Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Urmaşii lui Einstein din Hunedoara „au fabricat sânge” şi „organe interne”

Publicat

pe

Elevii incluşi în campania “Descoperă” continuă experimentele inedite în laboratoare

Copiii s-au amuzat creând lichid vital artificial, dar au mai făcut şi alte teste prin care au acumulat informaţii ştiinţifice

Cei 60 de elevi din Hunedoara, implicaţi în campania „Descoperă”, împotriva abandonului şcolar, au continuat, pe parcursul lunilor care au trecut, să facă tot felul de experimente din ce în ce mai interesante, sub îndrumarea profesorilor inimoşi. Au învăţat de ce sunt fructele dulci sau acrişoare, au refăcut lanţul ADN din foarfeci şi sârmă, au aflat despre principiile inovării, dar „s-au jucat”, din nou, cu eprubetele, spirtierele şi alte ustensile folosite în laboratoarele de chimie, „fabricând sânge şi organe interne”. Ce-i drept, acest din urmă test a fost făcut în scop de amuzament, dar micii „chimişti” s-au ales cu informaţii importante din punct de vedere ştiinţific.

Lăsând la o parte adevăratele minuni pe care le-au inventat până acum (de la roboţei până la perne de aer ce te ridică în aer, pilotate de la sol) şi mulţimea de experimente pe care le-au derulat anterior, echipele de „biologi”, „fizicieni”, „informaticieni” sau „chimişti” din Hunedoara au făcut acum alte noi „probe” şi lucrează intens în laboratoare la crearea unor noi invenţii uimitoare

Lăsând la o parte adevăratele minuni pe care le-au inventat până acum (de la roboţei până la perne de aer ce te ridică în aer, pilotate de la sol) şi mulţimea de experimente pe care le-au derulat anterior, echipele de „biologi”, „fizicieni”, „informaticieni” sau „chimişti” din Hunedoara au făcut acum alte noi „probe” şi lucrează intens în laboratoare la crearea unor noi invenţii uimitoare

Pentru prepararea sângelui artificial, sub îndrumarea profesoarei Andreea Tripa, copiii au folosit un sfert de ceaşcă de sirop de porumb, în care au pus un colorant alimentar roşu sau de altă culoare. „Pentru ca „sângele” să fie un pic mai consistent şi să aibă o culoare închisă, au mai adăugat praf de cacao. Pe de altă parte, “sângele” închegat fosforescent, se fabrică după o altă „reţetă”, pe care o explică dascălul care îi coordonează pe elevi. „Se pune un plic de gelatină la înmuiat timp de 10 minute în puţină apă tonică Quinley. Se încălzeşte, apoi, pe baie de aburi gelatina înmuiată, iar, pe urmă, se pune pe pervaz, la rece, pentru ca gelatina să se întărească. Datorită chininei de apa tonică, aceasta va străluci pe întuneric, dacă va fi expusă razelor UV”, arată profesoara Andreea Tripa. Aceasta mai spune că prepararea “organelor interne” (artificiale) este o joacă de copii, pentru cine are la îndemână substanţele necesare, la care se adaugă puţină pricepere. „Reţeta” presupune amestecarea într-un vas a două linguriţe de amidon, cu patru linguriţe de apăşi câteva picături de colorant, plus o jumătate de linguriţă de cacao. Apoi, compoziţia obţinută se modelează cu mâna, în forma dorită.

