Guvernul a aprobat, în ședința de luni, ordonanța de urgență privind acordarea voucherelor sociale pentru persoane vulnerabile. De această măsura, cuprinsă în pachetul economico-social „Sprijin pentru România”, vor beneficia în jur de trei milioane de români, după cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Valoarea tichetului social aprobată de Guvernul României este de 250 de lei. Acestea se vor acorda o dată la două luni, pentru șase categorii importante de beneficiari, care se află în risc de deprivare materială și risc de sărăcie extremă.
Prima categorie, sunt pensionarii cu venit net lunar sub 1.500 de lei – numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane; persoanele cu dizabilități, cu venit net lunar sub 1.500 de lei – numărul estimat al acestora este 400.000; familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, familii monoparentale cu venit mediu net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, familii care au drept la ajutor social potrivit legii privind ajutorul social și persoanele fără adăpost.
„Voucherul urmează să poată fi utilizat atât pentru achiziţionarea de produse alimentare, s-a lăsat această libertate a beneficiarilor de a alege din categoria produselor alimentare care va fi bunul de consum pe care îl vor folosi, şi masa caldă care a rămas ca măsură alternativă pentru că am avut un astfel de program adresat persoanelor vârstnice şi care a avut un succes destul de bun”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern.
Bugetul aprobat este în valoare de 3,1 miliarde lei. 50 la sută urmează a fi asigurate din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, pentru perioada de programare 2021 – 2027, iar diferența de 50 la sută din bugetul de stat, cu surse de finanțare din fondurile bugetului de stat.
Distribuite, prin Poșta Română
Distribuția va avea loc prin Compania Națională Poșta Română. Listele de beneficiari vor fi comunicate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de către Casa Națională de Pensii și Autoritatea Națională pentru Plăți și Incluziune Socială.
„Distribuția va avea loc prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română. Cardurile, respectiv tichetele sociale sunt emise de către unitățile emitente autorizate de către Ministerul Finanțelor Publice, se comunică aceste carduri către Poșta Română și apoi, prin intermediul poștașului sau poștașilor, ajung la beneficiarul final. Deci beneficiarul nu trebuie să facă nimic. Probabil, împreună cu talonul de pensie sau separat – aceasta deja este o discuție de amănunt în ceea ce privește distribuția – vor ajunge în posesia cardului”, a mai spus ministrul citat.
Potrivit acestuia, urmează ca, în perioada următoare, să se deruleze procedura de achiziție publică pentru selectarea unităților emitente și apoi procedura pentru emiterea cardurilor. Valabilitatea unui card este de la 1 iunie 2022, până pe data de 31 decembrie 2022.