Actualitate
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?

Bugetul de stat al României pentru anul în curs a fost adoptat recent. Printre obiectivele propuse la finanțare se numără și baze sportive, respectiv stadioane, săli polivalente, bazine de înot, patinoare sau centre multifuncționale.
Pe lista obiectivelor semnificative prioritizate
Conform celor de la ProSport, în contextul investițiilor realizate prin Compania Națională de Investiții (CNI), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a prezentat, încă de la finalul lui 2024, lista obiectivelor semnificative prioritizate pentru anul în curs. Astfel, MDLPA va primi, după ce va fi parcurs, până pe data de 17 februarie, circuitul de avizare, iar, apoi, aprobarea în ședință a Executivului a Hotărârii Guvernamentale, sume pentru “încheierea în anul 2025 de către Compania Națională de Investiții „C.N.I.”- S.A. a angajamentelor legale aferente procedurilor de achiziție publică derulate până la sfârșitul anului 2024, precum și procedurilor de achiziție publică care se finalizează în anul 2025 și care au ca obiect proiecte de investiții finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social”, așa cum citează sursa mai sus menționată dintr-o Hotărâre de Guvern. Printre aceste obiective sportive, 15 la număr, s-ar afla și Complexul Sportiv Corvinul din Hunedoara.
Există termen de finalizare, dar nu și bani
Dacă problema alocării banilor este, însă, sub semnul întrebării, termenul de finalizare al noului stadion din Hunedoara a fost stabilit, acesta fiind 31 iulie 2027. În teorie acest termen ar putea fi respectat. Astfel, dacă finanțarea va fi certă, atunci stadionul actual urmează a fi demolat, cu fonduri de la bugetul local al Hunedoarei, precum și de la Consiliul Județean, așa cum anunța municipalitatea de pe Cerna cu ceva timp în urmă. „Noul stadion care se doreşte a fi ridicat în municipiul Hunedoara prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii va avea 10.500 de locuri dispuse pe două „inele”, parcare subterană, două căi de acces rutier, mai multe zone pietonale şi toate facilităţile unei astfel de construcţii, la standardele actuale. El va fi ridicat pe amplasamentul actualei arene din Hunedoara. Cheltuielile de demolare a vechiului stadion vor fi suportate de Primăria municipiului Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara”, se arată în respectivul comunicat. Mai mult, bun cunoscător al fenomenului fotbalistic, primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, declara, în vara anului trecut, că nu se va trece la demolarea stadionului actual până când cel nou nu va avea finanțarea aprobată. În paralel cu demolarea ar trebui să se deruleze faza de proiectare, cu o durată de șase luni, iar apoi să fie predat amplasamentul către CNI, care îl va transmite câștigătorului licitației pentru construire. Termenul prevăzut pentru construcție este de 22 de luni. Ținând cont, însă, de istoricul respectării termenelor, întârziat, de cele mai multe ori, de procedurile birocratice, finalizarea noului stadion din Hunedoara, dacă se vor aloca și banii aferenți, ar putea întârzia.
Actualitate
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vizită de lucru în județul Hunedoara. „Aproape patru miliarde de lei – investiții în zootehnia din România”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin – Ionuț Barbu, s-a aflat, vineri, într-o vizită de lucru în județul Hunedoara, la invitația președintelui Consiliului Județean, Laurențiu Nistor. După o întâlnire la sediul CJ Hunedoara, în cadrul căreia s-a discutat despre proiectele de dezvoltare agricolă și sprijinul de care au nevoie fermierii hunedoreni, oficialul guvernamental s-a deplasat la o fermă de bovine din Țara Hațegului. De asemenea, ministrul a participat la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din județul Hunedoara, unde s-au dezbătut provocările și oportunitățile din mediul rural.
Unul dintre obiectivele din cadrul agendei deplasării demnitarului a inclus vizita la o fermă de bovine din satul Peșteana, de lângă Hațeg, unde ministrul Agriculturii a anunțat că fermierii din sectorul zootehnic vor beneficia de noi măsuri de sprijin, sub forma unor scheme de ajutor de stat pentru creșterea animalelor.