BIOLOGIE MOLECULARĂ: lanţul ADN din… foarfeci şi sârmă

Un alt experiment inedit a fost făcut de copii în laboratorul de biologie, al profesoarei Claudia Damian, acolo unde, elevii, ajutaţi de carton colorat, foarfeci şi sârmă, au reprodus chiar ei lanţul ADN. De asemenea, tot la atelierele de biologie copiii au aflat că, pe măsură ce îmbătrâneşte, organsimul uman secretă din ce în ce mai puţine enzime digestive. De asemenea, ei au testat şi glucoza în lapte, cu şi fără lactază adăugată. De ce a fost foarte important un asemenea experiment? Pentru că elevii au aflat, astfel, cum ajută enzimele la digestia alimentelor, dar şi ce este intoleranţa a lactoză, întâlnită la foarte mulţi dintre adulţii afro-americani, mexicani, evrei şi americani. În plus, copiii au învăţat despre diferitele tipuri de reproducere la plante şi au aflat că, înainte de coacere, fructele care conţin acizi organici şi tanin, primesc de la aceste substanţe gustul acrişor şi astringent. “La maturizarea sau coacerea fructelor cărnoase se acumulează amidonul, care apoi se transformă în fructoză, glucozăşi zaharoză, dând gustul dulce al fructelor”, a explicat profesoara de biologie. “De asemenea, copiii au fost suprinşi să afle – adaugă profesoara Claudia Damian – că încă de la naştere o fetiţă are în jur de 400.000 – 500.000 de folicui ovarieni, dar cea mai mare parte a acestor foliculi degenerează, doar 300 sau 400 urmând a ajunge la maturitate în perioada fertilă a femeii adulte”.

Advertisement

Atelierele-de-info-fizica---prof.-Mircea-NistorO altă grupă de copii, dintre cele coordonate de profesoara de biologie Dalia Molnar, s-a ocupat de extragerea şi separarea pigmenţilor din petalele florilor, urmărind „hărnicia” pigmenţilor şi modul în care aceştia „migrează” pe hârtie. Tot în atelierul de biologie al profesoarei Dalia Molnar, micuţii au putut observa la microscop cloroplastele (plastide verzi, fotosintetizatoare, care se regăsesc în plantele verzi) şi cromoplastele (plastide galbene, portocalii sau roşii, care se regăsesc în petalele sau chiar în rădăcinile plantelor).

Cum să înozi un os, oxizii şi “semaforul” plastidelor

De departe, unul dintre cele mai interesante experimente pe care copiii beneficiari le-au făcut a fost acela prin care au reuşit să evidenţieze compoziţia chimică a oaselor. Pentru aceasta profesoara coordonatoare a le-a pus la dispoziţie fragmente de oase de peşte, care au fost arse. “Am cântărit osul înainte de calcinare, iar acesta avea 0,33 de grame. Apoi, am ţinut în flacără bucata de os, care a răspândit un anumit miros, iar din os a curs puţină grăsime. După ce osul a ars, l-am cântărit din nou, iar acesta avea doar 0,14 grame”, a explicat eleva Paula Mihorian.

În baza acestui experiment, copiii au putut să constate că, prin ardere, osul a pierdut mai mult de jumătate din greutatea sa, ceea ce demonstrează că o jumătate din masa osului era reprezentată de substanţă organică. Mai mult, osul calcinat, deşi îşi păstrează forma, devine fragil şi se fărâmiţează cu uşurinţă. În plus, copiii au încercat evidenţierea elsticităţii oaselor. Pentru aceasta, un os de pasăre a fost ţinut mai multe ore în benzină. Pe urmă, pentru dizolvarea substanţelor minerale din os, acesta a fost introdus într-o soluţie de acid clorhidric şi lăsat “la înmuiat” timp de 24 de ore. După acest interval, deşi forma osului s-a menţinut, acesta a devenit flexibil, aşa că a putut fi îndoit, ba mai mult, osul chiar înodat (!). Tot elevii profesoarei Claudia Damian au învăţat, în timpul atelierelor de biologie, o mulţime de lucruri noi despre respiraţie şi cum poate fi demonstrată mecanica respiratorie cu ajutorul aparatului Donders.

„Producătorii” de animaţie, dintr-a şaptea

Ateliere-biologie---prof.-Claudia-Damian-(1)Şi la atelierele de informaticăşi fizică, pe care le susţine profesorul Mircea Nistor, s-a muncit pe brânci. S-a făcut o recapitulare serioasă: principiul inerţiei, principiul fundamental al mecanicii clasice, forţa, legile frecării, forţa elastică, forţa de tensiune, dar şi subprograme predefinite, tipuri şi structuri de date, fişiere text, tipuri de acces, funcţii, lecturi grafice şi vectori în plan. În plus, pentru a continua partea aplicată, care le place copiilor atât de mult, elevii profesorului Mircea Nistor s-au apucat de realizarea unui ceas digital cu alarmă multiplă, dar au încercat şi realizarea de osciloscoape cu Arduino. În celelalte ateliere, la informatică, elevii lucrează în limbajul PHP, învăţând să genereze tabele sau făcând animaţie computerizată. Elevii din grupa de gimnaziu au învăţat să folosească instrumentul „bone tool”, care dă animatorilor un mod automat de calculare. Copiii au putut să creeze un desen şi să mişte figurile, generând chiar ei astfel primele variante de animaţie. „Informaticienii”, coordonaţi de profesoarele Teodora Petraşşi Diana Maria Muscalagiu, au învăţat câte ceva şi despre utilizarea programului Adobe Flash, în timp ce elevii profesorului de fizicăşi informatică, Mircea Nistor, au studiat „Sketchup”, o suită de aplicaţii pentru crearea de design profesional, vizualizare şi comunicare.

Principiile inovării, scutul Terrei împotriva dezastrului!

Advertisement

Elevii profesorului Mircea Nistor au avut ocazia, în ultimele două săptămâni, să discute şi despre poziţionarea noastră, ca pământeni, în faţa unui Univers incredibil de vast şi de violent. Copiii au avut ocazia să discute despre evenimentul cosmic de la Celiabinsk şi au aflat că asemenea incidente nu sunt chiar atât de rare precum am crede. „Norocul nostru este că planeta este aproape nelocuită!”, explică profesorul Mircea Nistor. „Practic, deşi pare incredibil, toată populaţia planetei ar încăpea, dacă ar fi adunată aşa… ca la un concert… pe un perimetru de câteva zeci de kilometri, să zicem: între Hunedoara şi Brad. Pentru că, trebuie săţinem cont, oceanele ocupă aproape trei sferturi din suprafaţa planetei, în timp ce uscatul este majoritar nelocuit. Vorbim aici despre zone deşertice, de junglă, zone arctice sau despre munţi de altitudini impresionante. În viitor, marile puteri economice vor încerca să monitorizeze spaţiul cosmic, astfel încât să nu mai fim descoperiţi, în ceea ce priveşte ameninţările meteoriţilor. Canadienii au lansat, chiar zilele acestea, NEOSSAT, primul satelit-santinelă, dedicat detectării şi urmăririi asteroizilor. Primul principiu al inovării despre care le-am vorvit copiilor, segmentarea, ar putea fi folosit pentru înlăturarea riscului unui cataclism, în cazul în care Pământul ar urma să fie lovit de un asteroid. Acesta ar putea fi „fărâmiţat”, astfel încât efectele unei coliziuni să nu fie dezastruoase. Sau, o mulţime de sateliţi mici ar putea „patrula”, pentru a observa potenţialele riscuri care ne aşteaptă în anii următori. Încerc, astfel, să îi învăţ pe copii să pună chiar ei în aplicare principiile inovării şi să îşi pună mintea la contribuţie, pentru că fiecare dintre ei ar putea veni, la un moment dat, cu o idee genială”, a declarat profesorul de info-fizică.

[notification type=”standard”]

Campanie pentru prevenirea abandonului şcolar

„Descoperă” este campania prin care 60 de copii din Hunedoara sunt sprijiniţi să înveţe experimental ştiinţele (fizică, biologie, chimie, informatică) în laboratoare dedicate, prin intermediul Asociaţiei „APAC” Hunedoara. Campania are ca grup–ţintăpe elevii dezavantajaţi din Hunedoara, cunoscută ca zonă cu şomaj ridicat, venituri mici şi familii destrămate după plecarea multor părinţi în străinătate, la muncă. Astfel, „Descoperă” doreşte ca, prin laboratoarele sale, să-i atragă pe copii la şcoalăşi să prevină abandonul. Campania se derulează pe parcursul a trei ani, cu începere din septembrie 2010, şi face parte din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români”, fiind finanţată de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, şi de Guvernul României. Ea include activităţi de recuperare şcolară (acolo unde este cazul) pentru 60 de copii, proveniţi din familii cu venituri mici sau dezorganizate, cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, învăţarea experimentală a ştiinţelor (fizică, biologie, chimie şi informatică), dar şi excursii şi tabere tematice, precum tabăra de astro-fizică.

[/notification]

Advertisement

 

Actualitate

Hunedoara sărbătorește Ziua Națională a României cu un program festiv divers

Publicat

pe

Redactat de

Ziua Națională a României va fi celebrată în Hunedoara printr-o serie de evenimente speciale, menite să aducă împreună comunitatea locală și să marcheze acest moment de sărbătoare națională. Indiferent de vreme, autoritățile locale îi invită pe hunedoreni să participe la activitățile organizate pe 1 Decembrie.

Ceremonii și evenimente culturale

Manifestările debutează la ora 11:00, în Parcul din Centrul Istoric, cu o ceremonie oficială dedicată Zilei Naționale. La ora 16:00, iubitorii de artă sunt așteptați la Galeria de Arte, unde va fi vernisată expoziția „Sub semnul revelației”, însoțită de lansarea cărții „Brâncuși”, scrisă de Pavel Șușară. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Episcopia Devei și Hunedoarei și Asociația Culturală BASM.

Iluminatul festiv și spectacol folcloric

Seara continuă cu aprinderea oficială a iluminatului de Crăciun, la ora 17:45, în fața Casei de Cultură. Atmosfera festivă va fi completată de spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Hațegana, care va avea loc la ora 18:00, în Sala Mare a Casei de Cultură – Centrul Cultural Corviniana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Porți deschise la Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică

Advertisement

De Ziua Națională, două dintre cele mai iubite atracții ale orașului își deschid porțile pentru vizitatori, oferind acces gratuit. Castelul Corvinilor va putea fi vizitat între orele 09:00 și 17:00, iar Grădina Zoologică între orele 10:00 și 17:00.

O invitație pentru toți hunedorenii

Primăria Hunedoara îi încurajează pe locuitori să ia parte la aceste momente speciale, dedicate spiritului de unitate și bucuriei colective, care marchează începutul festiv al iernii și al sărbătorilor de Crăciun.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Două noi proiecte ale administrației din Pestișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţăşi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel, trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondateVăii Mureșului.

Selectați pentru finanțare

În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Și pe viitor sunt șanse foarte mari ca acest grad de confort al locuitorilor din Pestișu Mic să continue să crească, administrația publică din comună primind, recent, o veste bună în acest sens. A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, care, de luna trecută a început un nou mandat de edil – șef al acestei așezări.

Specific zonelor rurale

Pentru administrația publică locală din Peștișu Mic, dar și pentru cetățenii comunei a mai venit o veste bună. Este vorba despre un proiect specific pentru localitățile din mediul rural, depus de administrația din Pestișu Mic, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și care a fost inclus pe lista finală a celor selectate de către autoritățile centrale competente. A fost publicată Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă”, a spus primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Reforma statului și reforma clasei politice, prioritare pentru PNL!

Publicat

pe

Redactat de

Alegerile parlamentare de duminică sunt cruciale pentru viitorul nostru. Acum nu mai este vorba despre partide, ci despre țara noastră. Votul pentru PNL este votul pentru România modernă.

Biroul Politic Național a probat azi în unanimitate pachetul de măsuri reformatoare, propuse de președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. Acestea vor fi suspuse spre aprobare următorului parlament în primele 6 luni de mandat.

PNL urmărește 4 direcții: reforma clasei politice, reforma statului, reguli bune pentru un stat de încredere, economie și dezvoltare.

Reforma clasei politice

Fără reforma lumii politice nu se poate realiza reforma statului.
PNL își asumă reforma clasei politice:
• Reducerea numărului de parlamentari la 300, ținând cont și de reprezentarea minorităților
• Reducerea subvenției pentru partidele politice, între anii electorali
• Limitarea cheltuielilor din campanie decontate și în costuri per vot și stabilirea unui plafon de costuri per vot
• PNL asumă drept criterii de promovare internă rezultatele și profesionalismul
• Reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari (nr de cabinete, vile de protocol)

Reforma statului

PNL propune reforma statului:
1. Reforma administrației centrale:
• În administrația centrală, reducem numărul de ministere și agenții
• Comasarea serviciilor deconcentrate
Specialiștii vor rămâne, șefii vor fi mai puțini, iar structurile piramidale ineficiente vor fi reduse.

Advertisement

• Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%. Regula de maximum 2 secretari de stat/minister și maximum 3 la ministerele mari
• Audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și pentru companiile de sta în primele 6 luni ale anului viitor
• Eliminăm sinecurile. Punem preț pe eficiență și rezultate.
Nimeni nu trebuie să ocupe un post de conducere decât dacă este competent și face ceva pentru banii pe care îi primește.

2. Debirocratizare, simplificare, dereglementare
• Comasarea autorităților de reglementare
• Anularea sau simplificarea reglementărilor
• Digitalizare și interconectarea bazelor de date
• Transfer de competențe în teritoriu între instituțiile statului

3. Descentralizare și creșterea eficienței administrației publice locale
Trebuie să mutăm decizia spre autoritățile locale. O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități și dintr-un efort colectiv în fiecare localitate.
• Transfer de competențe, active și responsabilități către autoritățile locale
• Reorganizarea administrativă sau primării organizate mai eficient
• Primăria trebuie să fie un factor de dezvoltare pentru comunități, iar primarul un manager.
• Finanțarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficiență și cofinanțare din partea autorităților locale

Totodată, Partidul Național Liberal vine cu reguli bune și clare pentru a pune bazele unui stat de încredere:

1. Analizarea reglementărilor din toate domeniile în așa fel încât să genereze comportamente corecte
2. Creșterea vârstei de pensionare la magistrați
3. Accces corect în serviciile publice (concursuri corecte/ dimensionarea corectă a muncii)
4. Eliminarea inechităților sociale
Nu guvernul schimbă o țară, ci oamenii. Guvernul creează condiții pentru ca oamenii și companiile să schimbe țara. Asta înseamnă o țară de încredere, în care tinerii rămân.

Sunt trasate linii directoare și în ceea ce privește economia și dezvoltarea

1. Continuarea susținerii marilor investiții.
Investițiile urmează infrastructura. PNL susține proiectele mari de infrastructură. Nu vom putea dezvolta o zonă săracă fără o cale de acces. Investițiile străine se opresc cel mai aproape de graniță pentru că nimeni nu vrea să meargă unde nu sunt drumuri.

Advertisement

2. Predictibilitate în reglementările fiscale și susținerea cotei unice
3. Program integrat pentru creșterea producției agricole românești:
– productivitate mai bună prin irigații, întreținerea canalelor și acumulărilor de apă
– procesare, depozitare, ambalare
– cadastrare și diversificarea producției agricole
– sprijinirea certificării produselor tradiționale și agricole

4. Program pentru susținerea exporturilor
– Ajutoare de stat prioritizate pentru tehnologiile noi și pemtru companiile axate pe exporturi
– Susținerea firmelor românești ce pot deveni campioni regionali

5. Susținerea companiilor de tehnologie, a cercetării aplicate și obținerea de brevete

CMF 11240002

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate