Connect with us
Data: 21/06/2024
.

Actualitate

Vești bune pentru locuitorii comunei Ghelari

Publicat

pe

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri. Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.

Vor începe lucrările la rețelele de apă și canalizare

Comuna Ghelari are o populație de circa 2.000 de locuitori, care trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda. Pentru toți aceștia, reprezentanții administrației publice locale din Ghelari vin cu o veste bună, dar și așteptată, acum, la început de an. Avem depus un proiect intitulat „Alimentare cu apă, stații de tratare și sistem de canalizare, stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sistemele de captare a apelor pluviale”. Acest proiect a fost depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, Proiectul vizează localitățile Ghelari, Ruda, și Plop, se va ajunge și la Mănăstire, practic, se schimbă toată rețeaua de apă, cu stație de tratare, cu tot ce trebuie. Canalizarea se va schimba, în Ruda, Plop și Ghelari, inclusiv în partea unde există deja, în zona de centru și a blocurilor din reședința de comună, unde tot timpul sunt probleme și se înfundă deoarece acolo nu s-a mai investit nimic dinainte de anii ’90. Totul va fi nou, schimbat. Este o veste bună pentru comuna Ghelari și mă bucur că fiecare casă va beneficia de apă și canalizare. Este o investiție foarte mare care se va derula pe câțiva ani, dar vor scăpa de problemele pe care le avem, la ora actuală, cu rețeaua de apă, veche și colmatată, și la fel și cu canalizarea unde, de asemenea, avem probleme, în special, în zona blocurilor. În această perioadă se eliberează ultimele avize și, apoi, va urma licitația pentru atribuirea lucrării, Valoarea totală a proiectului este de 49 de milioane de lei, din care 43 de milioane vin de la bugetul de stat, iar restul reprezintă cota noastră de cofinanțare. Având experiența și altor proiecte, am văzut că, după efectuarea licitației, valoarea proiectului scade, ceea ce înseamnă că se va diminua și cota noastră de cofinanțare, Legat rețelele de apă și canalizare, mai doresc să amintesc că noi am accesat proiectul cu cea mai mare valoare de pe PNI Anghel Saligny pe această axă la nivelul județului Hunedoara. Am speranța că lucrările efective vor începe cât mai curând. ”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Bonificații la plata taxelor și impozitelor locale

Edilii din Ghelari mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonificațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Cu toate acestea, deja destui locuitori ai comunei și-au plătit obligațiile fiscale aferente anului în curs, lucru pentru care le mulțumesc. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiscale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a precizat primarul comunei hunedorene Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Actualitate

Restricții de trafic pe fondul temperaturilor ridicate, pe drumurile din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Având în vedere avertizările meteorologice privind înregistrarea de temperaturi ridicate, emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instituit restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

„Restricțiile de circulație, sunt valabile pentru perioada 21-24 iunie a.c., în intervalul orar 10:00 – 20:00, pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din județele la care se aplică avertizarea de cod portocaliu, printre care se află și județul Hunedoara”, a informat, vineri dimineață, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Măsura este instituită pentru protejarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.

În acest context, polițiștii rutieri au luat măsuri specifice pentru respectarea restricțiilor și adresarea de recomandări conducătorilor auto.

Excepție fac vehiculele de transport de persoane, funerare și poștale, transporturile de echipamente de prim ajutor, transportul pentru distribuire de carburanți, de mărfuri sub temperatură controlată, pentru tractări de vehicule avariate, transporturile pentru distribuire de apă și hrană în zonele calamitate, transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării, transporturile de apă îmbuteliată și băuturi răcoritoare, transporturile de produse provenite din exploatări agricole și transporturile militare implicate în exerciții multinaționale. De asemenea, sunt exceptate vehiculele aparținând Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. și cele aparținând antreprenorilor sau constructorilor cu care aceasta are încheiate contracte de execuție lucrări, aflate în derulare.

Advertisement

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Hunedoara recomandă parcarea vehiculelor vizate de restricții, pe cât posibil, în parcări amenajate, astfel încât să nu fie afectată desfășurarea circulației în condiții normale a celorlalți participanți la traficul rutier. „De asemenea, recomandăm tuturor șoferilor să manifeste prudență în condus, să respecte regulile rutiere, precum și recomandările autorităților pe timp de caniculă”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tradiția Nedeii Sânzienelor continuă, în Straja

Publicat

pe

Redactat de

Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni, în colaborare cu SC Comexim R SRL Lupeni, anunță organizarea evenimentului tradițional Nedeia Sânzienelor, care va avea loc luni, 24 iunie 2024, în pitoreasca Stațiune Straja.

Nedeia Sânzienelor este o sărbătoare cu profunde rădăcini în cultura și tradițiile românești, marcând ziua Sânzienelor – o zi plină de magie și semnificații speciale în folclorul autohton. Evenimentul promite să fie un prilej de bucurie și voie bună pentru toți locuitorii și turiștii care vor alege să participe.

Programul Nedeii Sânzienelor include tradiționala cursă a cailor, activități diverse, care vor pune în valoare atât tradițiile străvechi, cât și frumusețea naturală a Stațiunii Straja. Participanții se vor putea bucura de spectacole folclorice, dansuri populare.

Stațiunea Straja, cunoscută pentru peisajele sale montane spectaculoase și pentru ospitalitatea sa, este locul ideal pentru a găzdui acest eveniment deosebit. Toți cei prezenți vor avea ocazia să se reconecteze cu natura și să participe la o zi plină de activități recreative și culturale.

FOTO: FACEBOOK RESMERIȚĂ LUCIAN

Citeste mai mult ...

Actualitate

Prima tabără de fete, la Petrila

Publicat

pe

Redactat de

Episcopia Devei și Hunedoarei și Schitul Sfântul Ilie-Poiana Muierii, din Petrila, organizează prima tabără de fete. Locația este Schitul Sfântul Ilie din Poiana Muierii iar perioada de desfășurare este 9-14 iulie.

”Pentru că bucuria unui nou început se cerea împărtășită, ne-am deschis inimile pentru ”prima tabără de fete” de la Schitul Sfântul Ilie din Poiana Muierii! Condițiile de participare sunt simple: dacă ai între 18 și 35 de ani, un dram de curaj pentru o săptămână la munte, cu cazare în cort și sete de Viață sub cer-dac, ne vedem în tabără!”, informează reprezentanții Primăriei Orașului Petrila.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI PETRILA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate