Actualitate
Victorii pentru echipele hunedorene din Liga 3
A fost nevoie de opt etape pentru ca ambele echipe hunedorene din Liga 3 de fotbal, Jiul Petroșani și Minerul Lupeni, care evoluează în serii diferite, să își câștige meciurile programate în aceeași rundă. Mai mult, pentru una dintre acestea a fost prima victorie din acest campionat.
Primul succes din acest sezon pentru Jiul Petroșani
În seria 8 Jiul Petroșani a reușit prima victorie stagională în penultima etapă a sezonului regular. Trupa din Valea Jiului a reușit acest succes în deplasare, pe terenul celor de la Aro Câmpulung, unde s-au impus cu 1-0, unicol gol al partiidei fiind înscris de către Cătălin Sajin în minutul 69. În urma acestui rezultat, ambele echipe își păstrează locurile din clasament, Jiul pe cel de-al optulea, antepenultimul, cu 7, iar Aro (3 puncte) rămâne „lanternă roșie”. Între cele două se află Sparta Horezu, cu 5 puncte, care a scos un egal surprizător, scor 1-1, pe terenul liderului, SCM Râmnicu Vâlcea (20). Înainte petroșănenilor se află, cu 9 puncte, Gilortul Târgu Cărbunești, care a pierdut, cu 1-2, meciul de acasă cu Unirea Bascov (11), echipă ce, astfel, a urcat pe 6. Pe loc de play-out este, cu 12, și Viitorul Dăești, deși a câștigat, cu 3-2, meciul de acasă cu a patra clasată, Vulturii Fărcășești, diferențierea fiind făcută de golaveraj, +1 față de – 3. Pe poziția a treia a urcat, tot cu 12 puncte, dar cu mai multe goluri înscrise decât Vulturii, Speed Bradu, care a trecut, pe teren propriu, de a doua clasată ACSO Filiași (12), cu scorul de 2-1.
Se așteaptă și primul meci câștigat pe teren propriu
Etapa viitoare, a IX-a și ultima a sezonului regular, Jiul va juca acasă cu Cărbuneștiul, fiind așteptată prima victorie de pe teren propriu a petroșănenilor din acest sezon, meciul de pe stadionul „Petre Libardi” fiind programat sâmbătă, 26 octombrie, cu începere de la ora 15:00. Celelalte meciuri ale rundei, respectiv Fărcășești – Câmpulung, Filiași – Dăești, Horezu – Bradu și Bascov – Vâlcea, sunt programate pentru vineri, 25 octombrie, ora de începere a acestora fiind tot 15:00.
Minerul Lupeni, tot pe podium
În seria 9 Minerul Lupeni a jucat, pe teren propriu, cu Gloria Cermei, cu scorul de 2-1. Golurile celor de la Lupeni, care rămân pe locul al treilea, cu 15 puncte, au fost înscrise, în prima repriză, de Moses Baidoo, în minutul 16, și Robert Eshun, în minutul 22, în vreme ce pentru arădeni care, cu 3 puncte, rămân pe ultima poziție, a redus din handicap, în minutele de prelungire de la finalul jocului, Mario Novac (90+3). Lider, cu 19 puncte, continuă să fie CSC Peciu Nou., după victoria cu 3-0 de pe terenul cdelor de la Timișul Șag care, după acest eșec, cu 6 puncte și golaveraj – 8, au coborât pe penultimul loc. Pe 2, cu 17 puncte, se menține Progresul Pecica, după victoria, cu 1-0, de pe teren propriu, în fața celor de la Lotus Felix, care, cu 12 puncte, au ieșit din locurile de play-off, coborând pe 5. Pe locul al patrulea a urcat CSC Ghiroda (13 puncte), care, după victoria de acasă, cu 2-1, în fața celor de la Poli Timișoara (10 puncte), i-a trimis pe aceștia pe poziția a șaptea. În fine, pe 6 au urcat cei de la Viitorul Arad, cu 11 puncte, după succesul cu 2-1 din deplasarea de la Avântul Periam, dar echipa învinsă, rămasă la 6 puncte, a urcat un loc în clasament, până pe 8, grație golaverajului (- 7).
Se deplasează pe terenul liderului
În ultima etapă a turului din sezonul regular cei de la Lupeni se deplasează la lider, meciul de la Peciu fiind programat vineri, 25 octombrie, de la ora 15:00. În aceeași zi și de la aceeași oră se vor mai disputa întâlnirile Felix – Periam și Cermei – Pecica, ultimele două meciuri ale rundei, respectiv Timișoara – Șag și Arad – Ghiroda urmând a se disputa sâmbătă, 25 octombrie, tot de la ora 15:00.
Despre sistemul competițional
Reamintim că, la finele acestuia, primele patru clasate merg în play-off, iar locurile 5-10 vor evolua în play-out. În play-off se vor juca trei tururi, primele două clasate în sezonul regular urmând a fi gazde în 5 din cele 9 meciuri programate. Apoi primele două clasate vor juca, în semifinale, în dublă manșă cu ocupantele acelorași poziții din alte serii, respectiv locul 1 din seria 1 cu locul 2 din seria 2 și locul 1 din seria 2 cu locul 2 din seria 1 și așa mai departe, până la meciurile care opun echipele din seriile 9 și 10. Câștigătoarele acestor semifinale vor disputa, tot în dublă manșă, finalele barajelor, iar cele 5 câștigătoare vor promova în Liga 2. În play – out se joacă 10 retape, tur – retur, iar ultimele două claste, plus echipa de pe poziția a patra cu cea mai slabă linie de clasament, vor retrograda.
Situația din alte serii
În seria 7, care va fi „împerecheată” cu cea a Jiului în play-off, primele patru s-au distanțat de celelalte clasate. Pe primul loc este Unirea Alba Iulia, cu 20 de puncte, urmată de Gloria Bistrița (17), ACS Mediaș (16) și CSU Alba Iulia (14), cea din urmă având un joc mai puțin disputat. Urmează trei echipe cu 10 puncte, departajate de golaveraj, ordinea fiind ACS Târgu Mureș, și ea cu un joc mai puțin, Unirea Dej și CIL Blaj, iar pe ultimele locuri sunt Metalurgistul Cugir (7), Avântul Reghin și ACSM Codlea, ambele 3, despărțite de golaveraj. În seria 10, cea care interesează Lupeniul, ierarhia este ceva mai strânsă, la vârf, în fruntea ei fiind SCM Zalău, cu 17 puncte. Urmează trei echipe cu 16 puncte, departajate de golaveraj, acestea fiind, în ordine; CSMO Satu Mare, Minaur Baia Mare și Crișul Sântandrei, iar pe 5 este Sănătatea Cluj (14). urmează, apoi, CSM Sighet (11), Vulturul Mintiu Gherlii (8), SCO Satu Mare (7), Viitorul Cluj (5) și ACS Diosig (3).
Actualitate
Primăria Deva sprijină dezvoltarea învățământului profesional și dual
Primăria Municipiului Deva își reafirmă angajamentul față de susținerea educației profesionale și duale, considerând-o o soluție eficientă pentru pregătirea tinerilor în meserii cerute pe piața muncii. Alături de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, administrația locală încurajează colaborarea dintre școli și operatorii economici pentru a investi în formarea profesională a noii generații.
Reprezentanții mediului economic din județul Hunedoara au posibilitatea să contribuie activ la modelarea viitorului profesional al tinerilor, solicitând clase de învățământ profesional și dual. Termenul limită pentru completarea cererilor de școlarizare este 9 decembrie 2024.
Prin aceste parteneriate, firmele locale pot participa la conturarea unor programe educaționale care să răspundă nevoilor reale ale pieței muncii, asigurând astfel o integrare rapidă și eficientă a absolvenților în domeniile lor de activitate.
Promovarea și susținerea învățământului dual și profesional reprezintă o prioritate atât pentru administrația locală, cât și pentru Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Scopul principal este acela de a crește performanța profesională a elevilor, oferindu-le oportunități concrete de angajare, dar și de a sprijini dezvoltarea economică a județului prin formarea unor generații de muncitori calificați.
Primăria Deva invită toate părțile interesate să se implice activ în acest demers, contribuind astfel la consolidarea unei comunități educaționale și economice de succes.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie
Primăria Orașului Hațeg organizează, pe 6 decembrie 2024, o expoziție de cabaline și ovine în incinta târgului de animale de pe strada Horea. Evenimentul, care promovează tradiția creșterii animalelor în județul Hunedoara, este deschis tuturor deținătorilor interesați să participe cu exemplarele lor.
”Vă aducem la cunoștință că, în data de 06 Decembrie 2024 se organizează EXPOZIȚIE DE CABALINE SI OVINE la Hațeg, pe strada Horea (incinta târgului de animale). Deținătorii ce doresc sa participe la EXPOZIȚIA DE CABALINE SI OVINE trebuie sa se înscrie pe lista deschisă la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP sau prin e-mail la primaria.hateg@yahoo.com, pănă JOI, 05.12.2024, ora 14:00. De asemenea, vă reamintim măsurile sanitar-veterinare care trebuie intreprinse cu ocazia acestui eveniment: Accesul animalelor se va face pe bază de tabel în care sunt înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației, numărul și mijlocul de identificare al animalelor. Animalele trebuie să provină de pe raza județului Hunedoara din exploatații indemne, libere de boli infectocontagioase, să nu provină din zone de protecție și supraveghere a focarelor active. Este interzisă cu desăvârșire comercializarea animalelor prezente la expoziție. Transportul animalelor din cadrul exploataților de origine la locul organizării evenimentului se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar veterinar după o prealabilă dezinfecție a acestora. Unităție de alimentație pubică și micii producători care doresc participarea la eveniment trebuie să depună o cerere, insotita de documentul de inregistrare sanitara, la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP până în data de 03 Decembrie, pentru ca acesta din urmă să poată solicita DSVSA Hunedoara obținerea avizului temporar de funcționare”, informează reprezentanții Primărie Orașului Hațeg.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile
Preșcolarii și educatoarele de la Grădinița PP7 din Deva au demonstrat că solidaritatea începe de la vârste fragede, colectând peste 900 de kilograme de fructe și legume în cadrul campaniei sociale „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”.
Acțiunea, desfășurată în perioada 25–29 noiembrie 2024, a implicat peste 150 de copii, părinți și cadre didactice, care au contribuit la strângerea a 454 kilograme de fructe și 477 kilograme de legume. Donațiile au ajuns la familii și persoane vulnerabile din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, dar și la copiii din centrele de zi și casele de tip familial din Deva și Săulești.
Sprijin pentru comunitate
Pe 29 noiembrie, 20 de persoane cu vârste între 4 și 90 de ani, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, au primit pachete cu fructe. Beneficiarii au fost selectați din imobilele sociale și din rândul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.
Organizatorii au subliniat importanța campaniei nu doar pentru beneficiarii direcți, ci și pentru educația preșcolarilor. „Copiii au învățat cât de important este să dăruiești și să fii generos. Astfel de acțiuni îi ajută să-și formeze valori esențiale, precum omenia și responsabilitatea,” au declarat reprezentanții Grădiniței PP7.
Parte dintr-un proiect național
Campania „Săptămâna fructelor și a legumelor donate” este organizată la nivel național în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Proiectul încurajează elevii și profesorii să participe la activități de voluntariat care sprijină persoanele defavorizate, contribuind la integrarea lor socială și la consolidarea spiritului de comunitate.
Acțiuni similare au avut loc în școli și grădinițe din toată țara, dovedind încă o dată că prin solidaritate se pot face schimbări semnificative în viețile celor aflați în dificultate.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00