Connect with us
Data: 27/11/2024
.

Actualitate

Via Transilvanica s-a lansat, astăzi, în județul Hunedoara. Andi Moisescu, Principele Nicolae al României, printre participanți

Publicat

pe

Via Transilvanica s-a lansat, astăzi, în județul Hunedoara, la Cetatea Mălăiești, unde a avut loc inaugurarea finalizării a 141 de kilometri de traseu și la adăugarea celui de-al nouălea județ la magistrala Via Transilvanica – drumul care unește. Au fost prezenți, lângă autoritățile locale și județene și ambasadori ai proiectului, respectiv Mihaela Miroiu, Principele Nicolae al României, Toma Coconea, Tibi Ușeriu, Ion Barbu și Andi Moisescu.
Astăzi, la Cetatea Mălăiești, Via Transilvanica s-a deschis turiștilor pe porțiunea care traversează județul Hunedoara, parte din Terra Dacica. Prin intermediul acestui proiect, se readuce în atenție cât de spectaculos este județul, cu peisajele lui naturale unice, cu sate frumoase cu oameni buni, cetăți dacice încărcate de mister și legende care au traversat timpurile, până în zilele noastre. Via Transilvanica este inedit, este o cale ce străbate țara de la Putna lui Ștefan cel Mare, la Dunăre, la Drobeta Turnu-Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I.
„Acestea au fost cuvintele cu care am început astăzi la Sălașu de Sus, la evenimentul de inaugurare a Via Transilvanica. Au construit un simbol pentru România și au pus pe harta acest concept extraordinar pentru turismul românesc, pentru turismul din Hunedoara.
Prima borna din județul Hunedoara a fost făcută de domnul Ion Barbu, un ambasador a Tășuleasa Social, dar și un ambasador al Via Transilvanica. Am ținut să îl menționez, deoarece este omul care a caracterizat cel mai frumos acest proiect: “o galerie de artă de 1,400 de piese.” Dragi cetățeni ai județului Hunedoara, județul nostru nu are nevoie de lucruri mari, județul nostru are nevoie de un brand puternic, are nevoie de viziune care să creeze concepte actuale prin intermediul cărora să promoveze punctele noastre de interes din județ”, a declarat Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.
„Faptul că Via Transilvanica traversează locurile mele de legendă, colțul de Rai al sufletului meu, și, mai mult, are punctul de plecare chiar aici, la Sălaș, nu poate decât să mă încânte. M-am bucurat să iau parte la acest important eveniment al celor de la Tășuleasa Social, al voluntarilor care au pus județul Hunedoara, Transilvania, Sălașu de Sus pe harta acestui traseu al emoțiilor, al trăirilor, al cunoașterii.
Sălașu de Sus este locul meu natal, locul unde mă întorc cu gândul la copilăria mângâiată de razele soarelui, în mirosul inconfundabil al narciselor. Sălașu de Sus este locul unde setea era mereu ostoită cu apa rece și limpede a izvoarelor în drumețiile spre Tărâmul unic cu ochi albaștri al Retezatului. Sălașu de Sus are gustul și aroma unică al bucatelor tradiționale și păstrează autenticitatea ancestrală care ne vorbește atât de plastic despre tradiții, despre strămoși, despre noi, românii”, a precizat Vetuța Stănescu, deputat PNL.
„Proiectul inițiat de Asociația Tășuleasa Social, reprezentată de Alin și Tiberiu Ușeriu, a pus județul Hunedoara pe harta drumului care unește nordul cu sudul României. Merităm să facem parte din traseul Terra Dacica, pentru că aici, în Hunedoara, civilizația dacică a cunoscut perioada sa de maximă înflorire, iar patrimoniul moștenit de la daci, dar și de la romani este unul extrem de valoros.
Îi felicit, în special, pe cei de la Serviciul Public Salvamont Hunedoara, care s-au implicat în realizarea acestui proiect încă de la început. Le mulțumesc tuturor primarilor pe teritoriul cărora trece Via Transilvanica pentru că au ajutat la nașterea acestei rute. Felicit persoanele publice pentru promovarea intensă pe care au făcut-o. Îi felicit și pe voluntarii care au trudit la realizarea bornelor și marcarea drumului.
Via Transilvanica va fi într-adevăr drumul care unește: unește oameni, istorie, tradiții, locuri, creează unitate în diversitate. Drumeții vor descoperi și promova cultura noastră locală, istoria, natura, locurile speciale prin care trec”, a menționat Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara. 
La acest eveniment au participat oameni care au susținut acest proiect, oameni care au devenit ambasadori puternici și promotori ai Via Transilvanica precum Andi Moisescu, Principele Nicolae al României, Tibi Ușeriu, Toma Coconea.

Actualitate

O hunedoreancă la Campionatul European de handbal feminin

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția care va fi găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.

România, prezentă la toate edițiile

Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a tricolorelorfiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a europenelorde handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.

În grupe, la Debrecen

La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Handbalistele din țara noastră vot întâlni, în ordine, Cehia, pe 29 noiembrie, Muntenegru, pe 1 decembrie, și Serbia, pe 3 decembrie, toate partidele urmând a se desfășura cu începere de la ora 19:00. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonioa de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.

