Actualitate - Eveniment
“Vioara lui Enescu” ajunge la Deva. Recital extraordinar, susținut de violoniștii Gabriel și Simina Croitoru – tată și fiică
Doi violoniști de talie internațională, tată și fiică, Gabriel şi Simina Croitoru, care cântă pe două viori ce fac parte din patrimoniul Muzeului „George Enescu”, vor susţine un recital extraordinar la Deva, în cadrul Turneului Naţional „Vioara lui Enescu 2023”. Recitalul va avea loc în data de 17 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal” Deva.
Cele două două viori, aflate în patrimoniul Muzeului ,,George Enescu”, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite în mâinile celor doi violoniști, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru.
În sălile de concert, celor doi violoniști li se va alătura pianistul Horia Mihail, alături de care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național „Vioara lui Enescu”, acum mai bine de un deceniu.
„Sunt 11 ani de când ducem muzica clasică și vioara lui Enescu în orașele și satele din România. Vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, pentru al doilea an alături de mine în acest turneu, se dovedește o importantă continuatoare a tradiției violonistice românești ce provine de la maestrul George Enescu. Vă așteptăm cu drag la aceste recitaluri, unde, împreună cu prietenul și solistul Orchestrelor și Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume, una mai bună, sperăm noi”, spune Gabriel Croitoru.
Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu, în timp ce Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau „vioara tenor”, aceasta a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului.
Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Naţional ,,George Enescu”.
Intrarea la eveniment este liberă.
PROGRAM „VIOARA LUI ENESCU” 2023
Dmitri Șostakovici – 5 piese pentru două viori și pian
Nicolas Louis – Fantaisie brillante (L’Amitié) pentru două viori și pian, op. 140
Hubert Bauersachs – Liebeslied pentru două viori și pian, în sol major, op. 29
Edmund von Weber – Trio sur „La gazza ladra” pentru două viori și pian, în re major, op. 3
Carl Kämmerer – Ländler pentru două viori și pian
Moritz Moszkowski – Suita pentru două viori și pian, op. 71
Actualitate
Alegeri parlamentare 2024| 49,10 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 21:00
Prezența la vot în județul Hunedoara a atins 49,10%, evidențiind un interes moderat al electoratului pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, la ora 21:00, ora închiderii urnelor.
În județul Hunedoara, analiza prezenței la vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 scoate în evidență diferențe notabile între mediul urban și cel rural, precum și rolul urnei mobile în asigurarea participării electorale.
Din totalul de 178.477 de voturi înregistrate până la închiderea urnelor, 125.930 provin din mediul urban, în timp ce doar 52.547 de voturi au fost exprimate de alegătorii din zonele rurale. Acest decalaj semnificativ indică o mobilizare mai mare în orașe, unde accesul la informație și facilitățile de vot sunt, de regulă, mai bine dezvoltate.
Utilizarea urnei mobile a adăugat o dimensiune importantă procesului electoral, cu 1.845 de voturi exprimate prin acest mijloc. Acest număr demonstrează că opțiunea rămâne esențială pentru a oferi o șansă de participare persoanelor cu mobilitate redusă, celor vârstnici sau celor care se află în condiții ce le limitează accesul direct la secțiile de votare.
Vot masiv în mediul urban
În plus, structura participării arată o dinamică interesantă între diferite categorii demografice, cu o prezență mai mare în mediul urban, unde 70% dintre voturi au fost înregistrate. Această tendință poate reflecta atât un interes mai ridicat pentru alegerile naționale în orașe, cât și diferențele infrastructurale între urban și rural, unde accesibilitatea secțiilor de votare poate influența decizia de a participa la scrutin.
Cine sunt cei mai conștiincioși alegători
Cei mai activi votanți provin din segmentul de vârstă 45-64 de ani, cu o participare aproape egală între bărbați (38.963) și femei (39.369).
La polul opus, seniorii cu vârste de peste 65 de ani au înregistrat o prezență notabilă, cu 20.469 de bărbați și 23.468 de femei care și-au exprimat opțiunile electorale. Acest lucru subliniază o tradiție solidă de participare civică în rândul vârstnicilor.
Din perspectiva genului, femeile au avut o prezență mai mare la urne (91.410) în comparație cu bărbații (87.067). Această diferență, deși nu foarte mare, indică o implicare ușor mai activă a femeilor în procesul democratic, reflectând poate și efectele diverselor campanii de mobilizare.
Actualitate
Alegeri parlamentare. Dosare penale și sancțiuni contravenționale
Datele centralizate de Centrul Județean de Comunicare Hunedoara, care monitorizează la nivelul întregului județ misiunile desfășurate de structurile MAI în context electoral, arată că, până la acest moment, nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot.
