Connect with us
Data: 15/04/2025
.

Actualitate

Viteză, alcool și droguri la volan: peste 8.300 de sancțiuni în județul Hunedoara. Poliția intensifică acțiunile pentru prevenirea accidentelor grave

Publicat

pe

Polițiștii rutieri din județul Hunedoara desfășoară constant acțiuni susținute pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente grave. Scopul acestor acțiuni îl constituie salvarea de vieți, prin reducerea numărului accidentelor rutiere grave
În cea mai recentă acțiune preventivă, ce a avut loc în perioada 12–14 aprilie 2025, peste 100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au fost mobilizați pentru a desfășura ample verificări în trafic, menite să reducă riscul producerii de evenimente rutiere, prin prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare – în special viteza, consumul de alcool și cel de substanțe interzise de către cei aflați la volan.
Sute de teste 
La sfârșitul săptămânii trecute, au fost efectuate 690 de testări pentru determinarea consumului de alcool.
În cazul a 14 dintre conducătorii auto, a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule, întrucât aparatele etilotest au indicat valori pozitive, iar în 6 cazuri, aparatele au înregistrat niveluri de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, pentru aceste situații fiind întocmite dosare de cercetare penală, iar conducătorii auto au fost conduși la unități medicale pentru prelevarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
 În cele 8 cazuri  în care valorile indicate de aparatul etilotest s-au încadrat în limita contravenției, au fost aplicate amenzi, iar ca și măsură complementară, respectivii șoferi au devenit pietoni pentru o perioadă de 90 de zile.
De asemenea, în cadrul activităților preventive, 43 de conducători auto au fost testați pentru a se stabili dacă se aflau sau nu sub influența unor substanțe psihoactive (patru dintre aceștia fiind conduși la unități spitalicești pentru recoltarea probelor biologice).
Roadpol Speed
“Roadpol Speed” – acțiune amplă pe drumurile din județ, având drept scop prevenirea și combaterea vitezei excesive, una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave.
Activitatea s-a desfășurat în perioada 07-13 aprilie a.c., sub denumirea “Roadpol Speed” și a implicat utilizarea a 29 de aparate radar, amplasate pe cele mai circulate și vulnerabile tronsoane de drum.
În urma acțiunii, polițiștii au aplicat 510 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar în 27 de cazuri viteza înregistrată a depășit cu peste 50 km/h limita maximă admisă, motiv pentru care s-a dispus reținerea permiselor de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce.
Un record negativ a fost înregistrat în data de 9 aprilie 2025, în jurul orei 19:15, pe DN7, între Deva și Orăștie. Un bărbat de 46 de ani, din orașul Simeria, a fost surprins de aparatul radar în timp ce conducea cu viteza de 122 km/h, deși limita maximă admisă pe tronsonul respectiv era de 70 km/h. În acest caz, polițiștii au dispus reținerea permisului de conducere, cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 90 de zile și aplicarea unei sancțiuni contravenționale de 9 puncte-amendă.
Măsuri similare au fost luate și în celelalte cazuri în care conducătorii auto au ignorat regimul legal de viteză, punând în pericol siguranța tuturor participanților la trafic.
e-SIGUR
În efortul de a reduce semnificativ numărul accidentelor rutiere grave, și în județul Hunedoara polițiștii folosesc sistemul e-SIGUR – un instrument modern care sprijină activitatea de monitorizare, prevenție și intervenție în trafic.
Reamintim faptul că sistemul E-SIGUR este operațional la nivelul întregii țări. Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind ulterior analizate. Abaterile sunt sancționate potrivit legii, după identificarea conducătorului auto. Procesul-verbal este comunicat la domiciliul acestuia, fără a fi necesară oprirea în trafic.
Acest sistem presupune monitorizarea traficului rutier prin colectarea de date cu ajutorul dispozitivele radar, tip pistol, din dotarea structurilor de Poliție Rutieră. Radarele de tip TruCAM II sunt amplasate în afara părții carosabile, montate pe trepied, la loc vizibil.
Sistemul E-SIGUR reprezintă un pas major pentru creșterea siguranței pe drumurile publice și reducerea numărului de accidente rutiere.
Reducerea riscului rutier prin acțiuni proactive, pe șoselele județului Hunedoara
În perioada ianuarie–martie 2025, la nivelul județului Hunedoara au fost înregistrate 15 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 4 persoane și rănirea gravă a altor 11.
Principalele cauze ale accidentelor grave
Analiza detaliată a cauzelor arată că, în primele 3 luni ale acestui an, accidentele grave din județul Hunedoara au avut drept cauză: viteza neadaptată sau nelegală (3 accidente, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor două), neacordarea priorității pietonilor (3 accidente, 2 persoane rănite grav), indisciplina pietonală (2 accidente, 2 persoane decedate).
Acțiuni preventive și de combatere a cauzelor accidentelor rutiere
În primele trei luni ale anului 2025, polițiștii rutieri au desfășurat 235 de acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere, 73 dintre acestea vizând obiective multiple, inclusiv combaterea principalelor cauze de risc rutier, în timp ce 57 dintre acestea au vizat respectarea regimului legal de viteză, iar 12 au fost dedicate prevenirii și combaterii neacordării priorității pietonilor.
Implicarea activă a polițiștilor rutieri în combaterea factorilor de risc printr-un număr crescut de acțiuni tematice și măsuri aplicate arată angajamentul clar al acestora în protejarea vieții participanților la trafic.
Astfel, în urma activităților desfășurate, au fost aplicate peste 8.300 de sancțiuni contravenționale pentru diferite abateri rutiere, peste 3.850 de sancțiuni fiind aplicate pentru principalele cauze generatoare de accidente rutiere. Totodată,  au fost reținute 544 permise de conducere și retrase 394 certificate de înmatriculare și au fost constatate de către polițiștii rutieri 225 de infracțiuni, ca urmare a acțiunilor desfășurate în trafic.
Activitățile polițiștilor în trafic denotă un efort constant și coordonat pentru creșterea gradului de siguranță rutieră în județul Hunedoara. Aceste acțiuni au rolul de a combate cu fermitate comportamentele iresponsabile în trafic, contribuind astfel la protejarea vieților și bunurilor cetățenilor.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara vor continua acțiunile de reduce a riscului rutier și fac apel la toți participanții la trafic să adopte un comportament responsabil și preventiv, pentru a contribui activ la crearea unui mediu rutier sigur pentru toți.

Actualitate

Măsuri ferme pentru prevenirea febrei aftoase în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoritățile se mobilizează pentru protejarea sănătății animalelor și a economiei zootehnice.

Autoritățile din județul Hunedoara au adoptat, în 15 aprilie 2025, un set de măsuri stricte pentru prevenirea introducerii și răspândirii virusului febrei aftoase, în contextul alertelor epidemiologice emise la nivel național și european. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Unității Locale de Decizie (ULD), structură a Centrului Local de Combaterea a Bolilor (CLCB) Hunedoara.

Febra aftoasă, o boală virală extrem de contagioasă care afectează animalele cu copita despicată, reprezintă o amenințare majoră atât pentru sănătatea animalelor, cât și pentru economia zootehnică. În fața riscului crescut de apariție a focarelor în Ungaria și Slovacia, autoritățile din județul Hunedoara au decis implementarea unor măsuri de prevenție riguroase.

Printre cele mai importante decizii incluse în Hotărârea nr. 3 a CLCB Hunedoara se numără:

  • Aplicarea restricțiilor prevăzute în Decizia nr. 2/2025 a Centrului Național de Combatere a Bolilor;

  • Mobilizarea personalului medical veterinar specializat, pentru intervenții rapide în cazurile semnalate de autorități precum Poliția de Frontieră și Inspectoratele de Poliție;

  • Inspecții în exploatațiile de animale biungulate și recoltarea de probe pentru evaluarea riscului epidemiologic;

  • Controlul strict al mijloacelor de transport care intră și ies din exploatații, precum și al acțiunilor de dezinfecție efectuate în ferme;

  • Oprirea temporară a transporturilor de animale care nu respectă măsurile de restricție, până la intervenția echipelor de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara;

  • Supravegherea atentă a animalelor și raportarea imediată a oricărei suspiciuni de boală către autoritățile competente.

În cazul confirmării unui focar de boală, se va activa Planul Național de Contingență pentru febra aftoasă, care prevede măsuri suplimentare de izolare și control al răspândirii virusului.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara colaborează îndeaproape cu DSVSA Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” și alte instituții implicate în gestionarea situațiilor de risc zoosanitar.

Advertisement

Prefectul județului, Constantin Fulga, a lansat un apel public către fermieri și cetățeni, încurajând cooperarea deplină cu autoritățile.

Măsurile vor rămâne în vigoare până la ridicarea restricțiilor impuse ca urmare a focarelor confirmate în Ungaria și Slovacia. Autoritățile hunedorene asigură populația că monitorizează situația cu maximă vigilență și intervin prompt pentru a preveni orice risc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Retezatul Hațeg și Dacia Orăștie joacă cu calificarea pe masă

Publicat

pe

Redactat de

 

Ultima calificată în Final Four-ul Ligii 4 de fotbal Hunedoara se va decide doar după disputarea ultimei etape a sezonului regular. Întâmplarea face ca ambele pretendente la acest loc să joace între ele.

Aurul Brad e acolo

În Final Four se califică primele patru clasate la finele sezonului regular. Acolo se va juca tur – retur, fiecare cu fiecare, participantele intrând în această fază a competiției cu jumătate din punctele obținute în sezonul regular. La finele acestui Final Four echipa clasată pe primul loc va întâlni, în dublă manșă, reprezentanta județului Mehedinți în barajul de promovare în Liga 2. Două dintre participante erau cunoscute de mai multă vreme, iar cea de-a treia a obținut calificarea, așteptată, de altfel, în penultima etapă a sezonului regular. Prima clasată, Unirea DMO, a făcut scorul campionatului, învingând, pe teren propriu, cu 16-0, “lanterna roșie”, Minerul Uricani, trupa din Vale fiind singura echipă din campionat care nu a câștigat vreun punct. Echipa de pe doi, Gloria Geoagiu, cu același număr de puncte, 55, ca și liderul, s-a impus, cu 3-1, în deplasarea de la Victoria Călan, antepenultima clasată, cu 14 puncte. Poziția a treia a fost acontată, așa cum era de așteptat, de Aurul Brad. Echipa din nordul județului avea nevoie, pentru a evita alte calcule, de un punct în două meciuri, iar obiectivul a fost chiar depășit. Mai exact, brădenii au câștigat, cu 10-2, meciul de acasă, cu Inter Petrila, și, cu 38 de puncte, nu mai pot fi dați jos de pe ultima treaptă a podiumului, în vreme ce petrilenii, rămași la 24 de puncte, vor termina sezonul regular pe poziția a opta.

CFR Simeria a ieșit din calcule

Advertisement

Pentru ultimul loc de Final Four erau în luptă trei echipe. Două dintre acestea, Dacia Orăștie și CFR Simeria, au jucat între ele, în orașul Paliei, iar meciul s-a încheiat nedecis, scor 1-1. În urma acestui rezultat, orăștienii au coborât pe cinci, cu 37 de puncte, iar simerienii au rămas pe șase, cu 33, și au ieșit din calculele pentru primele patru locuri. Și asta pentru că Retezatul Hațeg s-a impus, la limită, cu 1-0, în deplasarea de la penultima clasată, CSM Deva (12 puncte), și au urcat pe patru, cu 38 de puncte. În fine, într-un joc fără implicații majore în ierarhie, CSM Vulcan a învins, acasă, cu 2-1, pe Șoimul Băița, gazdele fiind pe șapte, cu 33 de puncte, iar echipa vizitatoare pe nouă, cu 24.

Finală pentru Final Four

Așadar ultima calificată în Final Four se va decide în ultima etapă a sezonului regular, când Retezatul Hațeg și Dacia Orăștie se vor înfrunta între ele sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 11:00. Meciul se va disputa la Hațeg, gazdele având două variante de calificare, victoria și egalul, în vreme ce pentru echipa din Orăștie singura variantă de a ajunge în Final Four este doar succesul în această veritabilă finală. În aceeași zi și de la aceeași oră se vor disputa și celelalte meciuri ale rundei, care propune și alte întâlniri interesante. Va fi duelul la distanță pentru ocuparea primei poziții, Unirea DMO urmând a juca, la Crăciunești, cu Șoimul Băița, în vreme ce Gloria Geoagiu va primi vizita celor de la Aurul Brad, într-un derby al calificatelor în play-off. De asemenea, va mai fi un joc pentru desemnarea ultimei clasate din prima jumătate a clasamentului, cel dintre CFR Simeria și CSM Vulcan. Totodată, mai sunt două meciuri în urma cărora se va ști ierarhia finală din subsolul clasamentului, acestea fiind Inter Petrila – CSM Deva și Minerul Uricani – Victoria Călan. Mai este de menționat că echipele de pe locurile 5-12 din sezonul regular vor juca într-un play-out, ce se va disputa într-un singur tur.


Unirea 2 DMO a câștigat derby-ul din Liga 5

În Liga 5 de fotbal Hunedoara s-au jucat meciurile etapei a XIII-a, care a programat și derby-ul dintre primele două clasate. Într-un meci disputat la Ciula Mare, liderul, Unirea 2 DMO, a învins, clar, cu 5-0, a doua clasată, Real Sântandrei, și s-a distanțat în funtea clasamentului, având 37 de puncte, în vreme ce principala sa urmăritoare a rămas la 31. Unirea General Berthelot rămâne pe podium, cu 21 de puncte, după victoria de acasă, cu 3-0, în fața rivalilor din Țara Hațegului, Narcisa Sălașu de Sus, care rămân ultimii cu 5 puncte. Prima jumătate a ierarhiei este încheiată de Zarandu Crișcior, cu 19 puncte, care a câștigat, la „masa verde”, cu 3-0, meciul considerat acasă cu retrasa ACS Certej, echipa din urmă, care ar fi penultima în clasament, cu 9 puncte, urmând a pierde, prin forfait, toate meciurile rămase de disputat în campionat. În fine, în cel mai echilibrat joc al rundei, Ponorul Vața și Măgura Pui au remizat, scor 2-2, gazdele acestei întâlniri rămânând pe șase, cu 12 puncte, iar echipa vizitatoare, cu 14 puncte, își păstrează locul al cincilea în clasament. În weekend-ul de Paște nu se va juca în Liga 5, etapa a XIV-a, ultima a celui de-al doilea tur, urmând a se disputa pe 27 aprilie. În această rundă Unirea General Berthelot va câștiga, cu 3-0, meciul considerat în deplasare la ACS Certej, celelalte partide programate fiind Real Sântandrei – Zarandu Crișcior, Narcisa Sălaș – Ponorul Vața și derby-ul de Țara Hațegului dintre Măgura Pui și Unirea 2 DMO. Liga 5 de fotbal Hunedoara se dispută în sistemul tur-retur -tur, iar câștigătoarea competiției poate promova în eșalonul superior.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de rănguire pe DN 66, în Defileul Jiului. Circulație oprită temporar

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova anunță desfășurarea unor lucrări de rănguire pe DN 66, în zona Defileului Jiului. Intervențiile vizează îndepărtarea rocilor instabile de pe versanți și curățarea carosabilului, în vederea creșterii siguranței rutiere.

Pe durata lucrărilor, circulația rutieră va fi oprită temporar, în reprize de câte 10–15 minute, pentru a permite doborârea controlată a stâncilor și degajarea drumului.

Autoritățile fac apel la șoferi să manifeste prudență în trafic, să respecte semnalizarea temporară instalată în zonă și indicațiile personalului aflat la fața locului.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK DRDP CRAIOVA

Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate