Connect with us
Data: 15/06/2024
.

Actualitate

Valoarea proiectelor depuse de IMM-urile din Hunedoara: aproape 2,2 miliarde de lei

Publicat

pe

În cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara, parte a Programului Tranziție Justă, au fost depuse proiecte în valoare totală de 2,19 miliarde de lei. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în calitate de Organism Intermediar, a înregistrat un interes remarcabil pentru acest prim apel dedicat „Dezvoltării întreprinderilor și a antreprenoriatului”, subcomponenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”.

Angajamentul antreprenorilor locali

Cele 148 de proiecte însumează 2,19 miliarde de lei, dintre care 1,26 miliarde de lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Aceste cifre reflectă clar dorința și angajamentul antreprenorilor locali pentru dezvoltare durabilă și crearea de locuri de muncă. Proiectele cele mai mari depășesc 80 de milioane de lei, aproape jumătate din această sumă fiind finanțare nerambursabilă. De asemenea, 17 proiecte au bugete totale ce depășesc 40 de milioane de lei fiecare.

Repartiția geografică și domeniile de interes

Din totalul de 148 de proiecte, 36 provin din Valea Jiului, iar restul de 112, din alte localități ale județului. Deva este în fruntea orașelor cu cele mai multe inițiative, cu 20 de proiecte, urmat de Hunedoara și Călan cu câte 15 proiecte fiecare, Petroșani cu 14 și Petrila cu 8 proiecte.

Majoritatea proiectelor provin din sectorul construcțiilor și eficienței energetice (46), urmate de turism (38). Aceste inițiative vin pe fondul recunoașterii județului Hunedoara în competiția „Destinația Anului”, unde Castelul Corvinilor și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei au fost premiate, consolidându-se astfel statutul județului ca destinație turistică de top.

Impactul economic și social

Proiectele depuse vizează și crearea a aproximativ 2.600 de noi locuri de muncă, o veste binevenită pentru un județ afectat în trecut de disponibilizări și șomaj. Adrian Mariciuc, directorul general adjunct al ADR Vest, și-a exprimat entuziasmul față de răspunsul antreprenorilor.

Advertisement

Proiectele depuse urmează etapele standard, de la depunere până la semnarea contractului și implementare. Ele trec mai întâi prin procesul de evaluare – pentru o parte dintre proiectele depuse a și fost realizată această etapă. Astăzi colegii mei au făcut și primele vizite precontractuale în județul Hunedoara, în care interacționăm la locul de implementare cu potențialii beneficiari. Este un proces de durată, le cerem răbdare antreprenorilor, însă ei trebuie să știe că în ADR Vest vor avea mereu un partener, iar scopul nostru comun este același: să dezvoltăm afaceri de succes în județul Hunedoara”, a mai declarat Adrian Mariciuc.

Etapele de evaluare și implementare

Proiectele urmează etapele standard de la depunere până la semnarea contractului și implementare. O parte dintre proiectele depuse au trecut deja prin procesul de evaluare, iar primele vizite precontractuale au fost realizate.

Finanțare disponibilă

Județul Hunedoara beneficiază de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiții productive în IMM-uri, din care aproape 49 de milioane de euro sunt destinate investițiilor directe în Valea Jiului. Valoarea finanțării nerambursabile per proiect variază între 200.000 și 8.000.000 de euro.

Acest apel dedicat IMM-urilor reprezintă un pas semnificativ pentru revitalizarea economică a județului Hunedoara, aducând investiții considerabile și oportunități de angajare, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă și sustenabilă a regiunii.

Advertisement

Actualitate

FOTO: Un autoturism a intrat sub un autocamion

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a intrat sub un autocamion la % Brad.

În urmă cu puțin timp, pompierii brădeni au intervenit cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, la un accident rutier care a avut loc în municipiul Brad, la intersecția străzilor Avram Iancu cu Decebal.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion și au rezultat 3 victime (doi adulți si un minor), care au fost evaluate medical la fața locului de către paramedicii SMURD.

Ulterior, doar una dintre victime – o femeie în vârstă de 37 de ani – a fost transportată la spitalul din Brad, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de situații.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Poliția Română, campanie anti-discriminare

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Română a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea capacității instituționale de prevenire, descoperire și investigare a faptelor antisociale cu mobil discriminatoriu.

O parte importantă dintre eforturile instituționale de a asigura aceste obiective s-a realizat în cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

Astfel, în perioada iunie – iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române desfășoară o campanie națională de informare, pentru prevenirea infracțiunilor motivate de ură, prin intermediul mijloacelor de informare în masă și social media, pentru a facilita diseminarea mesajelor împotriva infracțiunilor motivate de ură, în special împotriva minorității rome.

În cadrul campaniei, au fost realizate un spot video, unul radio, un afiș, precum și mai multe postări în social media, toate având ca principală temă, combaterea discriminării.

Mesajul acestor materiale este acela de a crește gradul de conștientizare a populației, la nivel național, în domeniul infracțiunilor motivate de ură, precum și promovarea unei culturi a toleranței în societate, sloganul campaniei fiind „STĂ ÎN PUTEREA NOASTRĂ SĂ DESCURAJĂM URA!”

În cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, un interes deosebit a fost acordat dezvoltării capacităților de investigare atât ale structurii centrale specializate în investigarea infracțiunilor motivate de ură sau prejudecată, cât și ale ofițerilor de poliție cu atribuții similare, de la nivelul județelor sau subunităților de poliție din municipiul București.

Advertisement

Principalele activităţi din cadrul proiectului au fost înființarea unei unități specializate în investigarea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu la nivelul Direcției de Investigații Criminale, identificarea și implementarea de politici publice și standarde internaționale în ce privește prevenirea și combaterea infracțiunilor și discursurilor cu mobil discriminatoriu, precum și un transfer de expertiză pe tema combaterii infracțiunilor cu mobil discriminatoriu în arii specializate.

Totodată, printre principalele activități s-au numărat și informarea, educarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului în privința infracțiunilor și discursului cu mobil discriminatoriu, un schimb de bune practici pentru prevenirea și controlarea fenomenului infracțiunilor cu mobil discriminatoriu și un studiu privind relația comunitate-poliție și victimizare.

Bugetul proiectului a fost de 2.823.529 de euro, dintre care 2.400.000 de euro finanţare nerambursabilă reprezentând 85%, şi 423.529 de euro contribuţie naţională, respectiv 15%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Transgaz, licitație majoră pentru conducta de gaze către CET Mintia. Investiție de peste 270 milioane de lei

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz a demarat o licitație de amploare pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale destinată alimentării Centralei Termoelectrice Mintia.

Proiectul, evaluat la peste 270 de milioane de lei fără TVA, vizează construcția unei infrastructuri complexe ce include nu doar conducta propriu-zisă, ci și infrastructură de energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Valoarea estimată a contractului se împarte în aproximativ 182.850.967,94 lei fără TVA pentru materiale, utilaje și echipamente necesare, puse la dispoziție de către Transgaz. Proiectul va acoperi o zonă extinsă din județul Hunedoara, incluzând orașele Deva, Călan și Hunedoara, precum și mai multe comune din regiune.

Durata contractului este stabilită la 12 luni, cu posibilitatea de a extinde lucrările conform legislației în vigoare, cu până la 20%. Operatorii economici interesați au dreptul să solicite clarificări sau informații suplimentare până la 18 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Evaluarea financiară va fi efectuată pe baza valorii inferioare a estimării, respectiv 94.705.314,85 lei fără TVA.

Entitatea contractantă se angajează să ofere răspunsuri clare și complete la solicitările primite până la a 11-a zi înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Această inițiativă strategică reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, contribuind semnificativ la securitatea și eficiența alimentării cu gaze naturale în zona menționată.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate