Actualitate
Vești bune din comuna Blăjeni

Comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale mici ale județului Hunedoara, ca număr de locuitori, populația frumoasei așezări din Țara Zarandului fiind de sub 1.000 de oameni, care trăiesc în opt sate, respectiv Blăjeni-Vulcan, Criș, Dragu-Brad, Groșuri, Plai, Reț, Sălătruc și localitatea de reședință omonimă. Acest lucru nu împiedică, însă, administrația publică locală din Blăjeni să implementeze proiecte importante pentru dezvoltarea comunei.
Releu pentru telefonia mobilă
Un exemplu în acest sens este de dată recentă. „Fiind într-o zonă ceva mai izolată, și fără a avea o populație numeroasă, întâmpinăm probleme cu semnalul la telefonia mobilă și, implicit, cu Internetul, dar acestea vor fi rezolvate în curând. Semnal avem de la un operator, dar nu este suficient de puternic și nu acoperă întreg teritoriul comunei: am luat legătura cu un alt operator din domeniu, care s-a dovedit a fi receptiv la solicitările noastre și a început montarea unui releu de telefonie mobilă. Acest lucru vine în întâmpinarea doleanțelor locuitorilor și duce și la o creștere a gradului de confort”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul reales al comunei hunedorene Blăjeni.
Localitate atractivă
Creșterea gradului de confort din ultima vreme, grație investițiilor făcute de administrația publică din Blăjeni a făcut ca localitatea să devină atractivă pentru cei care doresc să își cumpere o casă într-o zonă superbă. „Reglementarea problemelor cu semnalul vine și în sprijinul celor care, în ultima perioadă[, au achiziționat terenuri și imobile de pe raza comunei noastre. Acest lucru, că devenim o localitate atractivă, nu poate decât să ne bucure. În plus, prin cumpărarea de case în comună, și aici nu vorbesc de reședințe de vară, ci de oameni care trăiesc, efectiv, în respectivele gospodării, se stabilizează numărul de locuitori ai comunei, întrucât există o tendință de scădere demografică”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Blăjeni, Horia Flavius Jurca.
Au cu ce se mândri
Faptul că se cumpără case în Blăjeni nu este de mirare. S-au făcut, printre altele, modernizări de drumuri și s-a extins rețeaua de iluminat public, iar admministrația deține utilaje pentru diverse intervenții. În plus, comuna Blăjeni prezintă niște locuri superbe și are particularitățile sale, precum celebra țuică de cireșe, așa cum este cazul la fiecare așezare din Țara Moților. O vorbă din bătrâni spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cal alb, cireş în poartă şi să te numeşti Candin. Tradiția se păstrează și acum, fiind numeroase gospodării în care se găsesc cireși, sunt mulți proprietari de cai albi și suficienți blăjenari care poartă, cu mândrie, prenumele de Candin. În comună găsim o cascadă şi o peşteră, dar şi două rezervaţii naturale. Bună parte a rezervaţiei naturale Muntele Vulcan se întinde pe teritoriul comunei Blăjeni, cea de-a doua fiind cea de floră naturală de la Băi-Groşuri. De asemenea, în comună va funcționa, în curând și «Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor» din Blăjeni.
Actualitate
I-ați văzut? Trei adolescenți, dispăruți din Casa de tip familial din Uricani

Trei adolescenți, un băiat de 16 ani, și două fete de 15 și 16 ani, au dispărut din Casa de tip familial din Uricani. Polițiștii au fost sesizați de către o reprezentantă a centrului.
„La data de 24 martie 2025, în jurul orei 12:00, Poliția Orașului Uricani a fost sesizată de o reprezentată a Casei de tip familial din Uricani, despre faptul că minorele Csicso Iuliana Maria (de 16 ani), Dodo Cristian Daniel (de 16 ani) și Crivinar Noemi Estera (de 15 ani ), au plecat voluntar din centrul din Uricani în data de 22 martie 2025, în jurul orei 14:45 și nu au mai revenit. Csicso Iuliana Maria are următoarele semnalmente: înălțime 1,53 m., 45 kg., păr roșcat – castaniu (creț), tuns până la umeri, ochi căprui, față ovală. La data plecării era îmbrăcată cu un hanorac roz, vestă albastră, pantaloni culoare albastră tip trening, pantofi sport negri. Crivinar Noemi Estera are următoarele semnalmente: înălțime 1,55 m., 45 kg., păr șaten deschis, tuns până la umeri, ochi verzi, față ovală, ten deschis. La data plecării, era îmbrăcată cu geacă mov, pantaloni gri de trening, pantofi sport de tip teniși. Dodo Cristian Daniel are următoarele semnalmente: înălțime 1,60 m., 55 kg., păr negru, tuns scurt, ochi căprui, față ovală, poartă mustață și barbă; la data plecării era îmbrăcat cu geacă de culoare alb cu negru, pantaloni tip de trening de culoare albă și pantofi sport de culoare albă”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Potrivit polițiștilor, minorii au mai fost plecați voluntar din centrul de plasament din Uricani în repetate rânduri, fiind găsiți pe raza localităților Uricani, Lupeni și Petroșani
Poliţiştii au demarat activități specifice de căutare și investigative, în vederea găsirii minorilor, care a fost dați în urmărire națională.
Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla cei în cauză, sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.
Actualitate
Elevi hunedoreni, la faza națională a Concursului „Alege! Este dreptul tău!”, organizat de ANPC

Cinci elevi hunedoreni vor reprezenta județul la faza națională a Concursului Școlar „Alege! Este dreptul tău!”, organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în parteneriat cu Ministerul Educației. Este vorba despre trei elevi de la Școala Gimnazială „Sfânta Varvara” din Aninoasa, un elev de la Liceul Teoretic „Retezat” din Uricani și un alt elev de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva.
Concursul Școlar „Alege! Este dreptul tău!” este organizat, anual, la nivel național, de ANPC, cu prilejul „Zilei Internaționale a Drepturilor Consumatorilor”, marcată la data de 15 martie.
Concursul se adresează elevilor din școli generale și licee, indiferent de profil, și urmărește dezvoltarea spiritului critic al tinerilor în ceea ce privește drepturile consumatorilor.
Peste 50 de desene realizate, trei câștigătoare
Tema ediției din acest an a concursului este „Vulnerabilitatea tinerilor față de expunerea la publicitatea produselor cu tutun, energizante și jocuri de noroc”. “Concursul s-a desfășurat pe două categorii de vârstă. Prima categorie a vizat elevii școlilor generale și a constat în realizarea unui desen cu eticheta unui produs dulce bio. Dintre cele peste 50 de desene realizate, au fost selectate trei lucrări câștigătoare care vor fi incluse în faza națională a concursului. Toți cei trei elevi ale căror lucrări au fost selectate pentru faza națională sunt de la Școala Gimnazială “Sfânta Varvara” din Aninoasa. A doua categorie de vârstă a vizat elevii claselor a IX-a, A X-a și a XI-a. La această etapă au participat elevi de la licee din Deva, Petroșani și Uricani. Aceștia au avut de realizat un eseu și de susținut un test grilă pe tema „Impactul negativ asupra tinerilor al publicității la produse cu tutun, energizante și jocuri de noroc”. În urma concursului, doi elevi hunedoreni vor participa la faza națională din iunie, de la Constanța unde va fi organizată și o tabără pentru elevii calificați din întreaga țară. Este vorba despre un elev din clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Retezat” din Uricani, care a câștigat locul I, și un alt elev din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva, care a câștigat locul II”, se arată într-un comunicat al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Hunedoara.
Prin acest concurs, ANPC și Ministerul Educației își propun să contribuie la educația tinerilor privind protecția consumatorilor și să îi ajute să devină mai conștienți de influența publicității asupra alegerilor lor de consum.
Actualitate
Corvinul U15 și-a aflat adversara din Cupă

Corvinul Hunedoara s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal pentru juniori U15 după ce, în optimi, a depășit, în urma executării loviturilor de departajare, în deplasare, cu scorul de 10-9, pe Luceafărul Turnu Severin.
În sferturile de finală, tinerii corviniști vor întâlni, pe teren propriu, pe 1 aprilie, pe FC Bihor, care, în turul anterior, a învins, pe teren propriu, cu 6-0, pe LPS Cluj. Cele două echipe sunt și lidere în seriile de Campionat Național U15 în care evoluează. Corvinul conduce detașat în seria 5, după 17 etape având 39 de puncte, cu 11 mai multe decât următoarea clasată, CSM Târgu Jiu. În ultima etapă disputată cele două echipe s-au întâlnit la Hunedoara, iar Corvinul a câștigat cu 1-0. Acesta a fost ultimul meci al corviniștilor înainte de jocul de Cupă, întrucât următooarea adversară din campionat, Viitorul Târgu Jiu, s-a retras din competiție. De partea cealaltă, bihorenii sunt pe primul loc în seria 7, cu același număr de puncte, 42, ca și a doua clasată, Sporting Cluj, dar au un golaveraj mai bun, +75 față de +46, în ultima etapă trecând acasă, cu 23-0, de Unirea Dej.
Înainte de întâlnirea de la Hunedoara, FC Bihor va mai juca acasă, în campionat, cu a treia clasată din serie, LPS Cluj.
- Actualitatecu o zi in urma
Locuințe sociale într-o comună hunedoreană
- Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la o gospodărie din Gura Barza
- Actualitatecu o zi in urma
Amenzi de peste 140.000 de lei pentru neconformități în domeniul siguranței alimentelor
- Actualitatecu o zi in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara
- Actualitate - Evenimentcu 3 zile in urma
Ample acțiuni de curățenie generală în localitățile hunedorene
- Actualitatecu o zi in urma
Alegeri prezidențiale 2025. Cei 11 candidați rămași în cursa pentru Cotroceni și ordinea pe buletinele de vot
- Actualitatecu 11 ore in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei
- Actualitatecu 22 de ore in urma
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vizită de lucru în județul Hunedoara. „Aproape patru miliarde de lei – investiții în zootehnia din România”