai mai vizibili, ci să ne aducă și un plus de cunoștințe”, a mai spus rectorul Universității din Petroșani.
Sprijin din partea unui diplomat
În plus, Universitatea din Petroșani se bucură și de sprijinul consulului Germaniei la Sibiu, care acordă un sprijin important în promovarea instituției de învățământ superior din Valea Jiului dincolo de hotare.
O mare vizibilitate mai aduc instituției de învățământ superior din Valea Jiului și simpozioanele organizate la Universitatea din Petroșani. Acestea sunt pregătite temeinic de studenții și cadrele didactice ale universității. “Avem tradiția, ca în fiecare an, în luna mai să organizăm simpozioanele studențești și această tradiție o continuăm și o dezvoltăm. La aceste simpozioane participă din ce în ce mai mulți studenți nu numai de la universitatea noastră, ci și din țară și este un prilej de a ne face cunoscuți în rândul studenților din România. Ne dorim ca studenții noștri să cunoască activitatea din alte centre universitare și am avut rezultate bune, studenții noștri au obținut premii la simpozioanele organizate în țară. Numele universității noastre se regăsește și în alte centre universitare și se regăsește pozitiv, chiar lăudabil”, a conchis prof. univ. dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.
A format specialiști „pe bandă rulantă”
Înființată în anul 1964, Universitatea din Petroșani este continuatoarea fostului Institut de Mine din „capitala” Văii Jiului, care și-a ales sorgintea, în anul 1864, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La ora actuală, prestigioasa instituție de învățământ superior funcționează cu trei facultăți: Facultatea de Mine, Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică și Facultatea de Științe.
Fostul Institut de Mine din Petroșani a beneficiat, încă de la început, de un corp profesoral de excepție, implicat în activitatea de cercetare, oameni cu o foarte bună pregătire științifică care i-a ridicat pe studenți la nivelul lor, pregătind specialiști cu recunoaștere națională și mondială. De precizat că,
din anul 1948 și până astăzi, la Universitatea din Petroșani au absolvit peste 40.000 de ingineri, subingineri, economiști, sociologi, matematicieni sau institutori. La Universitatea Petroșani se pregătesc peste 3.200 de studenți, masteranzi și doctoranzi, cu sprijinul unui colectiv de peste 140 de cadre didactice.