
Prognozele hidrologilor, care avertizau că există pericolul producerii unor inundaţii în judeţ, s-au adeverit
A plouat cu 70 de litri pe metru pătrat şi Jiul Vest şi-a ieşit din matcă. A rupt diguri, a inundat gospodării şi a scufundat garaje. La fel şi pâraiele de pe versanţii din vestul Văii Jiului, iar la Lupeni, Vulcan şi Aninoasa oamenii au trăit un coşmar la finele săptămânii trecute.
„De peste 60 de ani, Jiul nu a fost atât de mare”
Mai multe gospodării din Valea Jiului au fost măturate de ape, după ce Jiul, dar şi alte pâraie, şi-au ieşit din matcă. Totul după ploaia torenţială ce a durat câteva ore, dar pe Jiul de Vest s-au înregistrat debite record. Pompierii hunedoreni au intervenit toată noaptea de joi spre vineri în municipiul Vulcan, la Lupeni şi în Aninoasa pentru a-i ajuta pe oameni să-şi scoată apele din curţi. Localnicii au povestit că, de ani de zile, nu au mai văzut Jiul de Vest atât de înfuriat şi cum au trecut peste noaptea de groază, iar dimineaţa s-a trezit cu gospodăriile sub apa care a început să îngheţe. „De peste 60 de ani, de când sunt eu aici, Jiul nu a fost atât de mare. Ploaia torenţială mi-a inundat curtea şi un metru a lipsit ca apa învolburată a Jiului de Vest să treacă peste digul care e consolidat bine. A fost un coşmar”, a povestit un localnic din Aninoasa a cărui casă e chiar la cotitura pecare Jiul de Vest o face la Aninoasa spre Defileul Jiului.
Alte curţi au băltit sub tone de apă, care a îngheţat.
Inundaţiile au fost cauzate de căderi însemnate de precipitaţii, dar şi de scurgerile de pe versanţi. În anumite zone din Valea Jiului a plouat cu peste 70 de litri pe metru pătrat. Astfel, în urma colmatării unor podeţe şi a supra solicitării reţelei de canalizare a municipiului Vulcan şi a oraşelor Lupeni şi Aninoasa au fost inundate mai multe garaje, curţi şi două locuinţe. „Avem aici un pârâiaş, care joi noaptea a ieşit, a rupt malul şi drumul nu s-a mai cunoscut”, ne-a povestit un localnic din Vulcan, care stă pe Valea Ungurului.
Tot în Vulcan, un alt pârâiaş a scufundat câteva garaje, prost construite pe albia apei „că niciodată aici nu a curs atâta apă”.
Dig supra-înălţat la Aninoasa
Peste 30 de pompieri au acţionat toată noaptea cu motopompe pentru evacuarea apei din locuinţe. În plus, în zona Aninoasa, în apropierea unui cartier de case, a fost înălţat un dig, cu o lungime de 25 metri, din saci cu nisip, pentru a stăvili eventuala ieşire din matcă a râului Jiu. Norocul a fost că după miezul nopţii, temperaturile au scăzut simţitor şi a început să ningă. „Am avut cod portocaliu în noaptea de joi spre vineri, instituit de INMH, pe Jiul de Vest şi afluenţii acestuia. Am intervenit că au fost probleme pe Valea Ungurului, pe Valea luşească, apoi şi la Aninoasa în două locuri. Am supra-înălţat digul şi am scos, împreună cu cei de la ISU, apele din mai multe gospodării, fără ca apa să ajungă până în casele oamenilor. Doar că i-am salvat pe oamenii care erau disperaţi”, a declarat Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Valea Jiului.
Efortul pompierilor a fost susţinut atât de un echipaj format din nouă jandarmi, cât şi de servciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale primăriilor pe raza cărora se află localităţile afectate, acestea intervenind cu buldoexcavatoare pentru decolmatarea podeţelor.
Urgia s-a potolit vineri seara, dar temperaturile scăzute au făcut ca ploile să se transforme în ninsori, iar gospodăriile inundate în patinoare.