Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Vizită diplomatică la Deva: Ambasadorul Argentinei și cel al Republicii Muntenegru participă la „Noaptea Cercetătorilor”, la muzeu

Publicat

pe

„Noaptea Cercetătorilor”, eveniment ce va avea loc peste o săptămână la Deva, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR), îi va avea ca invitați speciali pe Ambasadorul-Argentineiambasadorii Argentinei și Republicii Muntenegru în România, Excelențele Sale Claudio Pérez Paladino și Milan Begovic. Reprezentanții diplomatici se vor afla pentru prima dată în vizită în județul Hunedoara. La manifestare și-a anunțat prezența și fostul ministru al Educației, Andrei Marga.

Evenimentul „Noaptea Cercetărilor”, la care vor participa cei doi ambasadori va avea loc vineri, 25 septembrie, începând cu ora 09:30, la Palatul Magna Curia din Deva. Momentul inaugural se va desfășura în Sala Șemineului a muzeului, când va debuta și Conferința științifică națională intitulată „Cercetarea în era globalizării. Mize, provocări şi perspective”, la care vor participa numeroși cercetători renumiți în diverse domenii. Printre oaspeți se numără și Andrei Marga, fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi fost ministru al Educaţiei Naţionale şi al Afacerilor Externe, dar și Mărioara Iordan, director adjunct al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române. De asemenea, vor mai fi prezenți profesori şi cercetători din mai multe orașe ale țării. Ambasador muntenegru

Peste 140 de exponate deosebite

Partea a doua a evenimentului va începe la ora 17:00, când la sediul MCDR Deva vor fi amenajate mai multe standuri tematice. „Alături de instituția noastră au fost invitați să expună inventatorul hunedorean Corneliu Birtok-Băneasă, dar și colective de elevi și profesori cu preocupări în domeniul cercetării de la mai multe școli din Deva și Hunedoara. Publicul vizitator va avea plăcerea să vadă peste 140 de dispozitive, mecanisme şi jucării realizate de profesori şi elevi pe baza legilor ştiinţelor. Experimentele prezentate sunt deosebit de spectaculoase. Dintre acestea putem aminti robotul sumo, multicopterul, fântâna magică, sfoara care cântă, ghirlanda wireless, oglinda magică, ochelarii minune, lumina nedumerită, levitaţia magnetică, diverse fenomene de inducţie electromagnetică, fenomene electrice, optice, mecanice, termice şi multe altele. De asemenea, se vor face demonstraţii practice, vizitatorii fiind invitaţi să interacţioneze cu expozanţii pentru a afla mai multe informaţii despre obiectele expuse sau să experimenteze ei înşişi”, a declarat Liliana Țolaș, manager la MCDR Deva.

Noaptea Cercetătorilor” se va desfășura pentru prima dată la Deva, fiind un proiect dedicat popularizării ştiinţei şi învăţării distractive, care se organizează simultan în aproximativ 300 de oraşe din 24 de ţări europene.

Evenimentul este organizat la Deva cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Hunedoara și în colaborare cu Asociația Invenio din București.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

UPET: Proiecte de investiții pentru studenți

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își propune să inițieze mai multe proiecte de investiții pentru îmbunătățirea confortului studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În ceea ce privește treptele deteriorate în apropierea parcării pentru studenți, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul universității, a subliniat că acestea sunt responsabilitatea administrației locale, nu a universității.

„Treptele de lângă parcarea studenților nu sunt în proprietatea Universității din Petroșani. Este responsabilitatea Primăriei Municipiului Petroșani să se ocupe de aceste trepte, deoarece nu sunt înregistrate pe numele instituției noastre”, a declarat rectorul.

În plus, rectorul a menționat că continuă să facă demersuri pentru preluarea clădirii abandonate a Casei Universitare.

„În cazul Casei Studenților, structura actuală nu se potrivește pentru administrația locală. La subsol există o sală mare pentru discotecă, iar la etaj sunt garderobă și câteva camere, urmate de o sală mare de spectacol cu aproximativ 400 de locuri. Este crucial ca această clădire să fie transferată către noi pentru a putea fi reabilitată și valorificată”, a adăugat rectorul.

Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, multe ferestre fiind vandalizate. Au fost raportate cazuri în care forțele de ordine au intervenit pentru a ridica persoane fără adăpost sau consumatori de substanțe interzise din această locație.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de peste 28 de milioane în comuna Bretea Română

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din comuna Bretea Română a demarat un proiect amplu pentru modernizarea infrastructurii energetice, prin înființarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale în zonă.

Proiectul, intitulat „Înființare rețea de distribuție gaze naturale în comuna Bretea Română, județul Hunedoara”, este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 28.085.811,58 de lei, fără TVA.

Obiectivul principal al proiectului este de a asigura alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii casnici, obiectivele socio-culturale și agenții economici din comuna Bretea Română și satele aparținătoare din județul Hunedoara. Investiția va include realizarea unui racord de gaze naturale de înaltă presiune, precum și implementarea unei rețele de distribuție formată din polietilenă și oțel. De asemenea, vor fi instalate racorduri pentru gaze naturale și un sistem inteligent de distribuție a acestora.

Inițiativa este salutată de comunitatea locală pentru beneficiile economice și sociale pe termen lung pe care le va aduce, contribuind la creșterea confortului locuitorilor și sprijinind dezvoltarea durabilă a regiunii. Implementarea proiectului se va realiza în conformitate cu normele și standardele în vigoare, având ca scop îmbunătățirea calității vieții în comuna Bretea Română.

Citeste mai mult ...

Actualitate

De la caniculă, la vijelii

Publicat

pe

Redactat de

Între 29 iunie și 2 iulie, România va fi afectată de un nou val de caniculă, urmat de vijelii puternice.

Valul de căldură se va extinde și intensifica în toată țara. Zone afectate vor fi Banat, Oltenia, Muntenia, local în Crișana, Transilvania, Moldova și partea continentală a Dobrogei. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități în vest, sud și sud-est și pe spații mai mici în rest. Temperaturi maxime: vor fi de 28-30°C pe litoral și 37-38°C în zona de câmpie din Oltenia și Muntenia. Spre seară și în noaptea de luni spre marți (1/2 iulie) vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vor cădea ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină.

”29 iunie-2 iulie. Nou val de caniculă, urmat de vijelii puternice. Valul de cãldurã se va extinde şi intensifica la nivelul întregii ţãri; va fi caniculã în cea mai mare parte a Banatului, Olteniei şi Munteniei, local în Crişana, Transilvania, Moldova şi partea continentalã a Dobrogei. Disconfortul termic se va accentua, astfel indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge sau va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în vest, sud şi sud-est şi pe spaţii mai mici în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între 28…30 de grade pe litoral şi 37…38 de grade în zona de câmpie din Oltenia şi Muntenia. Spre searã şi în cursul nopţii de luni spre marți (1/2 iulie) vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului în nord-vestul şi în nordul teritoriului şi local în centru şi vest. Ploile vor avea caracter torenţial, pe alocuri se vor înregistra cantitãţi de apã mai însemnate, vor fi vijelii şi cãderi de grindinã”, arată cei de la Meteoplus.

FOTO: FACEBOOK METEOPLUS

Citeste mai mult ...

Actualitate