“Aproape patru miliarde de lei – investiții în zootehnia din România. Deschidem noi investiții prin scheme de ajutor de stat în sectorul de porc, sectorul de pasăre, dar și vacă de lapte și vacă de carne. Sprijinul este de 65 la sută cu 35 la sută, 65 la sută de la bugetul de stat, 35 la sută reprezintă cofinanțarea fermierilor, dar acolo unde acționarii au vârsta de sub 41 de ani și dețin 51 la sută din această exploatație sprijinul este de 80 cu 20 – 80 la sută de la bugetul de stat și 20 la sută contribuție proprie. Complementar, tot pentru zootehnie am reușit să conving statele importante din Uniunea Europeană, astfel încât, după 20 de ani de la aderare, să putem finanța animalele de reproducție cu fonduri europene pentru a dota aceste ferme pe care le-am finalizat în sectorul de porc cu scrofițe, dar și fermele pe care le vom finaliza prin proiectele pe fonduri europene, dar și prin schemele de ajutor de stat prin juninci de lapte și juninci de carne”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Întâlnire cu primarii hunedorenii
Oficialul MADR a afirmat că este o mândrie să vadă ferme românești puternice care integrează producția vegetală în zootehnie, apoi producția în procesare pentru a obține produse alimentare de calitate pe care le comercializează în lanțuri de magazine proprii și nu numai. „Pentru a duce mai departe tradițiile românești avem nevoie de comunități bine dezvoltate în sectorul rural și le-am transmis primarilor din Hunedoara cu care m-am întâlnit că știu că împreună putem implementa în continuare proiecte importante pentru dezvoltarea satului românesc!”, a mai transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
În încheierea deplasării sale în județul Hunedoara, ministrul a participat la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din județul Hunedoara, eveniment în cadrul căruia s-au dezbătut provocările și oportunitățile din mediul rural. “Îi mulțumesc domnului ministru pentru vizita sa și pentru implicarea de care dă dovadă, precum și pentru sprijinul constant acordat agriculturii și dezvoltării rurale. Județul Hunedoara are un potențial agricol considerabil, iar colaborarea dintre autoritățile locale și guvern este necesară pentru a asigura fermierilor condiții mai bune de muncă și dezvoltare”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Sursa foto: Nistor Laurențiu – Președintele Consiliului Județean Hunedoara/Facebook
La Adunarea Generală a Asociației Comunelor a participat și deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu. “Le-am transmis primarilor prezenți tot sprijinul meu în demersurile lor pentru dezvoltarea satului românesc, dar și convingerea că doar prin dialog și colaborare putem construi lucruri durabile. Lucrurile bune se fac împreună, cu seriozitate, viziune și respect pentru oamenii care ne-au ales. Salut prezența la eveniment a domnului Florin Barbu, ministrul agriculturii, alături de care îmi propun să susțin măsuri concrete pentru dezvoltarea mediului rural, precum și a domnului Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara. Împreună, rămânem aproape de comunități, pentru o Hunedoara puternică și bine reprezentată!”, a transmis parlamentarul liberal hunedorean.
Actualitate
Un hunedorean, ca și calificat la mondialele de fotbal

Până a afla dacă echipa națională de fotbal a României va fi prezentă pentru prima oară din 1998 încoace la un Campionat Mondial (CM) de fotbal va mai trece ceva vreme. Pe de altă parte, un antrenor român, hunedorean de origine, este ca și calificat la CM de anul viitor, care va avea loc în SUA, Mexic și Canada.
