Connect with us
Data: 15/06/2024
.

Comunitate

Vești bune din comuna Densuș

Publicat

pe

Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.

Se trece la digitalizare

Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Densuș fac eforturi pentru modernizarea și dezvoltarea așezării, prin accesarea de diverse surse de finanțare, una dintre acestea fiind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Prin PNRR avem semnate contracte de finanțare pentru proiecte depuse pe Componenta 10 – Fondul Local. Este vorba despre «Reabilitarea moderată a construcției Școală Densuș», valoarea totală a proiectului fiind de 2.914.827,93 lei, «Reabilitarea moderata a Scolii Ștei», în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii, valoarea totală a investiției fiind de 795.766,77 lei, «Digitalizarea Comunei Densuș, prin dezvoltarea infrastructurii TIC», în valoare de 1.611.006,29 lei și “Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Densuș”, de 566.032,58 lei. Toate aceste proiecte sunt în plin proces de implementare”, a declarat Adrian Ioan Vîrtopean, primarul comunei hunedorene Densuș.

Amplu program de asfaltare

Un alt proiect al administrației publice locale din comuna Densuș este unul legat de reabilitarea și modernizarea infrastucturii rutiere. „În cursul lunii martie au început lucrările din cadrul proiectului „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni, iar după încheierea acestora, există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Proiectul are o valoare de 10.107.615 lei și prevede reparații la suprafața drumurilor, asigurarea unui drenaj corespunzător și alte lucrări necesare pentru a asigura durabilitatea și calitatea investiției. Acest proiect, care se desfășoară prin PNI “Anghel Saligny” și vizează Drumul Comunal Densuș- Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni, vine în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări”, a precizat primarul din Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

“Noaptea muzeelor”, la biserica de piatră

Preocuparea administrației din Densuș pentru modernizarea infrastructurii rutiere este pe deplin justificat, comuna fiind una plină de locuri deosebite, în care se organizează și evenimente culturale importante, unul dintre acestea fiind de dată recentă.”Pe raza comunei găsim mai multe lăcaşe de cult cu o vechime impresionantă, cel mai important fiind, fără îndoială, biserica de piatră din Densuş, imaginea sa fiind cunoscută nu doar în întreaga Românie, ci şi peste hotare. La finele săptămânii trecută aici a fost organizată „Noaptea muzeelor”, eveniment la care au participat numeroși iubitori de artă, arhitectură și istorie. În cadrul evenimentului s-a putut vizita lăcașul de cult pe interior și pe exterior, iar vizitatorii au beneficiat și de ghidaj. Biserica, despre care se spune că ar fi cea mai veche biserică de piatră din România în care și astăzi au loc slujbe religioase, este declarată monument istoric, la fel ca și biserica reformată din Peșteana. Demne de văzut mai sunt biserica de zid din Peșteana, construită în secolul al XIV-lea, precum și lăcașul de cult ortodox din satul aparținător Hățăgel. De asemenea, în comuna Densuş mai pot fi văzute Valea Fierului, sau Tăul fără fund, iar în Peșteana avem o movilă cu o interesantă poveste, un muzeu al satului, precum și o rezervație naturală care se întinde pe o suprafață de două hectare. Și, bineînțeles, nu putem uita nici despre un alt monument istoric, fiind vorba despre bustul lui Ovid Densușianu din localitatea de reședință”, a mai spus primarul comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

Comunitate

La Băița s-a ales, din nou, continuitatea

Publicat

pe

Redactat de

Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.

Unul dintre cei mai longevivi primari

Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. În urma alegerilor locale, de duminică, 9 iunie, primarul comunei Băița, Damian Diniș, a fost reales în funcție, urmând a prelua al șaptelea mandat consecutiv în fruntea localității, alături de echipa sa. „Mulțumesc celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat. Îi asigur pe toți locuitorii comunei că voi fi același primar deschis la solicitările tuturor, alături de echipa cu care am colaborat și până acum. Vom face, în continuare, totul, pentru dezvoltarea comunei noastre”, a spus Damian Diniș.

Continuarea proiectelor

Bucuria succesului a trecut repede, iar reprezentanții administrației publice locale au reintrat „în pită”, având multe proiecte pentru viitor. Prioritatea rămâne, însă, continuarea proiectelor care au impact asupra întregii comunități. „Pe parte de infrastructură vom continua modernizarea ulițelor, drumurilor comunale și a celor vicinale. De asemenea, pe partea economică, vom continua sprijinirea locuitorilor comunei în obținerea de fonduri europene și guvernamentale pentru investiții, susținând inițiativele de dezvoltare locală, atragerea și susținerea investitorilor prin crearea unui mediu favorabil investițiilor și oferirea de facilități și informații necesare pentru dezvoltarea economică a comunei și dezvoltarea agro-turismului și promovarea turistică a comunei Băița prin inițiative de marketing și infrastructură turistică. Pe parte de educație vor continua acțiunile de stimularea materială a elevilor cu rezultate deosebite la învățătură și concursuri școlare, pentru a încuraja excelența academică, precum și a investițiilor în Școala Gimnazială Băița pentru a menține standardele educaționale ridicate și a oferi tinerilor cele mai bune oportunități de învățare. În ce privește partea socială, vom continua să acordăm o atenție deosebită pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, atât pentru oameni, cât și pentru animale, asigurând accesul la îngrijiri de calitate, dar și pentru implementarea măsurilor de sprijin pentru familiile defavorizate, inclusiv ajutoare de urgență, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață. De asemenea, vom sprijini, în continuare, organizarea și susținerea evenimentelor cultural-sportive din calendarul tradițional al comunei, promovând tradițiile locale și coeziunea comunității. Și, nu în ultimul rând, vor continua acțiunile de recompensare a familiilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie, recunoscând stabilitatea și valorile familiale”, a declarat primarul reales al comunei Băița, Damian Diniș.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Proiecte în derulare ale administrației din Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

S-a ales continuitatea

În urma alegerilor locale desfășurate duminică, 9 iunie, în urma votului exprimat de locuitorii comunei Beriu, primarul în exercițiu, Emil Moise Bîc, va începe un nou mandat în fruntea acestei așezări, câștigând scrutinul cu o majoritate confortabilă. Le mulțumesc concetățenilor mei că mi-au acordat încrederea lor. De asemenea, le mulțumesc și celor care nu m-au votat și îi asigur, pe toți, că voi, în continuare, primarul tuturor locuitorilor comunei Beriu”, a declarat Emil Moise Bîc.

Investiții de peste 14 milioane de lei în perioada următoare

Bucuria succesului a fost una scurtă, în comuna Beriu fiind multe proiecte în curs de implementare. Nu avem mult timp pentru a sărbători, întrucât în comună avem multe proiecte în derulare, care nu pot fi neglijate. Astfel, pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» avem două proiecte în derulare, fiind vorba despre «Modernizare străzi în comuna Beriu – Faza II» și, respectiv, «Refacere podeț în satul Căstău și amenajare albie pârîu Cucuiș». Cu fonduri de la bugetul local lucrăm intens la proiectul «Amenajare cabinete medicale la parter bloc 1 Beriu». De asemenea, avem în derulare un proiect finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), fiind vorba despre cel intitulat «Stație de reîncărcare vehicule electrice în satul Beriu». Alte două proiecte aflate în derulare sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre «Dezvoltarea infrastructurii ITC/TIC în Beriu» și «Dotarea cu mobilier și materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale «Constantin Daicoviciu» Beriu». Tot cu finanțare prin PNRR și în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Hunedoara suntem parteneri în alte două proiecte. Unul dintre acestea, «Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național», așa cum îi spune și numele, se derulează la nivelul întregii țări, iar cel de-al doilea, respectiv «Microbuz electric Școlar pentru Școala Beriu», este unul pe plan local. Valoarea însumată a acestor proiecte pe care le derulăm, în prezent, în localitatea noastră, depășește suma de 14 milioane de lei”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Administrația din Sarmizegetusa derulează proiecte importante de dezvoltare

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşti şi Zeicani.

Pentru comunitate

În această localitate cu o istorie bogată reprezentanții administrației publice derulează mai multe proiecte de dezvoltare, cu impact, în primul rând, asupra comunității locale. “Cu fonduri de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) avem în lucru un proiect privind reabilitarea unor cămine culturale din satele aparținătoare. Este vorba despre lăcașurile de cultură din satele aparținătoare Breazova, Păucinești și Zeicani, precum și cel din localitatea de reședință. La cel de la Zeicani urmează a se finaliza, în curând, lucrările la acoperiș, iar la celelate este o chestiune de zile până se vor semna actele de recepție a lucrărilor. Pe de altă parte, doresc să anunț că, în perioada imediat următoare, se va face recepția lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Mai doresc să precizez că pentru unitatea de învățământ din centrul de comună avem un proiect, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație, pentru dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, care se află în plină derulare. Pe de altă parte, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte mai avem un proiect privitor la dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexe, necesar pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală, aici fiind vorba, printre altele, despre drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, care, de asemenea, ne vor parveni în curând”, a declarat primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Locuri ce merită a fi văzute

Aceste proiecte vor avea un impact pozitiv și asupra numeroșilor turiști care vizitează obiectivele istorice și turistice din comuna Sarmizegetusa. Fără îndoială cel mai cunoscut edificiu din comună este acela al ruinelor capitalei Daciei Romane, din satul de reşedinţă, iar această bogăţie istorică nu a fost ignorată, de-a lungul timpului, de autorităţile publice locale de aici, fiind intens promovat. De asemenea, pe raza comunei, de unde se poate pleca spre valea Râului Mare și înspre Munții Retezat, mai pot fi văzute urmele cetății dacice de la Zeicani sau situl arheologic de la Breazova, iar în Sarmizegetusa este deschisă o secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane de la Deva”, a făcut o scurtă prezentare a localității pe care o administrează Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate