
Vulpile din judeţ vor fi vaccinate contra turbării
În 17 iunie va demara acţiunea anuală de prevenire şi combatere a rabiei în rândul acestor animale
Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara vor desfăşura, în perioada iunie-iulie, campania de vaccinare antirabică la vulpi. Aceasta va avea loc pe toate fondurile de vânătoare din judeţul Hunedoara, chiar şi cele private.
Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic al României de supraveghere, control şi eradicare a rabie, şi se derulează anual. Campania de vaccinare a vulpilor beneficiază de co-finanţare europeană.
Potrivit specialiştilor DSVSA în judeţul Hunedoara populaţia de vulpi numără peste 2.000 de exemplare. Acestea reprezintă principalul rezervor de virus rabic, care este incurabil atât la om, cât şi la animale. Vulpile turbate pot transmite virusul prin muşcarea oamenilor, animalelor de companie sau a celor domestice. Astfel că, scopul vaccinării este acela de a elimina sau reduce difuzarea bolii atât la animalele sălbatice, cât şi la cele domestice. Timp de două săptămâni de la momentul declanşării campaniei plimbarea în spaţiile publice a câinilor este permisă doar dacă sunt legaţi şi au botniţă, iar păşunatul animalelor este interzis pe teritoriile supuse vaccinării. „Momelile vaccinale trebuie lăsate în spaţiile unde au fost găsite. Dacă sunt găsite de cetăţeni într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie cu ajutorul unei pungi de plastic se pot lua momelile şi se plasează într-o zonă împădurită sau ferită civilizaţie”, explică purtătorul de cuvânt din cadrul DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.
Imunizare şi din avion
Acest program este unul inovator, în sensul că se folosesc momeli care conţin vaccinuri antirabice orale pentru combaterea rabiei atât la vulpe, cât şi la alte carnivore sălbatice. În prima fază a campaniei se vor administra manual momelile vaccinale de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari din cadrul direcţiei, la vizuină. Această acţiune va fi derulată în jurul localităţilor, a lacurilor şi a drumurilor publice. În cea de-a doua parte a acţiunii se va face administrarea aeriană care presupune distribuirea a 20 de momeli pe kilometru pătrat, din avioane utilitare, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti. „În această perioadă se va efectua campania de avertizare a populaţiei din zonele vizate prin distribuirea şi afişarea de materiale informative, pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite”, susţine purtătorul de cuvânt din cadrul DSVSA Hunedoara.