Alin Dincă, antrenorul cu portarii al Iranului
Este vorba despre Alin Dincă, antrenorul cu portarii al naționalei Iranului. Hunedoreanul în vârstă de 45 de ani a fost portar la juniorii Corvinului și la Ponorul Vața, pentru ca apoi să plece în Germania, unde a avut un restaurant, dar și o școală de portari. Apoi a revenit în țară, fiind antrenor cu portarii la U Cluj, pentru ca, după aceea, să ocupe același post la Apoel Nicosia, în Cipru, și la al – Tăi, în Arabia Saudită. A urmat un popas la Ceahlăul Piatra Neamț, iar apoi Alin Dincă, licențiat în educație fizică și sport și posesor al unui masterat în performanță sportivă, așa cum notează sport.ro, a ajuns în Iran, ca antrenor cu portarii, la începutul lui 2020, la Tractor Tabriz. Hunedoreanul activează la naționala Iranului din martie 2023 și este foarte aproape de calificarea la CM de anul viitor. Mai exact, iranienii mai au nevoie de un punct în confruntarea de acasă, din 25 martie, cu Uzbekistanul, pentru a fi calificați la turneul final, chiar dacă mai sunt de disputat, apoi, două etape din preliminarii. În prezent Iran are 19 puncte și Uzbekistan 16, primele două clasate din această grupă de șase, din care mai fac parte UAE, Qatar (ambele cu 10 puncte), Kirghistan (3) și RPD Coreeană (2), calificându-se direct. Există și varianta ca ambele echipe să se califice după aceste meci, acest lucru presupunând o victorie a uzbecilor, coroborată cu succese ale Kirghistanului cu Qatar și, respectiv, al nord-coreenilor cu cei din Emirate.
Japonia este deja acolo
Și dacă tot vorbim de preliminariile din Asia, trebuie să spunem că acest continent a dat prima echipă calificată, fiind vorba de Japonia, așa cum anticipam zilele trecute în cotidianul SERVUS HUNEDOARA. Nipponii nu mai pot pierde unul dintre primele două locuri din grupă, având 19 puncte, celelalte echipe fiind Australia (10), Arabia Saudită (9), Indonezia, Bahrain și China (toate cu 6). În Asia sunt trei grupe în această fază, iar ocupantele locurilor 3 și 4 în faza următoare a calificărilor, Coreea de Sud (15 puncte) având asigurată minim prezența aici, adversarele sale fiind Iordania, Irak (ambele 12), Oman (7), Kuwait (5) și Palestina (3). În a patra fază vor fi două grupe de trei echipe, care joacă fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, iar câștigătoarele se califică la CM, unde Asia are opt locuri și unul în play-off. Acest loc de play-off va reveni învingătoarei din dubla manșă în care se întâlnesc pozițiile secunde din grupele fazei a patra.
Și alții își pregătesc bagajul
Este clar că în zilele următoare vom ști și calificata din Oceania, Noua Zeelandă fiind cotată ca mare favorită în finala de pe teren propriu cu Noua Caledonie, învinsa urmând a merge în play-off-ul intercontinental. În acest play-off fiecare confederație va trimite câte o echipă, mai puțin cea europeană, cea de-a șasea fiind încă una de pe continentul organizator, respectiv America de Nord. În primul tur al acestuia cele mai bune două situate în ierarhia FIFA dintre participante vor sta, iar celelalte patru vor juca în primul tur. Apoi vor urma alte două meciuri, câștigătoarele urmând a obține biletele pentru turneul final. De asemenea, și Argentina este cu bagajele făcute, campionii mondiali având nevoie de o victorie acasă cu Brazilia pentru a-și asigura calificarea cu patru etape înainte de încheierea preliminariilor, dar mai sunt și alte variante. În America de Sud cele zece participante joacă între ele tur-retur, iar primele șase se califică și a șaptea merge în play-off. În Africa sunt nouă grupe de șase echipe, din câștigătoarele se vor califica direct, iar cele mai bune patru locuri secunde vor juca semifinale și meciul decisiv pentru locul disponibil în play-off-ul intercontinental. O situație interesantă este în grupa E, din care Eritreea s-a retras înainte de începerea preliminariilor, iar naționala din Congo a fost exclusă, rămânând doar patru competitoare, situația actuală în clasament fiind Maroc (12), Niger, Tanzania (ambele 6) și Zambia (3). Astfel, dacă marocanii vor câștiga meciul de acasă cu Tanzania din 25 martie se vor califica la CM, indiferent de ce se va mai întâmpla apoi în grupă.
România e departe
Iar dacă pe alte continente se vorbește deja despre calificate, în Europa preliminariile abia au început. În Europa sunt 12 grupe a câte patru sau cinci echipe, iar Bătrânul Continent are alocate 16 locuri la turneul final. 12 dintre acestea vor fi ocupate de câștigătoarele de grupă din preliminarii, iar celelalte după un play-off. În acest play-off, care se va disputa în luna martie a anului viitor, participă locurile secunde din preliminarii, plus cele mai bune patru clasate în Nations League. Primele meciuri din preliminariile europene s-au jucat în grupele cu cinci formații, într-una dintre acestea evoluând și România. Din păcate pentru selecționata pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, startul preliminariilor a fost unul ratat, România pierzând, acasă, cu 0-1, meciul cu Bosnia și Herțegovina, în celălalt meci al grupei, din care mai face parte și Austria, Cipru trecând, pe teren propriu, cu 2-0, de San Marino. Astfel, lucrurile se complică, România având nevoie de un parcurs perfect de acum înainte pentru câștigarea grupei sau măcar pentru ocuparea poziției secunde. Reprezentativa tricoloră are, totuși, șansa, de a ajunge în barajul continental datorită poziționării bune în Nations League, dar acest lucru încă nu e sigur. Totul va fi sigur doar dacă Spania, Germania, Portugalia, Franța și Anglia, mari favorite, vor obține calificarea directă. În meciul următor din preliminarii România va juca luni, 24 martie, de la ora 21:45, în dfeplasare, cu San Marino, în aceeași zi și la aceeași oră mai fiind programat și meciul Bosnia – Cipru.
Pauză în America de Nord
În America de Nord nu se joacă în aceste zile, Aici s-a ajuns în cea de-a doua fază a calificărilor, cu șase grupe de câte cinci echipe. Acestea joacă fiecare cu fiecare, în manșă unică, cu două meciuri acasă și două în deplasare, această fază a calificărilor urmând a se încheia în iunie. Primele două clasate merg în faza a treia, în care vor fi trei grupe de câte patru echipe, cu meciuri tur-retur între fiecare. Câștigătoarele acestor trei grupe, ale căror meciuri se joacă în toamna acestui an, se vor alătura țărilor organizatoare la CM din partea Americii de Nord. Această confederație va trimite, așa cum arătam și mai sus, două echipe la play-off-ul intercontinental. Acestea vor fi primele două echipe cu linia de clasament cea mai bună dintre formațiile situate pe poziția secundă a rundei a treia din calificările nord-americane.
Foto: sport.ro
Actualitate
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara

Rețele Electrice România anunță întreruperi de energie electrică, în perioada 24 -27 martie 2025, în câteva localități din județul Hunedoara.
Județul Hunedoara
Ziua / Dată
| |||||||||||||||||
Luni, 24 Martie 2025
| |||||||||||||||||
Marți, 25 Martie 2025
| |||||||||||||||||
Miercuri, 26 Martie 2025
| |||||||||||||||||
Joi, 27 Martie 2025
| |||||||||||||||||
Vineri, 28 Martie 2025
|
“Rețele Electrice România a redus pe cât posibil întreruperile programate pentru a minimiza disconfortul clienților. Acestea au loc când sunt necesare lucrări de mentenanță sau modernizări ale rețelei, situații în care sunt luate toate măsurile de siguranță pentru protejarea consumatorilor și colegilor noștri. Regretăm neplăcerile resimțite, în cazurile în care aceste lucrări vă perturbă temporar activitățile”, transmit reprezentanții companiei.
Lista întreruperilor programate se regăsește şi pe site-ul www.reteleelectrice.ro şi poate fi consultată în secțiunea Întreruperi programate.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la o gospodărie din Gura Barza
- Actualitatecu 3 zile in urma
Distribuirea tichetelor gratuite de transport pentru pensionari și alte categorii de beneficiari din Deva
- Actualitatecu 3 zile in urma
LIGA 3 PLAY-OFF
- Actualitatecu 11 ore in urma
Amenzi de peste 140.000 de lei pentru neconformități în domeniul siguranței alimentelor
- Actualitate - Evenimentcu 2 zile in urma
Ample acțiuni de curățenie generală în localitățile hunedorene
- Actualitatecu o zi in urma
Investiție majoră la Hațeg
- Actualitatecu 13 ore in urma
Locuințe sociale într-o comună hunedoreană
- Actualitatecu 3 zile in urma
Polițiștii, în mijlocul comunității. Tehnica, prezentată