Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

„Viața la pozitiv”, cu strigături momârlănești

Publicat

pe

Copiii sunt învățați să fie pozitivi, să își cunoască valorile și să respecte tradițiile. Totul face parte dintr-un proiect european, la care mai mulți elevi ai Școlii Avram Stanca din Petroșani sunt parteneri. Ei au venit îmbrăcați în straie momârlănești, au promovat personalitățile locului și au încercat să fie, cum altfel, decât pozitivi.

În viziunea Programului Educaţional Internațional „Positive Life-Viaţa la Pozitiv”, scopul educaţiei nu este doar de a scoate absolvenţi bine informaţi, ci şi de a forma persoane care să se adapteze la solicitările vieţii. În momentul în care timpul liber este redus la o sumă de activităţi concepute la voia întâmplării, nu reușim să fim pozitivi, iar cei mici sunt educați să își găsească vocații. Nu trebuie, însă, să uite de tradițiile locale, iar pentru că trăiesc în Valea Jiului, cei mici au vorbit despre istoria și tradiția locală. „Am pregătit cu colegii mei niște strigături momârlănești și chiar abia aștept să începem să le spunem tuturor. Le-am aflat de pe internet, cu ajutorul profesoarelor noastre, le-am scris și le-am învățat. Vă zic doar una: Nici a-hăla nu-i jian, care n-are în brâu un ban, ai ha!”, a spus Vlad Chira, unul dintre elevii participanți în proiect.

„Locul meu, identitatea mea”

Și dacă momârlanii încing, la sărbători, horele și strigă, prevestind bucuria, cei mici au purtat straie populare și au gândit acest proiect doar pozitiv, așa cum și-au propus de la început. „Vrem să arătăm că Valea Jiului are niște tradiții minunate și frumoase. Ne-am îmbrăcat în ii populare și toți suntem acum frumoși”, a spus Luminița Elena Donisă, o altă elevă din școală.

Acțiunea a purtat denumirea generică de „Locul meu, identitatea mea” și i-a antrenat pe copii în găsirea identității lor, în zona Văii Jiului. Un rol important, însă, l-au avut dascălii lor, care le-au arătat cine au fost înaintașii noștri de seamă. „Valea Jiului, această pârtie a cărbunelui, este și locul natal al unor oameni, a unor personalități care și-au dedicat viața medicinei, artelor sau literaturii. Avem o expoziție de fotografii vechi și actuale, de insigne minerești și plachete comemoratrive, chiar dacă mineritul este pe ultima sută de metri și am prezentat și marile personalități născute aici în Valea Jiului”, a precizat Elena Mocanu, profesor partener în proiect.

Advertisement

Copiii sunt sfătuiți să nu își uite rădăcinile, să cinstească meseria de mineri, dar să caute să fie foarte buni în ceea ce fac. „Noi vrem să sădim în sufletul copiilor dorința de a deveni și altceva decât mineri. Să își dedice viața altor meserii frumoase, care să ne facă cinste nouă. Au rămas impresionați că aceste meleaguri au dat și perosnalități cunoscute în țară și peste hotare, pe care ei nu le știau, și care au trăit acum sute de ani, dar au rămas impresionați de asta”, a mai precizat Elena Mocanu.

Proiectul va continua și în a doua parte, cei mici vor veni cu povești de la bunici, din care să afle despre meșteșugurile înaintașilor noștri.

Advertisement

Actualitate

Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.

Cum se realizează colectarea?

Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:

În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.

În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).

Programul de colectare

Advertisement

Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.

Beneficiile inițiativei

După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.

Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți

Publicat

pe

Redactat de

Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți

Astăzi, în jurul orei 7:50, Poliția Orașului Petrila fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment rutier.
Din primele cercetări, se pare că un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Petroșani, care conducea un autoturism pe strada Republicii, din Petrila, nu ar fi acordat prioritate unei femei în vârstă de 27 de ani, din Petrila și unui minor în vârstă de 9 ani, care erau angajați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea celor doi pietoni, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pericol pe drumurile publice. Doi șoferi, sub influența alcoolului, opriți de poliție

Publicat

pe

Redactat de

Pe 9 ianuarie 2025, în jurul orei 23:55, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au fost alertați de un bărbat care a semnalat un posibil șofer aflat sub influența alcoolului.

Potrivit informațiilor, persoana în cauză, un angajat al unei societăți de pază, conducea un autoturism al firmei, în drum spre o intervenție de urgență, după ce butonul de panică a fost activat. La fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 56 de ani, testat cu aparatul etilotest, care a arătat un rezultat de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat, indicând astfel prezența alcoolului în sânge.

În aceeași zi, la ora 17:15, pe bulevardul Republicii din municipiul Hunedoara, un alt bărbat, de 45 de ani, din orașul Hațeg, a fost oprit de polițiștii hunedoreni pentru un control de rutină. Rezultatul testării cu aparatul alcooltest a fost alarmant – 1,22 mg/l alcool pur în aerul respirat.

În ambele cazuri, polițiștii au continuat verificările, iar probe biologice de sânge au fost recoltate pentru a stabili cu exactitate alcoolemia. Autoritățile avertizează că astfel de comportamente pun în pericol siguranța rutieră și pot avea consecințe grave pentru toți participanții la trafic.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate