Actualitate
Voluntarii și ambasadorii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului la aceeași masă
Reprezentanții Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, împreună cu voluntari și ambasadori, au tras linie și au analizat activitatea din această vară. Săptămâna aceasta au avut loc două evenimente sub egida Univeristății din București, iar la Hațeg în această toamnă s-au numărat proiectele. La București, cei care au fost interesați de modul în care ia naștere un parc natural au participat la o conferință desfășurată la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, în cadrul Masterului GBA (Geo-Biologie Aplicată în Conservarea Patrimoniului Natural și Cultural).
La evenimentul de la București a participat și Florin Stoican, cel care a pus bazele a două dintre parcurile naturale din România. Voluntarii și Ambasadorii pentru Geoparc au făcut bilanțul proiectelor derulate din primăvara acestui an și până în prezent, în cadrul evenimentului „Marea întâlnire de toamnă a voluntarilor”. Nu mai puțin de nouă proiecte cu impact în rândul comunității locale și al turiștilor s-au derulat în Geoparc cu sprijinul tinerilor, majoritatea elevi la Colegiul Național „I.C.Brătianu” din Hațeg și la alte școli din zonă, dar și al studenților la Universitatea din București sau la alte universități din țară. „Festivalul Dinozaurilor” – ediția a II-a, „Ziua Vulcanilor”, „Ambasadorii Geoparcului”, „Educație în Geoparc cu Andi Andezit”, „Banca de EcoInvestiții în Educație”, „Monitorizare în turism”, „Redbull SoapBox”, „La pedale prin lumea dinozaurilor” și ghidajele în expozițiile Geoparcului sunt principalele proiecte, evenimente și activități care s-au bucurat de un real succes pe parcursul acestei veri.
Întreaga comunitate, implicată
Voluntarii au fost încântați de tot ceea ce au reușit să realizeze în acest an. „Mă bucur că am avut din nou ocazia să le arătăm colegilor noștri, părinților, profesorilor și celor care ne-au susținut în proiectele noastre câte activități interesante desfășurăm noi, ca ambasadori și voluntari în cadrul Geoparcului. Vara aceasta a fost cu siguranță memorabilă, plină de proiecte și de evenimente. Abia așteptăm să ne continuăm activitățile alături de noii voluntari care au decis să ni se alăture după ce au luat parte la acest eveniment”, a precizat Denisa Sbuchea, ambasador și voluntar pentru Geoparc, elevă a Colegiului Național „I.C. Brătianu” Hațeg. Toate proiectele și evenimentele se înscriu în linia celor promovate de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, având drept teme majore educația, promovarea culturii și artei, a sportului precum și a tradițiilor și obiceiurilor locale. O nouă întâlnire a voluntarilor va avea loc în primăvara anului 2017, când va fi realizat bilanțul proiectelor făcute în timpul iernii, dar și prezentarea proiectelor ce urmează să fie derulate în vara anului următor.
Actualitate
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic
Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului.
Modernizarea rețelei de infrastructură
În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Această creștere a gradului de confort se datorează, în primul rând investițiilor făcute în ultima vreme în rețeaua de infrastructură. Aceste investiții vor continua și în viitor, doar în ultimul trimestru din acest an administrația din Pestișu Mic, reconfirmată în funcție și care a preluat noul mandat în cursul lunii octombrie semnând câteva contracte importante. Unele dintre aceste proiecte vizează modernizarea rețelei de infrastructură. „A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, s-au aprobat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiție „Modernizare DC 120D: CD 120 – Nandru – Ciulpăz – DJ 687J, de la km 0+000 la km 1+200, comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, în valoare de 1.266.472,78 lei”, a declarat primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Dobruțchi.
În sprijinul fermierilor
alte proiecte de dezvoltare semnate de administrația din Pestișu Mic sunt specifice zonelor rurale, acestea venind în sprijinul fermierilor din comună. „A fost publicată „Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă. Totodată, a fost semnat contractul de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, pentru proiectul ,,Realizare infrastructură de acces agricol în comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, intervenția DR-27 – drumuri agricole; valoarea contractului de finanțare este de 4.975.600,00 lei. Lungimea infrastructurii de acces agricolă modernizată de pe raza comunei noastre prin proiect este de 14,38 km”, a precizat primarul din Pestișu Mic, Daniel Dobruțchi.
Târg de Crăciun
Primarul din Pestișu Mic mai vine cu o veste bună, una specifică perioadei Sărbătorilor de Iarnă. „Școala Primară Valea Nandrului organizează în 17 și 18 Decembrie 2024, începând cu ora 16.30, Târgul de Crăciun. Târgul de Crăciun va avea loc în curtea școlii din satul Valea Nandrului, iar elevii vă așteaptă cu mare drag să participați”, a spus Daniel Dobruțchi, primarul din Pestișu Mic. Pe lângă acest eveniment, cei care trec prin Pestișu Mic pot vedea multe alte lucruri interesante. Principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavoilor de cancer, iar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai sunt și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. Și, ca un aspect inedit, aici găsim, probabil, cel mai mare număr de apicultori pe metrul pătrat, toate acestea fiind motive suficiente de a vizita comuna Pestișu Mic, una pe care cei care au trecut pe aici o păstrează, cu drag, în suflet.
Actualitate
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis
Noul Parlament al României se va reuni înainte de Crăciun, pe data de 20 decembrie 2024.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie 2024, decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 1 decembrie 2024, în ziua de vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului”, a informat Administrația Prezidențială.
Noul Legislativ al țării a fost ales în urma scrutinului din 1 decembrie.
Actualitate
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
Urmărire în trafic, încheiată la sediul Poliției pentru un tânăr din Deva. Acesta nu ar fi oprit la semnalele oamenilor legii, continuându-și drumul. Polițiștii au pornit pe urmele sale, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.
În zona „Uzo Balcan”, tânărul a pierdut controlul volanului și a intrat cu autoturismul pe trotuar, oprindu-se într-un gard viu. Numai norocul a făcut ca un trecător să nu fie, în acel moment, pe acolo. După ce a ajuns cu mașina în gard, acesta a coborât și a fugit, fiind prins de polițiști. Totul s-a întâmplat astăzi, în jurul prânzului.
“Astăzi, în jurul orei 12:40, un echipaj rutier aflat în serviciu pe raza municipiului Deva a efectuat semnal regulamentar de oprire a unui autoturism.
Cel aflat la volan nu s-a conformat solicitării polițiștilor, motiv pentru care echipajul rutier a pornit în urmărirea autoturismului, cu semnalele acustice și luminoase funcțiune. În zona sensului giratoriu „Uzo Balcan”, cel aflat la volan a pierdut controlul mașinii, oprindu-se pe trotuar, în gardul ornamental, după care a coborât din mașină și și-a continuat deplasarea în fugă, fiind urmărit și prins de polițiști”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Oamenii legii au aflat motivul pentru care tânărul ar fi încercat să scape. Conform polițiștilor, acesta nu deține permis de conducere. Mai mult, autoturismul era neînmatriculat. “Cel aflat la volan, un tânăr de 21 de ani, din Deva, a fost condus la sediul Poliției, în urma verificărilor stabilindu-se că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul pe care l-a condus nu era înmatriculat (având numere false de înmatriculare). În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal”, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu o zi in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu o zi in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
West Deva are un jucător la naționala de futsal
-
Actualitatecu 2 zile in urma
ArcelorMittal Hunedoara își reduce temporar activitatea și plătește 75 la sută din salariile angajaților