
Dezvoltarea turismului, străzi noi şi energie din aer şi apă – priorităţi în 2013
Investiţiile în turism, în reabilitarea străzilor, dar nu în ultimul rând, în obţinerea energiei din aer şi apă sunt prioritare în 2013, cel puţin pentru Valea Jiului.
Toţi primarii din zonă spun acum că 2013 le va aduce mai mult confort, dar nu uită de promovarea turistică a localităţilor pe care le conduc.
Parcuri eoliene şi microhidrocentrale
Au scos energie de sub pământ şi, dacă industria extractivă se restrânge, primarii din Valea Jiului mizează acum pe energia din apăşi vânt. Câteva proiecte absolut inedite se află în diferite faze de aplicare la Uricani, Lupeni şi Petrila. Aici, edilii se gândesc la centrale eoliene şi microhidrocentrale, după ce au constatat că mineritul de huilă este în restrângere. „Vrem un parc eolian aici, la Uricani, şi noi deja am concesionat terenul. Firma se numeşte SC Wind Power Experts Development SRL şi a anunţat iniţierea Planului Urbanistic Zonal UAT Lupeni şi UAT Uricani pentru realizarea proiectului de investiţie „Parc eolian UAT Lupeni şi UAT Uricani”, situat în extravilanul localităţilor Uricani, Lupeni şi Vulcan”, spune Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.
Şi la Petrila miza este realizarea energiei într-un parc eolian la Dobraia, dar şi în realizarea unor micro-hidrocentrale. „În 2013 mizăm pe finalizarea micro-hidrocentralei de pe râul Taia, dar avem în plan şi începerea construcţiei pe Jiul de Est a unei astfel de hidrocentrale. În plus, vorbim şi de parcul eolian de la Dobraia, acolo unde primul stâlp a fost amplasat în zona aflată la graniţa cu oraşul Cugir. Valoarea investiţiei se ridică la 150 de milioane de lei, acesta fiind cel mai mare parc eolian din ţară. După ce va fi finalizată investiţia, parcul eolian va produce în sistemul energetic naţional 70 MW/ oră”, a adăugat şi Ile Păducel, primarul din Petrila.
Parcul eolian va fi amenajat de o firmă din Germania, iar aici ar urma să fie montaţi 40 de stâlpi. Odată finalizată această investiţie, oraşul Petrila va avea asigurat cel puţin iluminatul public.
Site de promovare turistică şi domeniu schiabil
În rest, primarii Văii Jiului vor să finalizeze lucările la drumuri, începute în 2013, la unităţile medicale, dar şi în turism. Numai la Petrila se mizează pe realizarea unui proiect de amploare în Munţii Şureanu, iar primarul Ilie Păducel spune că acum se lucrează la documentaţia de scoatere a terenului din domeniul silvic şi introducerea lui în cel public, pentru a putea să fie dat investitorilor.
Tot la turism se gândeşte şi Dănuţ Buhăescu, la Uricani, şi pentru asta are alocată suma de aproape 500.000 de lei, în vederea realizării unui site cu titlul „Invitaţie la naturăşi folclor”. Practic, primarul spune că se va ajuta de acest site pentru a promova zona şi pentru a atrage turiştii spre Vestul Văii Jiului.
Turismul rămâne prioritar în 2013 şi la Petroşani, unde primarul Tiberiu Iacob Ridzi speră să finalizeze proiectul de dezvoltare al domeniului schiabil din Parâng.