De la începerea votării s-au primit 7 sesizări referitoare la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni în legătură cu alegerile parlamentare.
S-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale (avertismente) și o amendă de 4.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, fără a respecta data și ora limită de încetare a acesteia.
Polițiștii au întocmit și 2 dosare penale:
Un bărbat de 42 de ani, din orașul Hațeg, și-a exercitat dreptul la vot la două secții de votare distincte, respectiv o secție de votare din orașul Hațeg și o secție de votare din localitatea Vâlcele, comuna Bretea Română. Cercetările sunt continuate privind infracțiunea de fraudă la vot.
În municipiul Petroșani, un cetățean s-ar fi deplasat în zona unor secții de votare pentru a oferi bani alegătorilor cu scopul de a-i determina să voteze un anumit partid politic.
Acesta a fost invitat la sediul Poliției, fiind întocmit dosar de cercetare penală (in rem) sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere alegătorilor.
Angajații MAI din județul Hunedoara rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor parlamentare și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.
CENTRUL JUDEȚEAN DE COMUNICARE HUNEDOARA
Actualitate
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
“Ziua Națională a României” a fost marcată, la Deva, printr-un ceremonial public, ce a avut loc astăzi, la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din municipiu. Manifestarea a reunit oficialități locale și județene, istorici, reprezentanți ai partidelor politice și ai instituțiilor publice din județ, precum și locuitori ai orașului.
Ceremonialul public a început la ora 12:00. După salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului Național, a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei. Manifestarea a continuat cu rostirea de alocuțiuni cu privire la semnificația zilei de 1 Decembrie.
Prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, le-a adresat celor prezenți câteva cuvinte. „Dragi români, Celebrăm astăzi mai mult decât un eveniment istoric – celebrăm fundamentul identitar al națiunii române. (…) Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a conferit României o nouă poziție geostrategică în această parte a Europei. Momentul Unirii continuă să ne transmită un mesaj fundamental: suntem responsabili fiecare dintre noi pentru parcursul democratic al țării! În vremuri dominate de incertitudine, este și responsabilitatea noastră, ca cetățeni, să contracarăm amenințările războiului informațional, ale manipulării și dezbinării. Doar prin unitate, dialog și implicare putem păstra și întări democrația pentru generațiile viitoare. Apartenența României la NATO și Uniunea Europeană este o garanție fundamentală a valorilor democratice, a securității și a progresului statului român pe care îl cunoaștem astăzi. De Ziua Națională a României, să ne luăm un moment de reflecție și să privim înspre istorie, când marii lideri ai națiunii noastre au așezat piatra de temelie a României moderne. Să ne amintim că democrația nu este un scop în sine, ci un mijloc pentru bunăstarea poporului, așa cum sublinia vizionarul Ion I.C. Brătianu. Astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de unitate. Avem datoria de a duce mai departe idealurile Marii Uniri, de a apăra și întări democrația în România. Libertatea, egalitatea și drepturile fundamentale nu sunt simple cuvinte – ele sunt reperele pe care trebuie să construim o țară care să inspire mândrie și speranță generațiilor viitoare. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!”, a transmis, printre altele, în mesajul său, prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin.
Printre cei prezenți la ceremonialul public dedicat „Zilei Naționale a României” a fost, ca de fiecare dată, și istoricul dr. Gheorghe Firczak, președinte al Asociaţiei Judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Eroilor Martiri (AJRRUEM) Hunedoara, președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.). Acesta a transmis „La mulți ani, României!”, iar referitor la alegerile parlamentare care coincid, în acest an, cu Ziua Națională, a declarat: „Am votat pentru binele țării, pentru afirmarea rutenilor!”.
Ceremonialul public s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Spectacol folcloric de excepție, în parcarea Shopping City Deva
În această seară, începând cu ora 18:00, devenii sunt invitați la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat „Zilei Naționale a României”, desfășurat în parcarea Centrului Comercial „Shopping City Deva”, locație aleasă din considerente legale, având în vedere desfășurarea alegerilor parlamentare. Între artiștii care vor urca pe scenă se numără: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Nicolae Flaviu Cristea, Ovidiu Olari, Vlad Lință și Mihaela Oprea, alături de grupul de copii „Tineri în Cetate”, aceștia fiind acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, sub bagheta dirijorului Vasile Rus. De asemenea, va mai urca pe scenă și Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, coregraf Andrei Gabor.
Sărbătoarea se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.
-
Actualitatecu o zi in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului
-
Actualitatecu o zi in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
CNA: Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe pe 29 noiembrie