Connect with us
Data: 21/06/2024
.

Actualitate

Viorel Răceanu, fost primar al municipiului Hunedoara, a încetat din viață

Publicat

pe

Viorel Răceanu, fost primar al municipiului Hunedoara în perioada 1961 – 1979, a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Primăriei Hunedoara. „Ne-a părăsit Viorel Răceanu, omul care a construit Hunedoara modernă. Fostul primar al municipiului Hunedoara din perioada 1961 – 1979, Viorel Răceanu, a plecat astăzi într-o lume mai bună. Îi datorăm veşnică recunoştinţă pentru tot ce a făcut pentru Hunedoara şi pentru hunedoreni”.

Viorel Răceanu a fost cel mai longeviv primar al municipiului Hunedoara de după cel de-al Doilea Război Mondial, acesta conducând destinele urbei timp de 18 ani. De numele său este strâns legată dezvoltarea municipiului Hunedoara, transformarea sa dintr-o localitate cu multe probleme – la finele anilor ’50, într-una cu locuinţe decente şi o infrastructură foarte bună pentru finele anilor ’70, începutul anilor ’80.

Pentru mine, şi nu doar pentru mine, domnul Viorel Răceanu a reprezentat un model de tenacitate, eficienţă şi onestitate, mai ales în ce priveşte abordarea problemelor de ordin administrativ şi edilitar. A fost un om de la care am învăţat foarte multe, mai ales în ce priveşte administraţia publică locală. A fost un privilegiu să îl cunosc şi să am ocazia să discut cu Domnia Sa de foarte multe ori, subiecte foarte importante pentru Hunedoara şi pentru hunedoreni. Pe scurt, despre Viorel Răceanu, putem spune, fără să greşim, că a fost omul care a construit oraşul, omul care a modernizat Hunedoara. Eu unul nu-l voi uita niciodată. Sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

Viorel I. Răceanu s-a născut la 11 iulie 1926 în satul Baia lui Crai, din comuna Topliţa, judeţul Hunedoara. A absolvit şcoala primară în comuna natală, după care a muncit ca ucenic la Uzinele de Fier Hunedoara şi la Mina Ghelari.

În 1946 – 1948 a condus echipa care a efectuat prima reparaţie capitală a tronsonului de cale ferată minieră îngustă Hunedoara – Retişoara, dat în folosinţă în anul 1900.

Între anii 1954 – 1961 a fost şef şantier – „Construcţii Civile Trustul 4” şi, ulterior, director general în cadrul Regiunii Hunedoara, pentru construcţii, reţele apă, gaze, canal şi electrificare. În această perioadă a răspuns de construcţia locuinţelor din zona cartierului OM, a Casei de Cultură dar şi a electrificării în Regiunea Hunedoara.

Advertisement

Vârful performanţei în administraţia locală avea să fie cunoscut şi recunoscut de hunedoreni după ianuarie 1961, când a fost numit „Preşedinte al Sfatului Popular al oraşului regional Hunedoara”, funcţie similară celei de primar, de astăzi.

Odată cu instalarea în funcţie, Viorel Răceanu a elaborat un studiu de dezvoltare economico – socială pentru o aşezare urbană de 100.000 de locuitori, studiu care a stat la baza unui proiect ce cuprindea noul oraş: străzi, bulevarde, spaţii verzi, şcoli generale, licee, instituţii de cultură, baze sportive etc… . În perioada celor 18 ani cât a ocupat funcţia de primar, Viorel Răceanu a răspuns direct de construcţia a peste 20.000 de apartamente şi peste 8.000 de case. În aceeaşi perioadă, printre altele, au fost construite: Bazinul de Înot, Complexul de agrement Valea Seacă, Stadionul Constructorul, Spitalul Municipal, Grădina Zoologică, Institutul de Subingineri, Hotelul Rusca, două licee, 16 şcoli generale şi 20 de grădiniţe. În aceeaşi perioadă a început construcţia reţelei de canalizare, alimentarea cu gaz metan (Hunedoara fiind al doilea oraş din ţară care a beneficiat de acest serviciu după Mediaş) şi construcţia unei reţele de alimentare cu apă din 3 surse.

Viorel Răceanu a fost cel care s-a ocupat şi de restaurarea Castelului Corvinilor efectuată între 1964 şi 1968 şi a Furnalului de la Govăjdia (1971). Astfel, cele două simboluri ale Hunedoarei au fost reintroduse în circuitul turistic naţional. Tot în timpul mandatului său, oraşul Hunedoara a fost ridicat la rang de municipiu (1968), intrând în categoria localităţilor cu mai mult de 50.000 de locuitori. Ca recunoaştere a muncii depuse, Viorel Răceanu a primit din partea conducătorilor statului patru ordine naţionale şi 10 medalii.

În 2014, la propunerea actualului primar al Hunedoarei, Viorel Răceanu a devenit „Cetăţean de onoare al municipiului”.

Advertisement

Actualitate

Program extins la Ştrandul „Corvina” din Hunedoara, de Rusalii

Publicat

pe

Redactat de

Program prelungit la Ștrandul „Corvina” din municipiul Hunedoara, în aceste zile.

Ştrandul Corvina va funcţiona de la ora 09:00 la 21:00, inclusiv luni – 24 iunie (de obicei, lunea, ştrandul se deschide doar la ora 12:00), au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

 

Amatorii de bălăceală sunt așteptați să se relaxeze în sau lângă bazinele cu apă, dar și pe șezlongurile aflate în incintă. În plus, sâmbătă, 22 iunie, cu începere de la ora 12:00 va fi Spuma Party.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Minorul de 13 ani din Crișcior, dat dispărut, a fost găsit

Publicat

pe

Redactat de

Minorul de 13 ani, din comuna Crișcior, dat dispărut după ce a plecat de la domiciliu, a fost găsit.

Și-a petrecut noaptea în podul unei clădiri dezafectate

„Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse, în jurul orei 15:15, minorul în vârstă de 13 ani, din comuna Crișcior, a cărui plecare voluntară de la domiciliu a fost semnalată astăzi, în jurul orei 12:00, a fost identificat de polițiști.  Minorul a fost găsit de o patrulă a Serviciului Județean Transporturi Feroviare Hunedoara pe raza comunei Crișcior și a fost condus la sediul Poliției Municipiului Brad, în vederea luării măsurilor procedurale. Din primele verificări, se pare că acesta nu a fost victimizat pe durata absenței de la domiciliu, petrecându-și noaptea în podul unei clădiri dezafectate din comuna Crișcior”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

La activitățile investigative și de căutare, coordonate de conducerea Poliției Municipiului Brad, au participat peste 30 de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brad, ai Secției de Poliție Rurală Crișcior, ai Serviciului Județean Transporturi Feroviare și ai unor servicii operative din cadrul I.P.J. Hunedoara, ce au beneficiat de sprijinul jandarmilor I.J.J. Hunedoara, a reprezentanților I.S.U. Hunedoara, Salvamont Hunedoata și ai Primăriei Crișcior.

„Adresăm mulțumiri partenerilor instituționali și voluntarilor pentru mobilizarea și implicarea de care au dat dovadă în acest caz”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara. 

 

Advertisement
Sursa foto: IPJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Weekend cu tenis de câmp, la Hunedoara: „Memorialul Lunella Maier” – ediţia a III – a

Publicat

pe

Redactat de

Câteva zeci de mici tenismeni, cu vârste între 10 şi 14 ani, vor evolua pe terenurile de zgură din apropierea Spitalului Municipal din Hunedoara, în cadrul celei de-a treia ediţii a întrecerii organizate în memoria fostei jucătoare Lunella Maier.

Asociaţia Club Sportiv Cristal Hunedoara şi Federaţia Română de Tenis organizează, în perioada 22 – 25 iunie, cea de-a treia ediţie a Cupei – Memorial Lunella Maier.

“Întrecerea le este dedicată sportivilor cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani (fete/ băieţi, pe categorii de vârstă). Până acum, şi-au anunţat prezenţa la competiţie aproximativ 70 de participanţi. Hunedoara va fi reprezentată de 11 sportivi, antrenaţi de Luiza Vasiliu şi Daniel Mihalache. Este pentru prima dată când un club „de provincie” reuşeşte să alinieze la startul unei astfel de întreceri un număr atât de mare de competitori (de regulă, doar cluburile din Bucureşti reuşesc participări atât de consistente, din punct de vedere numeric). Partidele vor avea loc pe terenurile de zgură din apropierea Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, a informat Primăria Hunedoara.

Turneul este un omagiu adus fostei jucătoare de tenis Lunella Maier, cea care, pe 24 iunie, și-ar fi aniversat ziua de naștere.

Lunella Maier s-a stins în toamna anului 2021, dar a fost una dintre figurile marcante ale tenisului hunedorean și național. Fost antrenor federal, a organizat, la Hunedoara, peste 200 de turnee, a participat cu sportivii săi la numeroase competiții interne și internaționale, aproximativ o mie de copii trecând prin mâinile sale în cele peste trei decenii de activitate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate