
Întrecere pe ultima sută de metri
Reşedinţa judeţului Hunedoara se „bate” cu alte 19 localităţi din ţară într-o întrecere naţională de colectare selectivă a deşeurilor
„Bătălia” pentru titlul de „Oraşul Reciclării” a intrat pe ultima sută de metri. Competiţia iniţiată de Eco-Rom Ambalaje, în care s-au înscris 20 de oraşe din ţară, printre care şi municipiul Deva, se încheie la finele acestei luni.

Întrecerea între oraşe, care a debutat la începutul lunii septembrie, anul trecut are ca scop stimularea interesului pe care administraţiile locale, prin intermediul serviciilor de salubrizare din subordine sau partenere, îl acordă colectării selective a deşeurilor din ambalaje şi creşterii cantităţii de gunoi colectat separat de la populaţie şi agenţi economici.
Obiectivul principal: premiul cel mare…
Administraţia care va colecta selectiv cea mai mare cantitate de deşeuri de ambalaje şi care va avea un astfel de sistem de calitate accesibil populaţiei, va primi titlul de ,,Oraşul Reciclării” şi marele premiu. Potrivit organizatorilor, aceasta va fi un spaţiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn, cu locuri de relaxare, mese, suporturi pentru biciclete, grătare, ecran de proiectat filme, zone de iluminat şi utilităţi numai bune pentru activităţile de recreere în aer liber.
… dar şi educarea cetăţenilor
Dacă municipiul Deva va câştiga acest concurs, depinde şi de locuitorii săi care sunt invitaţi să colecteze selectiv deşeurile. La dispoziţia acestora, au fost poziţionate în diverse locuri din oraş peste 260 de pubele de culoare galben, albastru sau verde inscripţionate pentru fiecare material în parte. „Prin buna colaborare pe care o avem cu operatorul de salubritate din Deva credem că vom reuşi să-i sensibilizăm pe locuitori şi să-i angrenăm în acest concurs inedit pentru ca în final Deva să primească titlul de „Oraşul Reciclării”. Pe de altă parte, ne dorim ca această competiţie să reprezinte un pas important pentru conştientizarea problemelor legate de mediu, despre cât de mult rău fac pet-urile sau alte gunoaie nedegradabile aruncate la întâmplare. Ne mai dorim ca fiecare dintre noi să înţeleagă importanţa colectării selective a ambalajelor, a refolosirii şi reciclării lor, pentru ca în final să rezulte produse noi de care să ne putem folosi fără a mai fi nevoiţi să sacrificăm, de exemplu, pădurile pentru a obţine hârtie”, spune Melania Iscru, consilier în cabinetul primarului municipiului Deva.