Advertisement

Sonia Seraficeanu ne reprezintă județul

Din lotul României, care nu trece prin cea mai bună perioadă, face parte și Sonia Seraficeanu. Extrema dreaptă, născută la 25 iulie 1997, la Hunedoara, a început handbalul la CSȘ din localitatea natală, ulterior mai evoluând la CSȘ Mediaș, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, U Cluj, CSM Slatina, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița, unde este legitimată și în prezent. Sportiva în vârstă de 27 de ani a mai jucat la mondialeledin 2019, precum și la ultimele două ediții ale CE. Din lotul României pentru EURO 2024 mai fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extrema dreaptă Oana Borş (HC Dunărea Brăila), interii dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.


Grupa A (Debrecen)

Ungaria vs Turcia (28 noiembrie, ora 18:00)

Suedia vs Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 20:30)

Suedia vs Ungaria (30 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Macedonia de Nord vs Turcia (30 noiembrie, ora 20:30)

Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 18:00)

Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa B (Debrecen)

România vs Cehia (29 noiembrie, ora 18:00)

Muntenegru vs Serbia (29 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 18:00)

Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 20:30)

Serbia vs România (3 decembrie, ora 18:00)

Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa C (Basel)

Spania vs Portugalia (28 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Franța vs Polonia (28 noimbrie, ora 20:30)

Polonia vs Portugalia (30 noiembrie, ora 18:00)

Franța vs Spania (30 noiembrie, ora 20:30)

Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 18:00)

Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 20:30)

Advertisement

Grupa D (Basel)

Elveția vs Feroe (29 noiembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Croația (29 noiembrie, ora 20:30)

Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 20:30)

Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa E (Innsbruck)

Austria vs Slovacia (28 noiembrie, ora 18:00)

Norvegia vs Slovenia (28 noiembrie, ora 20:30)

Norvegia vs Austria (30 noiembrie, ora 18:00)

Slovenia vs Slovacia (30 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 18:00)

Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa F (Innsbruck)

Țările de Jos v Islanda (29 noiembrie, ora 18:00)

Germania vs Ucraina (29 noiembrie, ora 20:30)

Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 20:30)

Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 18:00)

Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 20:30)

Citeste mai mult ...

Actualitate

Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită duminică, 1 Decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României.

Evenimentul va avea loc în parcarea Centrului Comercial „Shopping City Deva”, locație aleasă din considerente legale, având în vedere desfășurarea alegerilor parlamentare în ziua de 1 Decembrie.

Ziua Națională a României este un moment de mare însemnătate pentru toți românii.

La Deva, pe lângă manifestările oficiale, această zi va fi marcată și printr-un spectacol folcloric care va aduna pe scenă nume mari ale muzicii și dansului popular românesc. Între artiștii care vor urca pe scenă se numără: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Nicolae Flaviu Cristea, Ovidiu Olari, Vlad Lință și Mihaela Oprea, alături de grupul de copii „Tineri în Cetate”. Aceștia vor fi acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, sub bagheta dirijorului Vasile Rus. De asemenea, va urca pe scenă și Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, coregraf Andrei Gabor. Evenimentul va culmina cu un foc de artificii grandios, la ora 21:30. Spectacolul va fi prezentat de Corina Butnariu, iar atmosfera va fi una de sărbătoare, cu momente de neuitat.

Vă invităm alături de noi, pentru a celebra Ziua Națională a României într-un mod special!

Advertisement

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

 

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Egal pentru juniorii de la West Deva

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul regular din campionatul Național de futsal U19 se apropie de final. Într-un meci contând pentru etapa a V-a, penultima, ACS West Deva a întâlnit, pe teren propriu, pe Șoimii Șimand, ambele echipe fiind deja calificate în faza superioară a competiției, Liga Elitelor.

După un meci spectaculos, partida s-a încheiat la egalitate, scor 5-5. Arădenii au deschis scorul prin Darius Găleanu (4), iar devenii au întors rezultatul prin reușitele lui Alexandru Budai (9) și Adrian Rotariu (10). Apoi, echipa din Șimand a avut o revenire puternică și a intrat la pauză cu 4-2, grație reușitelor semnate de Florin Năstase (11), Darius Găleanu (13) și Raul Tomuța (18). Gazdele au redus din handicap, după pauză, prin Alexandru Budai (26), iar oaspeții au refăcut ecartul de două goluri după reușita lui Andrei Cordoș (32). Finalul a aparținut celor de la ACS West, care au reușit să egaleze, până la final, prin dublalui Hassan Kolbudak, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 5-5. În cealaltă partidă a rundei, CFR Timișoara a învins, acasă, cu 12-2, pe Real Craiova. Înaintea ultimei etape. Șoimii Șimand este pe primul loc, cu 13 puncte, West Deva ocupă poziția secundă, cu 10 puncte, CFR Timișoara este pe trei, cu 6 puncte, iar Real Craiova, fără puncte contabilizate, este ultima în serie. În ultima etapă a sezonului regular, la mijlocul lui decembrie, Deva joacă la Craiova, celălalt meci fiind Șimand – Timișoara.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate