Actualitate
Vas ceramic antic sustras de pe un şantier arheologic, din zona Folt. Polițiștii fac cercetări

Poliţiştii hunedoreni fac cercetări după ce un vas ceramic antic ar fi fost sustras de pe un şantier de descărcare arheologică deschis pentru a permite ulterior modernizarea unui drum judeţean care trece prin satul Folt, din comuna Rapoltul Mare, a informat vineri IPJ Hunedoara.
„Poliţia oraşului Simeria a fost sesizată despre faptul că persoane necunoscute, în perioada 08-10 octombrie 2022, au pătruns în zona în care se efectuau săpături arheologice aferente realizării de lucrări de amenajare a drumului judeţean 107 A, pe raza satului Folt, comuna Rapoltul Mare, de unde ar fi sustras un vas ceramic antic, aflat în zona săpăturilor din situl arheologic”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică şi pentru furt calificat.
Cercetările continuă în vederea identificării autorilor şi recuperării vasului antic ce ar fi fost sustras de pe şantierul arheologic.
Sursa: www.agerpres.ro
Actualitate
Elevi ai Liceului de Arte din Deva, premiați la un prestigios festival dedicat marelui compozitor J.S. Bach

Elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost premiați la un prestigios festival, desfășurat recent la Cluj – Napoca, dedicat marelui compozitor Johann Sebastian Bach. Tinerii muzicieni ai liceului din Deva au avut o prestație impecabilă, fiind răsplătiți de juriul festivalului, alcătuit din profesori de specialitate, cu distincții prețioase.
Ajuns la a XXXIX-a ediție, Festivalul – Concurs „Johann Sebastian Bach” s-a desfășurat în perioada 20-23 martie 2025, marcând 340 de ani de la nașterea ilustrului compozitor. Organizat pentru cinci categorii de instrumente – pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat și percuție și muzică de cameră, evenimentul a reunit peste 450 de participanți de la prestigioase școli și licee de muzică din România, Republica Moldova și Ungaria.
De la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au participat 15 elevi, de la catedrele pian și vioară, toți obținând premii importante.
„În fiecare an, la finalul lunii martie, muzicieni din toată lumea celebrează nașterea marelui compozitor Johann Sebastian Bach prin organizarea concertelor și evenimentelor care promovează creația geniului baroc german. Un asemenea eveniment comemorativ are loc și la Cluj-Napoca, unde echipa de profesori entuziaști de la Școala de Muzică „Augustin Bena” dorește să omagieze creația lui Johann Sebastian Bach, organizând deja prestigiosul Festivalul – Concurs ce îi poartă numele. Ca de obicei, elevii și profesorii secției de muzică a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au valorificat oportunitatea de a participa la acest Festival-Concurs de o ținută artistică deosebită, iar în urma unor pregătiri fervente au participat cu un lot de 15 elevi de la catedrele pian și vioară, toți obținând distincții prețioase”, spune prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
PREMIUL I
– Cezar Negrea-Drucan (clasa I PIAN, prof. Cristina Popa-Morait)
– Timotei Lazăr (clasa a III-a PIAN, prof. Andreea Lupu)
– Adriana Meda (clasa a XI-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
PREMIUL II
– Emima Costa (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Daria Lungu (clasa a III-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Antonia Buștea (clasa a IV-a PIAN, prof. Emanuela Prip)
– Ștefania Maria Solnoc (clasa a IV-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
– Patricia Ioana Tici (clasa a V-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Mădălina Ioana Stanca (clasa a VI-a PIAN, prof. Delia Brylynskei)
– Darius Alexandru Dumitru (clasa a VII-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
PREMIUL III
– Dragoș Groza (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Patrick Henț (clasa a III-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
MENȚIUNE
– Luca Ioan Tici (clasa a II-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Alexandra Lungu(clasa a VI-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Alexia Pus (casa a X-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
„Felicităm toți elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva care, prin participarea la acest eveniment cu tradiție, continuă să valorizeze moștenirea muzicală a lui Johann Sebastian Bach și să o transmită viitoarelor generații de instrumentiști”, a transmis prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Actualitate
Caravana Zilei Poliției Române continuă: Misiune în Geoagiu și Orăștie

Caravana Zilei Poliției Române, organizată de IPJ Hunedoara, a ajuns astăzi în orașele Geoagiu și Orăștie, unde a adus în fața copiilor autospecialele de intervenție și a oferit o privire detaliată asupra activităților polițiștilor. Micuții au avut ocazia să descopere tainele muncii de polițist și să învețe despre importanța siguranței și responsabilității în viața comunității.
Entuziasmul și bucuria copiilor au fost evidente, aceștia interacționând cu echipamentele de intervenție și punând întrebări despre rolul poliției în protejarea cetățenilor. Participanții au trăit o experiență unică, în care au învățat despre diversele provocări cu care se confruntă polițiștii zi de zi.
Caravana Poliției continuă mâine în Petrila și Petroșani, unde toți cei interesați vor putea descoperi și mai multe despre activitatea poliției, într-un cadru educativ și interactiv. Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au participat și îi invită pe locuitori să vină alături de polițiști, pregătiți pentru noi momente de învățare și descoperire.
FOTO: IPJ HUNEDOARA
Actualitate
Festivalul Basarabiei 2025 a debutat la Universitatea din Petroșani

Universitatea din Petroșani a dat startul Festivalului Basarabiei 2025, un eveniment dedicat promovării culturii și tradițiilor basarabene în rândul studenților și comunității academice. Deschiderea oficială a avut loc astăzi, la ora 12:00, în holul Facultății de Științe Economice, Administrative și Sociale, unde studenți și profesori s-au reunit pentru a marca începutul unei serii de activități culturale și recreative.
Festivalul, organizat anual, aduce în prim-plan moștenirea culturală a basarabenilor printr-un program diversificat. În zilele următoare, participanții vor avea ocazia să se implice în competiții sportive, jocuri interactive, acțiuni de voluntariat și seri de socializare. Evenimentul își propune să consolideze legăturile dintre studenți și să promoveze dialogul intercultural într-un cadru festiv.
Universitatea din Petroșani continuă astfel tradiția de a sprijini inițiativele studențești menite să pună în valoare identitatea culturală și să încurajeze spiritul de comunitate.
FOTO: FACEBOOK UNIVERSITATEA DIN PETROȘANI
- Actualitatecu 2 zile in urma
Parcul de la Opera, din centrul Devei, va avea o altă înfățișare. Peste 7,24 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea acestuia
- Actualitatecu 2 zile in urma
I-ați văzut? Trei adolescenți, dispăruți din Casa de tip familial din Uricani – ACTUALIZARE: Au fost găsiți
- Actualitatecu o zi in urma
Devenii au dansat cu atitudine la Cluj
- Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
„Ziua Poliției Române”: Expoziție cu tehnica din dotare și ateliere de lucru, astăzi, la Palatul Copiilor din Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei
- Actualitatecu 24 de ore in urma
Apariție neobișnuită pe cer – O spirală luminoasă, observată în mai multe zone din țară
- Actualitatecu 2 zile in urma
S-a reluat Liga 4 Hunedoara