Actualitate
Voluntarii pentru Geoparc au studiat schimbările climatice din Cretacic ca să participe la o tabără internațională
Cinci tineri voluntari au reprezentat Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și România la cea de IV-a ediție a International Geopark Camp for Youth. Este o tabără organizată de Geoparcul Internațional UNESCO transfrontalier Muskau Arch care facilitează cooperarea între tineri din geoparcuri europene.
„International Geopark Camp este un proiect al geoparcului transfrontalier Muskau Arch, dintre Germania și Polonia. Se află la a patra ediție și e foarte important pentru noi deoarece geoparcurile sunt locuri unde poveștile despre trecut ne pregătesc pentru viitor. Iar viitorul nostru sunt tinerii. Un astfel de proiect arată și importanța internațională a geoparcurilor care le permite unor tineri din comunități locale să se întâlnească cu tineri la fel ca ei din alte zone, din alte geoparcuri, să schimbe idei și să devină parteneri activi ai noștri în crearea proiectelor pentru viitor” afirmă Cristian Ciobanu, coordonator local Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București.
Ca să se bucure însă de întreaga experiență din tabără, tinerii voluntari au trebuit să se pregătească intens. Au avut de ales o temă care să fie pusă în legătură cu schimbările climatice din trecutul geologic al teritoriului pe care îl reprezintă și să facă o paralelă cu prezentul. Cu sprijinul experților din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și din Universitatea din București, ei au trebuit să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă o cercetare științifică și să se documenteze temeinic. Deși nu prea știau la ce exigențe să se aștepte pe parcursul taberei, încă din primele momente au realizat că vor trăi o experiență frumoasă.
„Drumul pe care l-am parcurs până să ajungem acolo a fost puțin cam greu. Ne-am lovit de un articol pentru care a trebuit foarte multă cercetare,ne-a trebuit multă atenție și, cum noi nu ne lovim, așa, de articole în fiecare zi, a fost puțin cam greu. Însă eu și colegii mei ne-am organizat foarte bine, am lucrat foarte mult și intens. Am avut de făcut un articol despre schimbările climatice din Cretacic pe care l-am realizat cu succes, într-un final. Când am ajuns acolo, în Geoparcul Muskau Arch, am fost primiți ca și cum am fi fost deja născuți în geoparcul lor, ne-am simțit ca în geoparcul nostru, ca acasă, ne-am simțit foarte bine”, spune Bianca Iorgoni, voluntară pentru Geoparc.
Astfel de experiențe la nivel internațional sunt unul dintre numeroasele atuuri ale geoparcurilor internaționale UNESCO în ceea ce privește oferta educațională și de formare pentru tineri și pentru comunități locale. Ema Opreanu este voluntară pentru Geoparc de aproape patru ani și acum se pregătește de viața de studentă. A participat și la schimbul de experiență din această primăvară organizat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului împreună cu Geoparcul Internațional UNESCO Djerdap, din Serbia. Vede Geoparcul ca un cadru care i-a oferit o mulțime de oportunități și speră ca și generațiile viitoare de voluntari să le aprecieze la adevărata valoare.
„Am auzit mai de mult, cândva, o glumă:<<Geoparcul te face mare>>. Eu nu cred că e doar o glumă. E o afirmație plină de adevăr. Chiar te face mare ajutându-te să te dezvolți în diferite direcții, fie prin experiențe de genul acesta, fie prin cursurile de ghizi, fie prin proiecte și evenimente. Geoparcul te face mare susținându-ți ideile și fiind mereu acolo să te îndrume. Sunt entuziasmată pentru viitorii voluntari care vor participa la viitoare experiențe internaționale și nu numai și chiar dacă acum, fiind viitoare studentă, nu voi mai fi chiar atât de activă ca voluntar, voi fi mereu recunoscătoare pentru oamenii minunați pe care Geoparcul m-a ajutat să-i cunosc și pentru informațiile valoroase”, apreciază Ema Opreanu, voluntară pentru Geoparc.
Pe parcursul perioadei petrecute în tabără, voluntarii pentru Geoparc au participat la realizarea unei broșuri și a unui film de promovare a activităților care urmează să fie disponibile în curând publicului larg. Dar cea mai mare satisfacție au avut-o atunci când au vizitat diverse obiective de pe teritoriul geoparcului folosind ca mijloc de transport bicicleta, barca sau trenulețul.
Pentru tabăra din acest an, organizatorii au selectat 12 tineri din România, Polonia, Germania și Ucraina. Este pentru a doua oară când voluntari pentru Geoparc sunt selectați și participă la această tabără dedicată tinerilor din geoparcuri europene.
Actualitate
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat, vineri la miezul nopții, în județul Hunedoara.
Cele peste 170.000 de voturi au fost renumărate în totalitate, rezultatele urmând să fie comunicate Biroului Electoral Central duminică seară, 1 decembrie, la ora 22:00.
„Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi a celor nule din cadrul celor 524 de secţii de votare din județul Hunedoara, desfășurat în conformitate cu cerințele Deciziei nr. 205D/28.11.2024 a Biroului Electoral Central privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024, s-a încheiat în data de 29.11.2024, ora 24:00. La acest moment se desfășoară operațiunile de centralizare a datelor din procesele-verbale întocmite pentru fiecare dintre cele 524 de secții de votare din județul Hunedoara. Rezultatele centralizării se vor comunica, în conformitate cu cele din conținutul Deciziei susmenționate, Biroului Electoral Central, în data de 1 decembrie 2024, ora 22,00. Numai după această dată, rezultatele centralizării vor putea fi date publicității”, se arată într-o informare transmisă, sâmbătă după-amiază, de BEJ Hunedoara.
În județul Hunedoara, la primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 170.330 de persoane, dintre cele 363.541 înscrise pe listele permanente, prezența la urne fiind de 46,85 la sută.
Actualitate
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
Un ceremonial public dedicat „Zilei Naționale a României”, va avea loc duminică, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în municipiul Deva.
„În conformitate cu legile și regulamentele militare aflate în vigoare, ceremonialul se va desfășura, în acest an, la locul de odihnă al celor care au luptat pentru națiunea română – Cimitirul Eroilor (str. Călugăreni)”, au informat reprezentanții Instituției Prefectului -Județului Hunedoara.
Programul manifestărilor cuprinde salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și rostirea de alocuțiuni. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.
Foto: arhivă
Citiți și: Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva
Actualitate
Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, până duminică seara. Este vizată și zona de sud a județului Hunedoara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, valabilă începând de sâmbătă dimineață (30 noiembrie), ora 10:00, până duminică seara (1 decembrie), ora 20:00.
Avertizarea vizează și zona de sud a județului Hunedoara.
„În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea, Muntenia, Oltenia și în sudul Banatului, cu viteze în general de 50…60 km/h. În vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului vor fi rafale de 70…90 km/h, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (30 noiembrie), va ninge și va fi viscol”, a informat ANM.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Program special la Evidența Persoanelor, în contextul alegerilor parlamentare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări avansate la tunelurile A1 Margina – Holdea