Debut de poveste
Peste 500 de iubitori de muzică clasică au fost seduşi miercuri seara de reprezentaţiile artiştilor români şi străini prezenţi la cea de-a treia ediţie a festivalului

Desfăşurat într-un loc plin de poveste şi istorie, străjuit de zidurile renascentiste ale Palatului Magna Curia şi apărat de la înălţime de gotica Cetate a Devei, prima reprezentaţia din acest an a Festivalului „Opera Nights” a fost un real succes. Iar participarea Alteţei Sale Principele Radu al României a făcut ca debutul la Deva al festivalului să fie unul de poveste.
Esplanada Lapidariumului de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) a fost locul perfect pentru o seară de gală, care a marcat şi primul concert de operă susţinut vreodată în aer liber în municipiul Deva. A fost o seară de vis, soprane şi tenori din mai multe ţări au încântat publicul cu vocile lor puternice, acompaniate de o orchestră pe măsură. Peste 500 de spectatori au ignorat ameninţările ploii şi au fost absorbiţi de ariile şi uverturile din opere precum „Rigoletto”, „Aida”, „Tannhauser” sau „Aria Daland”.
Un concert de excepţie
Cele peste două ore de spectacol i-au ţinut pe sutele de spectatori aţintiţi cu ochii pe scenă, unde desfăşurarea de forţe a fost una de excepţie. „Spuma” sopranelor şi tenorilor atât din ţară, cât şi din străinătate, din ţări ca Japonia, Spania, Serbia şi Republica Moldova, a oferit reprezentanţii care au atins perfecţiunea de multe ori. Însă amploarea spectacolului nu ar fi fost aceaiaşi dacă orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, ce i-a acompaniat pe artişti, nu ar fi avut o reprezentaţie de zile mari sub bagheta dirijorului maestru Radu Ciornei. Compozitorul Giuseppe Verdi se află în prim planul ediţiei a treia a Festivalului „Opera Nights”, principalul motiv fiind că în acest an se împlinesc 200 de ani de la naşterea acestuia. Pe scena din curtea Palatului Magna Curia au prins viaţă arii celebre din opere precum „Traviata” susţinute de artiştii Mădălina Sandu şi Jose Conception, „Aida” interpretată atât de duetul Dragana Radakova şi Ştefan Ignat, cât şi de soprana din ţara soarelui-răsare, Japonia, Akiko Hazakawa sau „Rigoletto” pus în scenă de mezzo-soprana Zarui Vardanean din Republica Moldova. Compozitorul german Richard Wagner a fost adus în faţa privitorilor de arii din operele „Aria Daland” susţinut de Mihnea Lamatic sau uvertura din opera „Tannhauser” interpretată de Marius Eftimie.
Public select
Ca în fiecare an, festivalul se bucură de prezenţa a renumiţi oaspeţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Însă, este pentru prima dată când, la „Opera Nights” în public se află o Alteţă Regală, Principale Radu de România fiind de faţă la deschiderea evenimentului. Acesta a avut o prezenţă discretă, nu a avut nevoie de prea mult fast şi a privit ca oricare spectator desfăşuararea de forţe de pe scenă. Chiar şi intrarea sa a fost una selectă, dar decentă, principele venind la Palatul Magna Curia la volanul unei maşini de epocă, neavând nevoie de escortă. Mai mult, în public, s-a aflat şi Excelenţa Sa Ambasadorul Sloveniei la Bucureşti, Jadranka Sturm Kocjan, diplomatul venind la Deva special pentru acest eveniment. Desigur, printre spectatori s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, primarul Devei, Petru Mărginean şi cel al omunicipiului de pe Cerna, Viorel Arion, din calitate de gazde şi organizatori. Însă, nici parlamentarii PNL Bogdan Ţâmpău şi Carmen Hărău nu au lipsit de la gala de deschidere a festivalului.
„Trubadurul” la Castelul Corvinilor
Aseară a venit rândul Castelului Corvinilor din Hunedoara să fie gazda celui de-al doilea spectacol al Festivalului „Opera Nights” 2013. Repertoriul continuă povestea castelului plin de mister, cu ziduri care au trezit sentimente puternice, cu uşi ce au închis legende, cu spaţii ce au tăinuit secrete prin punerea în scenă a operei „Trubadurul” a compozitorului Verdi. Acţiunea se petrece la reşedinţa prinţesei de Aragon în timpul războiului civil care îi opune monarhiei pe partizanii prinţului Urgel. Această operă este pusă în scenă încă din anul 1853 şi reprezintă una dintre cele mai bune arii ale compozitorilor clasici. Cele câteva sute de spectatori au trăit aseară cu sufletul la gură fiecare din cele patru acte ale piesei şi au suferit cu toţii la deznodământul tragic al operei. Şi această seară a fost una de vis, iar astăzi, în curtea Palatului Magan Curia de la Deva va fi pusă în scenă opera „Don Pasquale” a compozitorului Donizetti.