Polițiștii hunedoreni de la Ordine Publică, Rutieră și Transporturi se vor întoarce anul viitor, la serviciu, cu cel puțin patru kilograme în plus. Și asta nu pentru că vor degusta din toate bunătățile de pe masa de Crăciun și Anul Nou, ci pentru că vor fi nevoiți să poarte o vestă anticuțit și o minicameră video, ce va fi atașată de echipament.
Potrivit comisarului şef Ovidiu Gabriel Bîrlea, împuternicit şef al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, „la nivelul MAI se iau măsuri pentru dotarea corespunzătoare a polițiștilor, în special a celor care lucrează la Ordine Publică, dar și a celor de la Rutieră și Transporturi, practic, cei care lucrează în stradă și sunt cei mai expuși pericolelor. Dotările vor presupune veste anticuțit și antiglonț, care să protejeze organele vitale ale polițistului, precum și camere video de supraveghere, pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire la modul de acționare al polițistului”. Aceste măsuri de protecție au fost luate la nivel național, după ce, în luna iulie, Sorin Vezeteu, un poliţist de la Transporturi Feroviare, a fost omorât în Gara Burdujeni, din Suceava, de către un tânăr de 24 de ani. Potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, tânărul a venit spre omul legii şi l-a înjunghiat de mai multe ori, aparent fără motiv.
Zeci de polițiști, băgați zilnic la instrucție
Vesta va fi purtată de către agenţii care intră în contact cu oamenii. Este un gen de vestă care se poartă pe sub uniformă, husa este detaşabilă, iar vesta protejează exact organele vitale, având câteva plăci rezistente în faţă şi în spate. „Această vestă are cam patru kilograme și va fi puratată de către colegii care intră în contact cu cetăţeanul. Mesajul pe care îl transmite cetățeanului nu este nicidecum de teamă, de disconfort, pentru că ele nu sunt la vedere”, a declarat șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Hunedoara, comisar șef Virgil Buțan. Dat fiind faptul că polițiștii nu sunt obișnuiți să cu aceste veste, ei vor participa la programe de pregătire fizică și tactică. Pregătirea tactică îi învaţă pe oameni legii să își dozeze efortul fizic şi, inclusiv cu aceste veste, să facă faţă oricăror provocări. „La pregătirea tactică sunt instruiți, și acum, săptămânal aproximativ 35 de polițiști, cum să abordeze o situaţie, cum se face legitimarea, cum se poziționează faţă de cetăţean, în momentul în care îl legitimezează, cum se face o încătuşare corectă, cum se face o somaţie. Pe acestea le reîmprospătăm, pentru că poliţiştii nu se întâlnesc în fiecare zi cu astfel de situaţii. În plus, avem foarte mulți agenți tineri,care trebuie inastruți să acționeze corect”, a conchis comisar șef Virgil Buțan.