
Reabilitarea DN 66 a dat „nas în nas” cu istoria
Vase ceramice, obiecte din bronz sau bijuterii din secolele I şi II au ieşit la iveală în urma lucrărilor de reparaţii la şosea
Vestigii ale unei civilizaţii vechi au fost descoperite în zona Defileului Jiului. Totul a fost posibil odată cu începerea lucrărilor de pe artera rutieră ce leagă Petroşaniul de Târgu Jiu.
Locul în care s-au făcut descoperirile a fost preluat acum de responsabili de la Muzeul Judeţean Gorj, care efectuează săpături arheologice în zona DN 66. În acest loc există un Castru Roman pe raza localităţii Bumbeşti-Jiu.
Şantierul a fost preluat de arheologi
Urmele unor aşezări umane au fost descoperite recent de către muncitorii care efectuau lucrări la Drumul Naţional 66, Târgu Jiu – Petroşani. În acel loc, în urma săpăturilor s-au găsit obiecte de mare valoare din secolele I şi II după Hristos. „Săpăturile au scos la iveală obiecte importante, vase ceramice, lucruri din bronz, mărgele, sticlă, dar şi fragmente ceramice de cărămizi romane. Aceste obiecte vor intra, desigur, în patrimoniul Muzeului Judeţean Gorj“, a spus Dumitru Hortopan, directorul muzeului.
În acest moment, pentru continuarea lucrărilor la DN 66 este nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii, dar, deocamdată, şantierul a fost preluat de arheologii care fac acum săpături.
Sectorul de drum cuprins în proiectul de reabilitare al DN 66, între Petroşani şi Târgu Jiu, are 32 de kilometri, iar costul reparaţiilor se ridică la 185 de milioane de lei.